Med to seiere av to mulige bidro Tutta til to av Europas totalt fem poeng på Colorado Golf Club i Denver. Europa leder turneringen 5-3 etter første dag, og er et lite steg nærmere sin første seier noensinne på amerikansk jord.

 

Tutta spilte i «helnorsk» foursome* med spanske Beatriz Recari på formiddagen, og de to slo Brittany Lang og Angela Stanford 2&1. 

 

Recari fikk imidlertid ikke spille senere på dagen, da Europas kaptein Liselotte Neumann meldte før turneringen at hun ønsker å involvere alle sine spillere så tidlig som mulig.

 

Les også: Neumanns fire nøkler til historie

 

Men Tutta var for viktig til å hviles.

 

Bidro da det gjaldt som mest

 

I ettermiddagens fourball** ble hun satt opp med en annen spansk Solheim Cup-debutant, Carlota Ciganda. Det så lenge mørkt ut for den europeiske duoen, og etter halvspilt runde var de to ned for verdenstoer Stacy Lewis og ungjenta Lexi Thompson.

 

Ciganda slet kraftig med svingen gjennom hele runden, og hadde nesten ikke bidratt i det hele tatt da matchen var kommet til det 15. hullet. Det skulle bli et viktig vendepunkt i matchen. 

 

Lexi Thompson og Stacy Lewis hadde begge tilsynelatende gode muligheter for å gjøre birdie, mens både Tutta og Ciganda var i trøbbel. Tutta klarte ikke å redde seg inn, mens Ciganda stod overfor en vrien par-putt fra utenfor green.

 

Nesten 30 minutter tidligere hadde hun forsøkt å nå greenen på par 5-hullet på to slag, men slo ballen ut i hinderet 50 meter kort og høyre av green.

 

Dommerne hadde store problemer med å fatte en beslutning, og først etter en halvtime de ble enige om hvor Ciganda kunne droppe. Spanjolen senket den vanskelige par-putten, mens begge amerikanerne misset sine kortere birdeforsøk.

 

Ett hull senere senket Suzann Pettersen en kort birdie, og plutselig var det fordel Europa.

 

På det siste hullet var USA avhengig av å vinne hullet for å dele matchen. Der hadde Carlota Ciganda en halvmetersputt for par for å avgjøre matchen, men ballen var aldri i nærheten av hullet.

 

Symbolsk for hvordan resten av matchen hadde gått, var det dermed igjen opp til Tutta å ta ansvar. 32-åringen fra Oslo gjorde ingen feil fra syv meter og toputtet for par og europeisk seier.

 

Fornøyd kaptein

 

Sammen med svenske Caroline Hedwall var de de eneste spillerne i feltet som vant begge sine matcher fredag. Tutta er stolt av laget, som i år består av hele seks debutanter:

 

– Denne konkurransen får frem det beste i oss. Jeg er så stolt av de unge jentene! Carlota var en superstjerne, og jeg er så glad over at hun har fått sitt første Solheim Cup-poeng noensinne, sa Tutta diplomatisk etter runden.

 

Ciganda innrømmet at hun ikke var veldig delaktig i den europeiske seieren, men understrekte også at hun også bidro med to av vendepunktene i matchen.

 

– Jeg spilte ikke veldig bra, men fikk en birdie for å utligne matchen på det 13, og så femmeren på det 15.

 

Norges Golfforbund har en delegasjon i Colorado denne uken som skal møte Ladies European Tour-styret i forbindelse med Solheim Cup 2019. Tutta forteller til Tom Gundersen i NGF at det er nettopp slike dager som gjør at man legger ned så mye trening, både på banen og i gymmen.

 

– Det ble en veldig lang dag på banen, men det er akkurat slike dager du trener for!, sier Tutta.

 

Den viktige seieren sørget også for at Solheim Cup-marerittet fortsetter for Stacy Lewis. Med sin andreplass på verdensrankingen er hun på papiret den beste spilleren denne uken, men i lagkonkurransen mellom Europa og USA har hun aldri fått det helt til å klaffe. Dette var hennes femte tap på seks matcher.

 

Europas kaptein Liselotte Neumann var naturlig nok storfornøyd etter at første dag var gjennomført.

 

– Jeg er henrykt. Nøkkelen var å få en så god start om morgenen.

 

Amerikanernes kaptein Meg Mallon sier målet nå er å tette igjen luken før de avgjørende singelrundene på søndag:

 

– Laget vårt slet på greenene, og europeerne senket flere putter. Men jeg så bedre tegn på ettermiddagen, og forhåpentligvis kan vi få poengene tilbake i morgen.

 

 

Resultater dag 1 (Europa først)

 

Foursomes

 

Anna Nordqvist og Caroline Hedwall slo Stacy Lewis og Lizette Salas 4&2.

 

Suzann Pettersen og Beatriz Recari slo Brittany Lang og Angela Stanford 2&1

 

Catriona Matthew og Jodi Ewart-Shadoff tapte mot Morgan Pressel og Jessica Korda 3&2

 

Azahara Munoz og Karine Icher slo Cristie Kerr og Paula Creamer 2&1

 

Europa 3 USA 1

 

 

Fourballs

 

Suzann Pettersen og Carlota Ciganda slo Stacy Lewis og Lexi Thompson en opp.

 

Caroline Hedwall og Caroline Masson slo Angela Stanford og Gerina Piller 2&1

 

Anna Nordqvist og Giulia Sergas tapte mot Brittany Lincicome og Brittany Lang 4&3

 

Catriona Matthew og Charley Hull tapte mot Cristie Kerr og Michelle Wie 2&1

 

Europa 5 USA 3

 

 

(Kilder: lpga.com/ladieseuropeantour.com)