Spenningsmomentet før siste runde av US Open var hvorvidt Rory McIlroy ville kollapse slik han gjorde under siste dag av Masters for et par måneder siden. Da lå han i klar ledelse, men denne gangen ledet han enda mer. Med åtte slag, for å være nøyaktig. Likevel – måten McIlroy imploderte på, førte naturlig nok til spekulasjoner om han ville stå imot presset, og om han hadde lært noe av Augusta-fadesen.

McIlroy feide all tvil til side allerede på første hull med å senke en birdie. Resten av runden ble kun en formalitet, for McIlroy var rolig og balansert hele veien. Han vant til slutt med åtte slag ned til Jason Day, en prestasjon som har fått hele golfverdenen til å trekke fram superlativene. Sammenlikningen med Tiger Woods, som knuste verdenseliten i samme turnering i 2000, er uunngåelig.

Nordiren er den yngste vinneren i turneringen siden Tiger Woods vant Masters i 1997. Han er også den yngste vinneren av US Open siden Bobby Jones gikk til topps i turneringen helt tilbake i 1923.

McIlroy senket også en rekke andre rekorder under sin triumfferd på Congressional i forrige uke. Bare fem andre spillere har ledet turneringen fra start til mål. Han tangerte Tiger Woods’ rekord med å lede med seks slag ned til nestemann etter to runder, og han er tidenes raskeste til å komme til ti under par. Han er også den første som har vært helt nede på 17 under par i en majorturnering – for å nevne bare noen av rekordene han har satt.

– Jeg prøvde bare å gå utpå der med den samme intensiteten og den samme følelsen av at ingen ledelse er stor nok. Jeg prøvde ikke å gjøre noen feil og ikke gi noen muligheten til å ta meg igjen, sa McIlroy etterpå.

Forventningene har vært store til McIlroy, som ble proff i en alder av 18 år og vant sin første tittel på Europatouren to år senere. Men det var ikke før McIlroys gode venn Graeme McDowell vant US Open på Pebble Beach i fjor, at McIlroy innså at han kunne klare det han også.

– Det var inspirerende. Morsomt nok klarte jeg å gjøre akkurat det samme denne uka.

McDowell spøkte etterpå med at å ha vinnere fra Nord-Irland to år på rad i US Open, er like usannsynlig som å vinne i lotto.

– Han er et frisk pust for spillet, og kanskje er vi er rede for golfens neste superstjerne. Kanskje Rory er den stjernen, mente McDowell.

De siste fire majorturneringene er alle blitt vunnet av spillere i 20-årene. US Open er McIlroys første major, og bare hans tredje turneringsseier totalt som proff. Til sammenlikning har Jack Nicklaus henholdsvis 18 og 73.

– Jeg tror denne gutten kommer til å få en fantastisk karriere, sa Nicklaus søndag. – Han er ydmyk når han skal være det, og han har nok selvtillit når han trenger det.

Jason Day endte på andreplass i turneringen, to slag foran Kevin Chappell, Robert Garrigus, Lee Westwood og Y.E Yang.

Her er alle resultatene

Høydepunkter