Robson har på de 40 årene han har jobbet som starter blitt en institusjon på Europa-touren. Sesongfinalen DP World Tour Championship i Dubai i november blir hans siste dager på jobb. Det er nok likevel The Open Championship de fleste forbinder navnet hans stemmen hans med. 

– Det blir en emosjonell begivenhet. Men St Andrews er en vanskelig bane (…). Men ingenting kommer til å få konsentrasjonen min vekk fra jobben. Det har man ikke råd til, og det kommer jeg ikke til å gjøre, sier Robson.

Robson startet sin karriere innen golf da han solgte kølleskaft på drivingrangen under europatour-turneringer. Den jobben ga ham etterhvert muligheten til å jobbe som offisiell starter for touren.

Robsons enkle og effektive stil har vært konstant fra dag én.

– Folk vet mer om spilleren enn meg. Jeg behandler de med den respekten de fortjener, for de er kunnskapsrike. Jeg prøver ikke å være for smart. Hold det enkelt: Rop opp nummeret, «on the tee», hvor han er fra og navnet. Det er alt publikum trenger å vite. Hold det enkelt og få spillerne videre. De ønsker å komme seg vekk fra tee også, så du har ikke tid til å tulle. Intervaller på ti eller 11 minutter er faktisk ikke så mye, sier Robson til europeantour.com

(Se spillerne imitere Ivor Robson i videoen under!)

Robson, som har fått leddgikt, sier jobben har blitt mer og mer fysisk krevende med årene. 

Man må være forsiktig med å drikke vann eller spise, med tanke på hvor lenge man skal stå der

Ivor Robson

– Det er tøft å stå på tee hele dagen, og det krever en stor grad av konsentrasjon. Jeg ankommer en time før første starttid, sjekker mikrofonen og alle kortene. Man må være forsiktig med å drikke vann eller spise, med tanke på hvor lenge man skal stå der. På St Andrews er klubbhuset heldigvis rett bak første tee, så hvis jeg virkelig må på toalettet er det en 20 minutters pause midt på dagen, men det er det. Jeg har egentlig aldri store middager eller drar i baren på kvelden. Jobber er for krevende til det, og jeg hadde ikke holdt ut så lenge hvis jeg hadde gjort.

Robson takker for seg i The Open samtidig som Tom Watson, moderne tids beste linksgolfspiller. Det er passende, med tanke på at deres The Open-debuter kom samtidig: På Carnoustie i 1975. 

– Vi kom sammen, og vi drar sammen. Han er ikonisk, og har vært en stor del av The Open Championship, sier Tom Watson til europeantour.com.

(Har du lest Norsk Golfs eksklusive intervju med Tom Watson før The Open?)