Tidenes 10 beste norske golfsesonger

Det er kanskje ikke så overraskende hvem som dominerer toppen av vår rangering av norske golfspilleres beste sesonger. Her er de vi mener er de ti beste noensinne.

Publisert

Som utgangspunkt for kåringen har vi satt en grense på maksimalt to sesonger per spiller. Vi vektlegger prestasjoner som har bidratt til å sette Norge på golf-kartet internasjonalt, og bragder som ingen nordmenn har klart før dem.

10. Marius Thorp – 2006

Marius Thorp sniker seg akkurat med på listen som eneste amatør. Noen av hans prestasjoner var rett og slett for store til å overse i denne kåringen.

Golf-Norge kokte da bæringen herjet som mest i 2006 – i en alder av bare 18 år. I juni knuste han resten av feltet i juniorverdensmesterskapet i Japan, med imponerende 17 under par etter fire runder. På lag med Espen Kofstad, Anders Kristiansen, og Are Friestad ble det også sammenlagtseier for Norge.

Uken før vant det norske laget overlegent i prestisjetunge German Boys, og det europeiske golfmijøet begynte å sperre øynene opp for den fremadstormende norske troppen. Thorp endte på andreplass i denne turneringen bak vinneren Are Friestad, og de norske spillerne okkuperte de fire øverste plassene på leaderboardet.

Seieren i junior-VM sikret Thorp en startbillett i The Open Championship, som fjerde nordmann noensinne etter Tore Sviland, Per Haugsrud og Lars Petter Brovold, og den yngste nordmannen noensinne. På Royal Liverpool, hvor The Open returnerer til sommeren, vant Thorp «The Silver Medal» for beste amatør med sin delte 48. plass.

Da han mottok medaljen etter runden, ble han samtidig gratulert av Tiger Woods som mottok sin tiende majortriumf.

Landslagstrener Niklas Diethelm er enig i at Thorp hører hjemme i topp 10-kåringen, til tross for at han var amatør. Han mener imidlertid at også Anders Kristiansens 2008-sesong burde fått en plass. I 2008 vant han gull i junior-VM, og også det åpne australske amatørmesterskapet.

– Anders var en stund oppe på 3. plass i verdensrankingen for amatører, ikke en gang Marius har vært i nærheten av den rankingen. De pushet hverandre til å bli bedre hver eneste dag. Men det var på mange måter Marius som viste vei. Da han viste at det gikk, kom de andre spillerne etter, sier Diethelm til Norsk Golf.

9. Per Haugsrud – 1997

Per Haugsrud er den norske herrespilleren med lengst fartstid på Europa-touren. Hans nest beste sesong var i 1997, da han endte på 96. plass på pengelisten med 89 000 innspilte euro. På de 25 turneringene han spilte, hadde sarpingen to topp 10-plasseringer, inkludert en 4. plass i Volvo German Open. Han kvalifiserte seg også som andre nordmann noensinne til The Open Championship på Royal Troon, hvor han endte opp med å misse cuten.

8. Per Haugsrud – 1996

Per Haugsruds beste sesong var i 1996, da han endte på 80. plass på European Tours Order of Merit. Han ble også den første norske spilleren til å runde 100 000 innspilte euro i en sesong, da han innkasserte 156 000 euro. Han klarte cuten i 17 av de 26 turneringene han spilte, men det ble likevel bare én topp 10-plassering.

7. Øyvind Rojahn – 1995

I 1995 overtok nåværende idrettssjef i NGF, Øyvind Rojahn tronen fra Per Haugsrud som Norges beste golfspiller. Han endte på 90. plass på European Tours Order of Merit med 97 000 innspilte euro, godt hjulpet av 2. plassen i Cannes Open – den beste norske plasseringen i en europatour-turnering noensinne sammen med Henrik Bjørnstads 2. plass i Hong Kong Open syv år senere.

Selv om Rojahn endte 20. plasser bak Haugsruds solide 96-sesong, rangerer vi Rojahn høyere fordi han i 1995 var den første nordmannen som automatisk kvalifiserte seg for et nytt år på Europa-touren uten å måtte gå gjennom Q-School. Det har vært sjelden vare blant nordmenn siden.

