Godbitene har ikke latt vente på seg etter at turneringsoppsettet er oppgradert for 2019, og allerede denne uken er tiden kommet for den uoffisielt femte majoren: The Players Championship.

Turneringen er i år flyttet fra mai til mars, noe som byr på en enda større utfordring for spillerne. Sannsynligvis blir det litt kaldere, og vinden er erfaringsmessig en større faktor i mars enn i mai, så gjenstår det å se om det vil utgjøre en forskjell på scorekortene. 

Banen vil nok oppleves noe lengre i mars, ettersom spillerne ikke vil få like mye rull på mykere fairwayer, pluss at det vil være kaldere i luften 

Det er alltid noen spesifikke statistikker som er viktige for å lykkes på en av de mest strategiske banene på touren. Variasjonen av vinnere på Sawgrass er enorm, og det er bortimot umulig å peke ut klare fordeler til noen spillere. 

Jeg har derfor gravd litt og valgt ut tre nøkkelkategorier som jeg tror blir viktig nå som turneringen er tilbake i mars.

For å gjøre dette tar vi i bruk strokes gained-systemet, som gir en tydelig pekepinn på hvilke spillere som presterer bedre enn feltet i ulike deler av spillet. 

Jeg har lagt til grunn at ingen av mine kandidater skal tape noen slag til feltet i noen av de tre kategoriene, men heller tjene minst et kvart slag til feltet.

Her er mine tre utvalgte kategorier.

Strokes gained off the tee: TPC Sawgrass er en meget strategisk bane, og utslagene er nøkkelen for hvordan resten av hullet spilles. Da trenger man en kombinasjon av lengde og presisjon. Det er ekstremt viktig å være bra fra tee for å ha mulighet til å gjøre birdies og unngå bogeys her ute.

Strokes gained approach to green: I kombinasjon med å være bedre enn feltet fra tee, er det viktig å tjene slag opp mot resten av feltet inn mot greenen. Å være bedre enn feltet inn mot green vil gi større birdiemuligheter.

Strokes gained around the green: Jeg tror det blir en viktigere ting å være «on point» rundt greenene med de nye værforholdene. Man vil treffe færre greener og måtte lene seg enda litt mer på nærspillet for å unngå de feilene som kan koste deg turneringen. 

I tillegg til disse tre nøkkelområdene må vi alltid ha i bakhodet nåværende form og erfaring av å ha vært her før – og aller helst med gode opplevelser. 

Jeg har plukket ut fire spillere som jeg mener har det som skal til; en superstjerne, en underdog, en formspiller og en ringrev. Alle disse er solid plassert i nøkkelkategorier så langt i sesongen, er i god form på vei inn i denne uken og har gode erfaringer fra Sawgrass tidligere. 

Jeg har også valgt å ikke ta med noen som har vunnet noe så langt i sesongen, da det er svært sjelden at spillere som kommer hit, vinner med en seier i banken samme sesongen.

Mine favoritter

(Strokes gained-rangeringer i kategoriene over i parentes)

SUPERSTJERNA – Rory McIlroy (1-27-33)


Magefølelsen min tilsier at denne versjonen av TPC Sawgrass vil passe øyet og spillet til Rory enda bedre. Han er tourens beste spiller fra tee med enorm lengde, tjener et halvt slag inn mot green og er bedre rundt green enn man kanskje tror. Jeg tror også at bentgrass-greenene vil passe Rory bedre enn de tricky bermuda-greenene. Det er lenge siden Rory har vunnet en stor turnering, og han har nå fem strake topp-10-plasseringer! I tillegg er det jo St.Patricks day på søndag. Snakker vi «luck of the (Northern) Irish»?

NB! Tre topp 10 på Sawgrass, T6 som beste i 2014. Ranket 42 i strokes gained putting.

