Før denne sesongen var Espen Kofstads 180.-plass etter sammenlagtseieren i Challenge Tour i 2012 den beste rankingen en nordmann hadde oppnådd på den offisielle verdensrankingen.

Den rekorden ble endelig slått i år etter at Viktor Hovland og Kristoffer Ventura begynte å herje i USA. Begge startet året utenfor topp-1100 på verdensrankingen, men har klatret stort gjennom sommermånedene.

Mens brorparten av Venturas poengfangst har kommet gjennom hans to seirer og to tredjeplasser på Korn Ferry Tour, har Hovland sanket poeng uke etter uke med sin utrolige stabilitet på PGA-touren.

Søndag avsluttet Hovland sesongåpningen A Military Tribute at The Greenbrier i Vest-Virginia med en historisk runde på 64 slag. Det var første gang på 18 år at en spiller har gått 17 runder på rad på 60-tallet på PGA-touren.

Det sikret ham en delt 10.-plass, karrierens andre topp-10-plassering på PGA-touren.

Hadde han endt bare ett slag bedre, ville Norge imidlertid hatt sin første herrespiller i topp-100 på verdensrankingen for første gang.

Hovland klatret ti plasser på rankingen til 101.-plass med 1,4449 poeng, bare noen få desimaler bak sør-afrikaneren Dylan Frittelli på den gjeve 100.-plassen.

Med tanke på hvordan Hovland har spilt de siste månedene, er det sannsynligvis bare er et spørsmål om tid før han bryter den magiske grensen. Og kanskje kan det skje allerede denne uken, når Hovland deltar i europatourens flaggskipturnering BMW PGA Championship på Wentworth, hvor det er langt flere rankingpoeng på spill enn det var i Vest-Virginia i helgen.

Dessuten vil måten verdensrankingpoengene bereges på tale til fordel for Hovland (og Ventura) i ukene fremover.

Verdensrankingpoengene er et gjennomsnittstall som forteller hvor mange poeng denne spilleren har fått i snitt på sine turneringer de to siste årene.

Dersom man ikke har spilt nok turneringer, vil poengene deles på 40, slik tilfellet er for både Hovland og Ventura, som står med henholdsvis 15 og 24 tellende turneringer så langt.

På de 15 turneringene Hovland har spilt, har han et gjennomsnitt på 3,9853 poeng, noe som ville tilsvart en 23.-plass på verdensrankingen (!), men ettersom tallet må deles på 40, må han altså ta til takke med en foreløpig 101.-plass.

Ventura på sin side har spilt inn 1,6438 poeng i snitt på de 24 turneringene han har spilt, noe som ville tilsvart en 89.-plass på verdensrankingen, men ligger på 158.-plass siden hans totale poengsum også deles på 40.

For øyeblikket er det ni norske herrespillere blant de 1000 beste på verdensrankingen. Etter Norges nye PGA Tour-duo er veteranen Eirik Tage Johansen neste nordmann på listen på 370.-plass. Deretter følger Aksel K. Olsen på 570.-plass, Elias Bertheussen på 607.-plass, Kristoffer Reitan på 638.-plass, Andreas Halvorsen på 878.-plass, Kristian Krogh Johannessen på 888.-plass og Espen Kofstad på 952.-plass.

Blant damene er det for tiden syv norske spillere i topp-1000 på verdensrankingen: Marianne Skarpnord er vår høyest rankede spiller på 163.-plass. Bak henne følger Tonje Daffinrud (345.-plass), Marita Engzelius (584.-plass), Celine Borge (647.-plass), Suzann Pettersen (665.-plass), Karoline Lund (769.-plass) og Rachel Raastad (987.-plass).

Verdensranking herrer

Verdensranking damer