Reed ble konfrontert med videobevis av episoden da han skulle fylle ut scorekortet etter runden. Hendelsen skjedde på det 11. hullet under tredjerunden på Albany GC, på et tidspunkt hvor Reed fortsatt ledet turneringen.

Reeds ball lå dårlig til i wastebunkeren da han skulle til å slå tredjeslaget, og to ganger viste kameraene at amerikaneren børstet sanden bak ballen vekk med køllehodet idet han tok sine prøvesvinger.

Det var et brudd på regel 8.1a(4), som sier at spillere ikke har lov til å «fjerne eller presse ned sand eller løs jord», en regel som skal understreke prinsippet om «spill ballen som du finner den».

(Artikkelen fortsetter under)

Reeds to påfølgende straffeslag gjorde en bogey om til en trippelbogey, og runden på par ble i stedet en 74-runde som gjorde at han befant seg tre slag bak lederen Gary Woodland før siste runde.

(Oppdatert lørdag: Skjebnens ironi ville ha det til at Reed til slutt tapte turneringen med to slag.)

– Jeg aksepterer straffen. Det var ikke gjort med overlegg. Jeg følte jeg var langt nok unna (sanden), sa Reed da han forklarte hendelsen overfor pressen etter runden.

Reed sier ballen lå nede i et fotspor, og sier det var først da han så kameravinkelen fra bak ballen at han selv så han hadde flyttet på sanden. Han hevder det ikke var mulig å se da han selv stod over ballen.

– Faktisk skulle jeg ønske at kameraet var rett ved siden av meg for å vise hvor dypt fotsporet var, sier Reed.

PGA Tours regelsjef Slugger White sier det uansett ikke har noe å si for straffen om det ble gjort med vilje eller ikke. Det hadde heller ikke noe å si at Reed ble tatt i å forbedre lien to ganger.

Etter runden haglet kritikken mot Reed på Twitter, som allerede fra før av var en av de mest polariserende spillerne på touren. Nå stemples han også som «juksemaker».

Der ble det blant annet påpekt at Reed gjorde akkurat det samme under en turnering for fire år siden:

 

 

– Heldigvis er det sjelden i golf at man ser spillere som åpenbart gir så blaffen i golfsportens tradisjoner, skriver Golf Channels profilerte ekspertkommentator Brandel Chamblee.

Se Golf Channel-panelet diskutere den kontroversielle hendelsen under: