De siste årene har Toptracer-teknologien radikalt endret TV-sendingene fra de store tourene. Linjen som illustrerer ballbanen i lufta, har gjort det mulig å se nøyaktig hvordan slagene til verdens beste spillere ser ut.

Det du kanskje ikke visste, er at engelskmennene bak TV-teknologien også er i ferd med å revolusjonere måten man trener golf på driving-rangen.

Og nå har det Toptracer selv beskriver som «range-revolusjonen», kommet til Norge.

Nylig lanserte Toppgolf-senteret i Bærum sin nye Toptracer-range. Med hele 78 utslagsmatter med hver sin monitor, fordelt på to etasjer under tak, er den foreløpig den største av sitt slag i hele Europa.

(Artikkelen fortsetter under)

Slik ser den nye Toptracer-rangen ut. (Foto: Aleksander Ottersen Mile/Norsk Golf)

Thomas Amundsen, daglig leder i Toppgolf, har store ambisjoner for den nye teknologien.

– Vi ønsker å få nye spillere inn til golfsporten. Det er utfordrende og få barn og unge til spille golf i Norge.  Men med riktig bruk av ny teknologi kan vi endre denne trenden og i tillegg bidra til at flere familier ønsker å prøve golf sammen. Vi tror Troptracer gjør golftrening mer interessant for alle. Det er en perfekt kombinasjon av moro og seriøs trening, sier Amundsen.

Thomas Amundsen tror timingen for satsingen på Toptracer er bra. (Foto: Aleksander Ottersen Mile/Norsk Golf)

Han sier at det blir stadig færre som har tid til en fire timers golfrunde i en travel hverdag. Ja, mange synes også ni hull tar for lang tid.

– Derfor tror vi fremtiden ligger i å tilby effektiv og underholdene spill og trening. Da trenger vi ikke minst en inspirerende driving-range, konstaterer Amundsen.

Mange muligheter

Toptracer-teknologien på Toppgolf består av åtte kameraer festet i taket, som dekker hele rangen. Disse kameraene sporer opp alle slag som slås på rangen, og klarer å spore hver enkelt ball tilbake til hver individuelle matte.

I løpet av et par sekunder vises ballbanen fra slaget på touch-skjermen bak spilleren, hvor vedkommende kan se reprise og analyse av slagene sine. Siden kameraene fanger opp ballen, ikke svingen, er det kun balldata som kommer opp på skjermen.

(Artikkelen fortsetter under)

Toptracer-systemet har mange ulike spillmoduser å velge mellom. Her er det nærmest-pinnen-konkurranse. (Foto: Aleksander Ottersen Mile/Norsk Golf)

I tillegg har Toptracer-systemet en rekke spilleformer og spillmoduser. Du kan ha longest-drive- og nærmest-pinnen-konkurranser, både mot kompiser og spillere over hele verden, «target-practice» mot ulike mål på rangen, eller til og med spille virtuelle golfbaner hull for hull, på samme måte som på innendørs simulatorer.

For øyeblikket kan man spille Pebble Beach, St. Andrews og Spyglass Hills.

Toppgolf-pro Ken Villanger mener Toptracer-systemet gjør treningen mer effektiv, og bør passe ekstra bra for dem som sliter med å overføre det gode spillet sitt på trening, ut til golfbanen.

– Toptracer gjør at du bruker litt mer tid per ball, konsentrerer deg mer før hvert slag, rutinen din blir litt likere slik den er ute på golfbanen, og du bytter køller oftere. Det er veldig mye bedre trening enn å bare tømme en bøtte med syverjernet. Og viktigst av alt er det en veldig morsom måte å trene på, sier Villanger.

– Når nybegynnere har fått spilt noen runder på de virtuelle golfbanene, blir det forhåpentligvis ikke like utfordrende for dem å bevege seg ut på ekte golfbaner på gress senere heller, skyter Amundsen inn.

(Artikkelen fortsetter under)

Lek på bane, eller seriøs trening på rangen? Eller kanskje en kombinasjon av begge? Det er mange muligheter på Toptracer. (Skjermdump fra Toptracer.com)

Presist system

Da Norsk Golfs utsendte reportere testet systemet, lå rundetidene på de virtuelle golfbanene på omtrent én time for to spillere.

Ettersom man står på en range, går det naturligvis ikke an å putte, men dette løses elegant ved at man heller spiller «target-golf» når ballen har havnet på eller rett utenfor green, hvor det neste slaget ditt bestemmer om det blir registrert ett, to eller tre slag derfra.

Slagsporingen fungerte også helt presist, og vi sammenlignet med en GC Quad-høyhastighetskamera som leverte nesten identiske tall som Toptraceren.

Det eneste vi hadde å utsette på nøyaktigheten, var lengden på slagene på de lengste køllene: Toptracer-skjermen viser nemlig to lengder etter hvert slag: det ene tallet viser den faktiske lengden som ballen flyr, mens det andre tallet plusser på noen prosent for å kompensere for at det brukes rangeballer som flyr litt kortere enn ordinære baller.

Her var vår erfaring at det ble plusset på for mye lengde, og noen driver ble mye lengre enn hva som hadde vært tilfellet i virkeligheten med ordinære baller. Dette skal imidlertid ha blitt justert i ettertid. 

Når man ankommer Toptracer-rangen for første gang, starter du opp med å laste ned «Toptracer»-appen og registrerer en profil der. For å synkronisere din profil med skjermen bak utslagsmatten, scanner du en QR-kode raskt og enkelt for å komme i gang.

Du kan også legge til andre venner på samme skjerm hvis dere vil konkurrere, eller dere kan stå på hver deres matte for å spille mot hverandre. Ja, dere kan til og med stå i hver deres etasje og konkurrere mot hverandre.

(Artikkelen fortsetter under)

Oppstart av Toptracer-systemet er lekende enkelt etter at man har opprettet en profil på mobil-appen. (Foto: Aleksander Ottersen Mile/Norsk Golf)

Stor investering

Siden systemet er nytt og skal introduseres så bredt som mulig i markedet, vil det være gratis ut sesongen, mens man betaler for rangeballer som vanlig.

Fra og med neste sesong vil Toppgolf begynne å ta betalt for den for tiden man står på rangen og bruker systemet. Det vil imidlertid fortsatt også være mulig å trene på den «gamle» måten uten Toptracer.

Systemet er finansiert av leverandøren som har det hele og fulle ansvaret for teknisk drift og vedlikehold, og Toppgolf skal betale en fast årlig leie fra neste sesong.

Amundsen anslår at Toppgolf trenger omtrent 40 prosent av deres faste kunder til å bli faste Toptracer-brukere for å få det til å gå rundt.

– Vi har fått en god avtale, men det er ingen tvil om at det er en stor investering. Heldigvis har jeg et styre i ryggen som er enige i at vi må gi gass for å få dette til å funke. Spesielt hvis vi skal ha en ambisjon om å rekruttere nye golfere.

Det har vært flere folk her enn det pleier, og det dukker stadig opp nye ansikter vi aldri har sett før

Thomas Amundsen

Amundsen sier tilbakemeldingene fra publikum så langt har vært positiv, og besøket på rangen har allerede økt betraktelig i de dagene systemet har vært tilgjengelig. Og mange av dem har vært barn og unge.

– De skjønner med en gang hvordan teknologien virker, og går i gang. Noen av de eldre brukerne er kanskje litt mer skeptiske og trenger litt hjelp med å komme i gang, men det er veldig enkelt å bruke. Og når folk skjønner hvor morsomt det kan være å trene eller slå på en driving-range, vil de komme tilbake, smiler Amundsen.

Han tror timingen for storsatsingen er perfekt. Til tross for at Toppgolfs offisielle lanseringsfest for Toptracer ikke er før lørdag 24. august, merker Amundsen en helt ny energi og positivitet nå som norsk golfsport er i ferd med å få et stort gjennombrudd med Viktor Hovland og Kristoffer Ventura.

– Det har vært flere folk her enn det pleier, og det dukker stadig opp nye ansikter vi aldri har sett før. Vi håper og tror vi treffer blink med denne satsingen!