UNDERDOGEN – Patrick Cantlay (9-24-29)


Ukjent for de fleste, men Mr. Cantlay er rangert som nummer 18 i verden. Han presterer jevnt og godt ganske mange uker i løpet av året, og han er en spiller som fort dukker opp i toppen. Han er moden for en større seier, presterer solid i kategoriene jeg har plukket ut, og har prestert godt på TPC Sawgrass tidligere med T23 og T22 de to gangene han har vært her. Går ofte under radaren, men 26-åringen er ikke redd for å ta en plass på den største scenen.

Fun Fact: Fem topp-10-plasseringer så langt i år! 

FORMSPILLEREN – Tommy Fleetwood (9-35-23)


Fleetwood begynner virkelig å bli moden for en stor seier på verdensscenen. Ledet etter to runder forrige uke og begynner nå å tilpasse seg PGA-touren. Beviste på Shinnecock Hills i fjor at han mestrer tøffe forhold og utfordrende vær bedre enn de fleste. Har vunnet på Le Golf National, som er en av de tøffeste banene. Var topp-10 her i fjor med 68-68 i helgen og klarte cuten i 2017 også. Egentlig en meget undervurdert spiller! T19 i Mexico og T3 på Bay Hill, kun felt av en svak tredjerunde. Det er for øvrig kun en britisk vinner på TPC Sawgrass tidligere: Sandy Lyle i 1987.

Fun fact: Har ikke vunnet siden januar 2018 i Abu Dhabi. 

RINGREVEN – Tiger Woods (134-1-7)


Tiger har egentlig prestert litt for svakt fra tee for å være innenfor i alle tre kategorier, men så er han jo også topp-10 i begge de to andre og best inn mot green med 1,3 slag tjent på feltet. Tiger er den eneste spilleren som har vunnet både i mars og i mai på TPC, han er meget godt i utfordrende forhold, har massevis av erfaring, har prestert godt så langt i år og er like sulten som alltid. Viste seg ordentlig frem her i fjor og ankommer i god form med fire strake topp-20-plasseringer. Har han ristet av seg nakkesmertene, er det svært vanskelig å finne argumenter på hvorfor Tiger ikke kan stikke av med det nye gulltrofeet.

Fun fact: Hans score på 11 under par i fjor i fjor var kun tredje gang Tiger var tosifret under par på TPC. De to andre gangene vant han. Tiger har  aldri misset cutten på Players.

– – –

Ut fra disse spillerne velger jeg Patrick Cantlay som vinner. Cantlay er en undervurdert spiller som gjemmer seg under radaren, uke inn og uke ut. Han er en knallbra spiller som presterer stabilt, og sammen med spillere som Finau, Schauffele, DeChambeau er han absolutt moden for sin første skikkelig store tittel.

Cantlay har ikke vunnet siden november 2017. Jeg tror den neste kommer her!

– – –

NB! The Players sendes på Eurosport Norge og i GOLFTV-appen fra torsdag til søndag. Kommentatorer er Per Haugsrud og Henrik Bjørnstad, mens Marius Thorp og Magnus Sveen er utegående reportere på TPC Sawgrass. Se sendetider under.

 

 

Sendetider

Torsdag:

13:30: Featured Holes og Featured Groups på GOLFTV

17:30: The Players-magasinet fra TPC Sawgrass med Magnus og Marius på Eurosport Norge

18:00: The Players, dag 1

Fredag:

13:30: Featured Holes and Featured Groups på GOLFTV

17:30: The Players-magasinet fra TPC Sawgrass med Magnus og Marius på Eurosport Norge

18:00: The Players, dag 2 på Eurosport Norge

Lørdag:

14:30: Featured Holes and Featured Groups på GOLFTV

18:30: The Players-magasinet fra TPC Sawgrass med Magnus og Marius på Eurosport Norge

19:00: The Players, dag 3 på Eurosport Norge

Søndag:

14:00: Featured Holes and Featured Groups på GOLFTV

17:30: The Players-magasinet fra TPC Sawgrass med Magnus og Marius på Eurosport Norge

18:00: The Players, dag 4 på Eurosport Norge