Slik kan du drive lockdown-trening hjemme i stua

Det er mange som har golfabstinenser nå for tiden. Jonas Lilja-Tverdal hjelper deg med å holde golf-formen ved like hjemmefra!

Publisert

Tekst: Jonas Lilja-Tverdal med Christian Døvle Foto: Aleksander O. Mile

(Scroll nedover for å se alle øvelsene)

Lengdekontroll på teppet

Putting er noe du kan trene innendørs uten problem. Mange kommer med unnskyldningen at det ikke ruller likt på tepper som ute på gress, men faktum er at greenen på hull 1 på hjemmebanen din sannsynligvis heller ikke ruller nøyaktig likt som på hull 16. Putting er en ferdighet som handler om tilpasningsdyktighet, og denne tilpasningsdyktigheten til ulike hastigheter kan du trene opp hjemme i stua. Det kan du gjøre på flere måter.

Én mulighet er å putte med ulike typer baller. Under bruker jeg en tennisball, bandyball og en golfball, og ved å veksle mellom de tre ballene, tvinger jeg kroppen til å tilpasse seg til hvert slag. Du behøver heller ikke å trene på en puttingmatte slik jeg står på her. Et vanlig teppe fungerer helt fint, og hvis du har flere tepper hjemme hos deg, er det fint å bytte litt på, slik at du får trent på ulike hastigheter. 

Den viktige ballstarten

Ballstart er et av områdene innen teknikktrening hvor det overhodet ikke har noe å si om du er innen- eller utendørs. Det hjelper lite å være god til å lese greener hvis du ikke klarer å slå ballen på linjen du hadde sett for deg. Ballstart, det vil si hvordan ballen ruller de første 20 centimeterne, påvirkes av vinkelen på køllebladet ditt i balltreffet. Det er mange ulike øvelser for å trene på ballstart. Det mest populære treningsredskapet blant tourspillere er en såkalt «Pelz Tutor», men du kan fint også lage en port av to pegger rett foran ballen. Jo bedre du er, desto mindre avstand mellom peggene kan du sette opp. Trener du på dette med jevne mellomrom, kan jeg love at du vil bli bedre til å putte – både på lange og korte putter.

 

Speil, speil på veggen der

Uavhengig av om du er ute eller inne, er du avhengig av tilbakemelding på det du driver med. Utendørs bruker man gjerne en trener, video, eller måleinstrumenter som Trackman. Hjemme kan du bruke speilene dine for det de er verdt. Det er imidlertid viktig å vite hva du skal se etter når du skal sjekke din egen oppstilling i speilet.

Når jeg trener putting, bruker jeg speilet til å kontrollere at oppstillingen og alle linjene på kroppen min er square i forhold til siktelinjen, jeg kontrollerer at øynene mine er rett over ballen, og jeg kontrollerer posisjonen på hendene mine. Det er mange ulike måter å stå på når man putter. Uavhengig av hva som passer best for deg, er det viktig at du er konsekvent. Her kan speilet hjelpe deg med å sikre at du står likt hver gang.

Unngå en frustrerende sesongstart

Noe av det mange sliter mest med på starten av golfsesongen, er chipping. Det er flere grunner til det. For det første er det en øvelse som krever finkoordinasjon. Dette i kombinasjon med våte baner tidlig på året kan gjøre konsekvensene av feiltreff ganske frustrerende. Dessuten har vi vanligvis større toleranse for dårlige balltreff på lange slag enn når vi er rett utenfor green. Tidlig på året er det lett å akseptere at balltreffet med syverjernet ikke er som det pleier å være i august, men det er vanskeligere å akseptere en duffet chip som bare ruller et par meter. Derfor bør du trene på hånd-øye-koordinasjonen din gjennom vinteren. Dra i din nærmeste sportsbutikk eller proshop og kjøp deg noen lette plastikkballer og tren litt chipping på stueteppet gjennom vinteren. Det kommer til å gjøre starten på sesongen MYE lettere for deg!

Gjør tannpussen til kvalitetstrening

Golfsvingen er en rotasjonsbevegelse. Kroppsrotasjonen er selve motoren i golfsvingen, og derfor er det viktig at du trener på dette med jevne mellomrom. En effektiv måte å gjøre dette på er foran baderomsspeilet. Tren på å vri deg ordentlig opp, uten at du svaier til siden. For å rotere skuldrene tilstrekkelig, kan du tillate deg å slippe opp hoftene litt, for eksempel ved å løfte opp venstre hæl (for høyrespillere) eller rette ut høyre benet litt. Målet med øvelsen er å få følelsen av hvordan man roterer kroppen riktig uten sideveis bevegelse i kroppen.

Fordelen med å gjøre denne øvelsen uten golfkølle er at du kan konsentrere deg om å gjøre én oppgave 100 prosent riktig. Så fort vi får en golfkølle i hendene, forsøker vi intuitivt å skape så mye fart som mulig, noe som går ut over både teknikken og balltreffet. Gjennom vintersesongen står Team Norway-spillerne mye foran speil og trener. Det viser at du ikke må stå på en driving-range for å ha kvalitet i teknikktreningen!

En øvelse for alle

Denne øvelsen bør du gjøre hver morgen, uavhengig av om du har to i handicap, er nybegynner, ung eller gammel. Dette er en tøyeøvelse der du snur stolen bak-frem slik at den låser hoftene dine. Deretter roterer du frem og tilbake i noen få minutter. Fordelen med å låse hoftene på denne måten er at det gjør det umulig å svaie til siden. Finn ytterposisjonen, hold stillingen noen få sekunder før du roterer tilbake. Husk og hold ytterposisjonen både på høyre og venstre side. Er du flink til å gjøre denne øvelsen med jevne mellomrom, kan jeg garantere deg bedre rotasjon og mer lengde når du omsider kommer deg ut på gress.

Skru på TVen!

Golfen vi ser på TV, er profesjonell idrett på aller høyeste nivå. For å få en bedre forståelse av hva verdens beste spillere holder på med, anbefaler jeg deg sterkt å se på TV-sendingene og virkelig forsøker å lære. Nå om dagen er det naturligvis ikke direktesendte turneringer på grunn av korona-epidemien, men det finnes fortsatt maaaaange videoer på YouTube med høydepunkter fra PGA Tour-turneringer. 

Lytt til ekspertkommentatorene som gir grundige analyser, både av golfsvingene og spillernes valg ute på banen og hvordan de håndterer ulike situasjoner. Følg med på spillernes tempo, rutinene deres før slaget, hvordan de forbereder seg, og lytt til deres samtaler med caddiene. Gjennom shot-tracer-animasjonene kan du også se de ulike ballbanene spillerne slår. Her vil du legge merke til at selv de beste spillerne i verden ikke alltid sikter rett på hullet. Du vil sannsynligvis også legge merke til at de stort sett holder seg til den samme ballbanen hele tiden.

Tourspillerne har en stor verktøykasse og klarer å slå alle typer slag, men ute på banen slår de stort sett de slagene de er mest komfortabel med og føles mest naturlig for dem. Se for eksempel på tidligere verdensener Dustin Johnson, som nesten bare slår en svak høyreskru uavhengig av situasjonen. Det kan du også lære av. Golf er vanskelig nok fra før. Ikke gjør det mer komplisert enn det behøver å være!

Powered by Labrador CMS