Justin Rose kom til BMW Championship med et håp om å komme seg til Atlanta og The Tour Championship – selve finalen i FedExCup-sluttspillet. Isteden gikk engelskmannen helt til topps i turneringen, og klatret med det også opp til en tredjeplass sammenlagt. Dermed har han plutselig også muligheten til å vinne hele sluttspillet, der ti millioner dollar står på spill.

Og for Rose smakte nok søndagens seier ekstra søtt. Han har ledet mange ganger etter 54 hull, og ikke klart å sette spikeren i kista. Det har skjedd såpass mange ganger at pressen har hengt seg opp i det. Og det ble nevnt, opptil flere ganger før søndagens spill, siden briten denne gangen ledet med fire slag før siste 18. Ville han klare det? Takle presset?

Og lenge så det ut til at han skulle klare å rote det til igjen. Han slet på par fem-hullene, og avstanden ned til John Senden var på det minste bare ett slag.

Men Rose er ikke hva Rose engang var. Han holdt hodet kaldt, noterte seg sogar for en birdie på hull 17, og han klarte å styre skuta hele veien inn i havn, til en seier med to slags margin ned til nevnte Senden.

Justin Rose har med andre ord alle grunner til å være særdeles fornøyd med seg selv. Briten er også en type spiller som, når han først har vunnet én gang, så kan det fort komme flere. Nå er selvtilliten der, troen på at han kan klare å holde unna for presset når det røyner på.

– Å vinne min tredje turnering føles som om jeg har beveget meg i riktig retning, og å komme meg til Atlanta og være i posisjon til å kontrollere min egen skjebne, er noe jeg ikke hadde forutsett i begynnelsen av uka.

Rose klatret fra 34. plass i sluttspillet til nummer tre. Bare de 30 beste kom seg videre til The Tour Championship. Og nå blir poengene man har samlet inn i løpet av sesongen, nullstilt. Bare de fem øverste er sikret å vinne ti millioner bonusen, såfremt de vinner The Tour Championship også. Alle de andre kan også vinne, men da er de avhengige av hell og lykke. Jim Furyk, for eksempel, hadde det i fjor da han begynte sluttspillsfinalen på 11. plass. Han vant den turneringen, og hele sluttspillet.

Webb Simpson, som begynte helgens turnering på toppen av rankingen, forble der etter sin femteplass. Dustin Johnson er nummer to, til tross for sin 65. plass, mens Matt Kuchar falt fra tredjeplass til femte. Imellom der ligger Luke Donald, som noterte seg for nok en topplassering. selv om han åpnet turneringen med en runde på fire over par.

John Senden har også all grunn til å være fornøyd med seg selv. Han klatret hele 46 plasser, og sikret seg en billett til Atlanta. Geoff Ogilvy, som ble nummer tre, begynte uka på 69. plass, og australieren er nå nummer 24.

Med både Rose, Senden og Ogilvy inne på topp 30, betydde det naturlig nok at andre måtte ut derfra. Skjebnen ville ha det til at Charl Schwartzel, Masters-mesteren, Rory Sabbatini og Kyle Stanley ikke får være med i den siste turneringen.

Overraskende nok led Jim Furyk samme skjebne. Mannen begynte søndagen på 27. plass, men noterte seg for en rekke bogeys på front nine, og klarte aldri å hente seg inn igjen. Til slutt endte han på 36. plass i sluttspillssammenheng, og dermed er han ute av finalen.

– Jeg er skuffet, sa Furyk etterpå. – Det var skuffende å begynne sluttspillet så langt bak, jeg var på 60. plass før det begynte, men jeg følte at jeg kom litt i gang mot slutten av året. Men å spille så dårlig på den siste runden, gir meg en sur smak i munnen.

Kilde: pgatour.com