Halvveis inn i forrige ukes Northwestern Mutual World Challenge, virket det forutbestemt hvem som skulle stikke avgårde med seieren. Tiger Woods hadde nettopp levert en runde på ti under par, og ledet turneringen med to slag før helgerundene.

 

To dager senere står Tiger over en par-putt på en meter for å forlenge omspillet med Zach Johnson. Ballen tar tak i hullkanten, og ruller ut.

 

Dersom Woods holdt ledelsen etter 54 eller til og med 36 hull for fem år siden, kunne arrangøren allerede starte å inngravere Woods sitt navn på trofeét. Det er ikke lenger tilfelle. Helgespillet har nemlig vært Woods sin akilleshæl de siste årene.

 

I løpet av årets sesong har Tiger hatt tourens laveste snittscore før cuten blir satt, med en snittscore på 68,97. Han er imidlertid på 48. plass i snittscore på tredjerundene (70,47), og helt nede på 93. plass i snittscore på fjerderundene (71,13).

 

Sammenligner vi med perioden han dominerte fra 1997 til 2009, var Woods sin snittscore i tredjerundene åttende best på touren, og sisterundene på syvendeplass. I løpet av disse 12 årene var Woods sin snittscore på lørdagene 68,98, og 69,33 på søndagene. Over de tre siste sesongene har Woods sin snittscore på lørdagene vært 70,79, og på den siste runden 70,65.

 

Dette betyr at Woods de tre siste årene har brukt tre slag mer over helgen, sammenlignet med de 12 første årene av sin karriere.

 

Selv de fem turneringene Woods har vunnet i år er mønsteret det samme: Hans snittscore i seierne var 66,4 før cuten, og 69,4 etter cuten. Hans snittscore i sisterunden i disse fire turneringene var 70,6, som er hele fire slag høyere enn hans gjennomsnitt før cuten. Woods klarte ikke å gå under 70 slag på sisterunden i noen av de fem turneringene han vant i årets sesong.

 

I majorene er trenden enda tydeligere. I løpet av de seks siste majorene er Woods kombinert 11 under par i de to første rundene, og 23 over par i helgerundene – mørke tall for en som en gang ble ansett som tidenes beste «down the stretch» i de største mesterskapene.

 

Tiger har gjennomgått store svingendringer de siste årene, men det er puttingen som har mest av skylden for hans svake helgeopptredener i majorene. I de seks siste majorturneringene har Woods behøvd 340 putter på de to første rundene, sammenlignet med 371 putter i de to siste rundene. Det betyr at han har brukt 31 flere putter over helgene. Totalt bruker han i snitt 2,5 flere putter per runde i helgerundene i majorer.

 

Før årets PGA-mesterskap var Woods rangert som nummer 8 og 12 på touren i antall putter per runde torsdag og fredag, men var nede på 147. og 151. plass i putter per runde i tredje og fjerde runde.

 

Dermed er det ikke vanskelig å konkludere hvilken del av spillet Woods må legge seg i selen for å forbedre dersom han skal ta igjen Jack Nicklaus sine 18 majortriumfer. Woods står i dag med 14 majorer, men har ikke vunnet en major siden hans U.S. Open-triumf i 2008.

 

Tror du Tiger kommer til å ta igjen Jack Nicklaus sin majorrekord? Bruk kommentarfeltet under og si din mening!

 

 

(Kilder: ESPN/PGA Tour/Sports Illustrated/Bleacher Report)