Stensons mentale comeback

Før 2012-sesongen var han helt nede på 230. plass på verdensrankingen. Mental trening har hjulpet Henrik Stenson tilbake i verdenstoppen.

Publisert

Verdenstreer Henrik Stensons karriere har vært preget av dype bølgedaler. Svensken vant sin første turnering på Europa-touren som 25-åring i 2001, men bare to år senere var han nede på 621. plass på verdensrankingen.

Svensken kjempet seg tilbake, og tok en av sine største seiere i karrieren da han vant The Players Championship i 2009. Da nummer fire i verden, virket tiden endelig inne for at svenskene kunne få en ny majorvinner. Men igjen skulle karrieren havne utenfor stupet.

Mange vil si «rock bottom» ble nådd da han deltok i klbbmesterskapet hjemme i Sverige sommeren 2011, hvor han tapte seieren med ett slag. Før 2012-sesongen hadde han falt til 230. plass på verdensrankingen.

Så begynte klatringen igjen.

2013 har vært et drømmeår for Stenson. Han er tourens mest forbedrede spiller, og har skrevet seg inn i historiebøkene ved å bli tidenes første svenske i topp-3 på verdensrankingen, og den første spilleren noensinne som vinner både FedEx Cup og Race to Dubai sammenlagt.

SVT Sport møtte Stenson mens han gjorde de siste forberedelsene før sesongavslutningen i Dubai. Ved hjelp av mentaltreneren han sist brukte som 13-åring, Torsten Hansson, har Henrik blitt det heteste navnet i golf-verdenen.

– Vi har sett gjennom alle ulike aspekter, og jobbet langsiktig på alle små områder og prosesser. Til slutt får du en helhet som er bra, sier Hansson til SVT Sport om arbeidet han gjør med Stenson.

Hansson sier det var helt naturlig at de begynte å jobbe sammen igjen, til tross for at det var over 20 år siden sist.

– Det er ikke rart. Vi behøver alle noen å prate med. Når vi sitter i klisteret kommer vi ikke ordentlig ut av det.

Når de treffes handler det om å legge opp retningslinjer for hele Henriks tilværelse, på og utenfor golfbanen. De vil forhindre at Stensson nå kan holde seg på toppen, og ikke faller tilbake ned i en bølgedal.

– Det finnes ingen hemmeligheter til fremgang. Det handler om fem prosesser. Det gjelder å ha kontroll på den fysiske, tekniske, strategiske, mentale og sosiale prosessen. Dette styrer din utvikling, uansett hva du holder på med, sier Hansson til SVT Sport.

Som eks-militær jobber Hansson mye med ulike scenarier for å identifisere problemer som kan oppstå i fremtiden, og lager en handlingsplan for hvordan disse best mulig kan løses.

Stenson selv berømmer Hansson for arbeidet han gjør, men sier mentaltreningen bare er en liten brikke i et stort puslespill.

– Jeg går ikke rundt på banen og et mantra Torsten har lært meg. Han er av den gamle skolen. Jeg har et fantastisk team rundt meg, og det er derfor jeg har levert så jevne og gode resultater i sommer. Jeg har brukt min energi på neste slag, og ikke fokusert på det som har skjedd, eller hva som kommer til å skje i fremtiden. Nøkkelen til å spille bra er å være i en god mental tilstand, konkluderer Stenson overfor SVT.

(Se reportasjen «Stenson – den mentala comebacken» her.) 

Fokuset på mentaltrening i golf blir stadig større, også i Norge. Norges Golfforbund har inkludert mentale treningsøvelser i sin aldersrelaterte treningplan i sportslig plan som ble lansert under helgens golfting i Kristiansand.

Suzann Pettersen begynte å jobbe med den profilerte mentaltreneren Erik Bertrand Larssen i fjor sommer, som i likhet med Torsten Hansson har militærbakgrunn. Fra å gå seiersløs i over ett år før de begynte å jobbe sammen, har Tutta siden oktober i fjor vunnet hele syv ganger.

Les Norsk Golfs intervju med Bertrand Larsen om hvordan han hjalp Tutta til toppen i Norsk Golf #5 2013 (PDF). 

Powered by Labrador CMS