At Bård Skogen er Norges beste juniorspiller, er udiskutabelt. Den tidligere U16-europamesteren er den første norske herrespilleren som har vunnet fire turneringer på rad i Norges øverste turneringsserie for juniorer, Srixon Tour, og i fjor vant han fire av de fem Srixon Tour-turneringene han stilte opp i, da han ble suveren sammenlagtvinner i guttenes U19-klassen.

Til høst venter collegespill for Skogen, og det er Texas Tech University, et av USAs beste collegelag, som har sikret seg signaturen til det norske stortalentet.

Der vil han komme på lag med blant andre Markus Braadlie og bli trent av Mikkel Bjerch-Andresen, Norges eneste collegetrener og en av de yngste coachene i hele Division 1-systemet i USA.

Slik situasjonen er nå, er det imidlertid umulig å si hvordan høstsemesteret blir for Skogen og de andre collegespillerne.

– Jeg vet foreløpig veldig lite. Det er så mye som kan skje med denne sykdommen, så det eneste man kan gjøre, er å vente å se. Jeg har jevnlige samtaler med Texas Tech, men de dreier seg ikke så mye om koronasituasjonen. Det handler mer om hvordan jeg kan være best mulig forberedt når alt åpner opp igjen en vakker dag, sier Skogen til Norsk Golf.

Han sier det foreløpig ikke har vært diskutert utsettelser av studiene eller andre scenarier.

– For øyeblikket behandler jeg situasjonen som om det skal bli semesterstart som normalt. Jeg forholder meg til det frem til jeg eventuelt skal få en annen beskjed. Man kan ikke gjøre noe annet enn å ta en dag om gangen.

Mikkel Bjerch-Andresen ved Texas Tech sier til Norsk Golf at deres plan fortsatt er å starte opp semesteret etter sommeren:

– Ting er foreløpig uvisst, men planen er foreløpig å starte som normalt. Det har vært diskusjoner om hvordan vi skal få alle utøverne tilbake med tanke på karantener og så videre. Det er jo fortsatt en relativt stor sannsynlighet for at en del eller alle fagene blir på nett. Men ingen beslutninger er tatt her ennå.

– Jeg så University of Oregon nettopp annonserte at de skal starte som normalt. Jeg håper andre universitetet følger etter og er offensive.

(Artikkelen fortsetter under)

Mikkel Bjerch-Andresen er Norges eneste collegecoach. Snart får han Norges beste juniorspiller med i troppen. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

I mellomtiden smører Bård Skogen seg med tålmodighet i påvente av at han kan konkurrere igjen. Da skolen hans i Oslo ble stengt etter korona-utbruddet, dro han hjem til Sveio igjen. Der har han vært siden, og tiden bruker han på det samme som han gjorde før: golf, golf og atter golf.

Den beste treningen man får, er jo ute på banen.

Bård Skogen

– Men det er ikke til å legge skjul på at det også blir ganske mye mer gaming enn det var før! ler han.

– Dette er den lengste perioden jeg har vært hjemme på mange år. Jeg savner å spille turneringer, men jeg gjør det beste ut av situasjonen og får god kvalitet i treningen min. Jeg trener veldig mye ute på banen nå for tiden. Det er fordelen med å være hjemme på Haugaland GK. I Oslo er det ikke kapasitet nok på banene til at det kunne gått. Den beste treningen man får, er jo ute på banen.

(Artikkelen fortsetter under)

Siden han ikke får konkurrert mot andre, konkurrerer Bård Skogen heller mot seg selv. (Foto: Tom Erik Andersen/Norsk Golf)

Skogen har den siste tiden spilt internturneringer med seg selv hvor han forbereder seg på samme måte som til  vanlig turnering. Først en innspillsrunde, deretter én runde om dagen i fire dager på rad. Og etter hver runde sender han scorekortet til sine fremtidige coacher på Texas Tech.

– Det skjerper konsentrasjonen godt å vite at man skal sende scorekortene videre. Man har jo ikke akkurat lyst til å sende en 80-runde! Det hjelper meg å konsentrere ordentlig før hvert slag akkurat som i turnering. Også er det en fin måte å komme i kontakt med coachene og komme litt inn i miljøet på.

– Synes du det er vanskeligere å vite hvordan utviklingen din er når du ikke har andre spillere å sammenligne deg med i turnering?

– Det er vanskeligere å vite hvordan man ligger an i forhold til andre spillere, men samtidig er det bare positivt at man kun kan fokusere på seg selv. Det gjør det nesten enklere å fokusere på hva som må forbedres, fordi man bare kan konsentrere seg om sin egen utvikling. Det er litt enklere å tenke på min langsiktige utvikling siden jeg slipper å tenke på at jeg skal prestere førstkommende helg.

Og hvis alt går etter planen, er han klar til å prestere når han pegger opp for Texas Tech, ikledd deres røde piquet-trøye. Forhåpentligvis til høsten.

– Jeg gidder ikke å stresse unødvendig for hva som skjer. Jeg er fryktelig dårlig i stressede situasjoner, så jeg prøver å holde meg unna det. Alt er jo usikkert i livet for nesten alle mennesker nå. Jeg tar bare en dag om gangen og gjør det beste ut av hver dag. Jeg gleder meg uansett veldig til å komme i gang igjen!

Les også: Norsk collegetrener: – Dette kan norske spillere lære av amerikanerne