– Det var det store målet mitt den sesongen. Jeg var utrolig fornøyd med det der og da, men sett i ettertid burde jeg satt meg høyere mål. Jeg trodde jeg kanskje det skulle bli enkelt etter å ha klart kortet automatisk. Men det lærte jeg raskt at det er det definitivt ikke, konstaterer Rojahn til Norsk Golf.

6. Marianne Skarpnord – 2009

Marianne Skarpnord har måttet leve i skyggen av Tutta, men hennes 2009-sesong vil stå igjen som en av tidenes beste norske sesonger. Dette var Skarpnords virkelige gjennombruddssesong, der hun i en alder av bare 23 år vant sine to første turneringer på Ladies European Tour, Deutsche Bank Ladies Swiss Open og CartaSi Ladies Italian Open. Seieren i Italia skjedde i omspill mot en av kvinnegolfens største navn – Laura Davies. Skarpnord var på ett tidspunkt på sisterunden fem slag bak Davies, men hentet seg inn takket være en eagle på det siste hullet.

På slutten av året oppfylte hun pikedrømmen da hun kvalifiserte seg til LPGA-touren, som andre norske spiller noensinne. Skarpnord trivdes imidlertid aldri i USA, og flyttet raskt hjem til Europa igjen.

På Ladies European Tours pengeliste endte hun til slutt på andreplass med drøye 200 000 innspilte euro, bare 18 000 euro bak vinneren, til tross for fire færre turneringer spilt.

Dessverre ble hun ikke tatt ut til Solheim Cup-laget den sesongen – et kontroversielt valg av kaptein Alison Nicholas. Spesielt at hun ble vraket til fordel for Janice Moodie, som endte på 58. plass på LPGA-tourens pengeliste det året og uten en eneste seier. Det fikk mange til å heve både ett og to øyenbryn.

5. Henrik Bjørnstad – 2006

Hadde dette vært en rangering av tidenes største golfprestasjoner, hadde Henrik Bjørnstad ligget på toppen av listen for måten han kvalifiserte seg til PGA-touren på etter et maraton av en Q-School-kvalifisering i 2005.

2006 var det første året Norge har hatt en nordmann på PGA-touren, og selv om nåløyet ble for trangt og han ikke kvalifiserte seg for en ny sesong, kan vi ikke utelate den første sesongen med en nordmann på PGA-touren. Bjørnstad endte på 152. plass på pengelisten det året med 491 000 innspilte dollar. Han klarte cuten i over halvparten av de 31 turneringene han spilte, hadde tre topp-25-plasseringer, og en topp-10-plassering.

Det var denne sesongen den uoffisielle «F5-klubben»-oppstod: Nordmenn som konstant trykket «oppdater» på tastaturet på leaderboardet på pgatour.com for å følge utviklingen i Bjørnstads runder. Med unntak av amerikanere, kom faktisk brorparten av trafikken på pgatour.com sine leaderboards i 2006 fra nordmenn!

Sisterunden av Torrey Pines var et av de mest elektriske øyeblikkene norske golfentusiaster har vært heldige å få oppleve. Med bare ni hull igjen å spille på søndagen av Buick Invitational var Bjørnstad alene på toppen av leaderboardet med ti under par, slaget foran Jose Maria Olazabal. Dessverre skulle det ikke holde hele veien inn for Bjørnstad som gikk de siste ni hullene på tre over par.

Vinneren ble til slutt en viss Tiger…

4. Henrik Bjørnstad – 2002

Henrik Bjørnstads sterke 61. plass på European Tours pengeliste i 2002 står fortsatt som tidenes beste norske resultat på herrenes Europa-tour. Hans 388 581 innspilte euro er tidenes mest innbringende sesong på Europa-touren av en norsk herrespiller. Bjørnstad klarte cuten i 16 av 25 turneringer, med tre topp-10-plasseringer, inkludert pallplasseringer i Volvo Scandinavian Masters og Omega Hong Kong Open.

I Hong Kong kom han nærmere seier enn noen annen nordmann har vært på europatouren. Etter 71 hull var han likt med storhetene Adam Scott og Jose Maria Olazabal på 21 under par etter fire runder. På det siste hullet i turneringen var det fordel Bjørnstad, etter at han var den eneste som fant midten av fairwayen. Da vartet Olazabal opp med det han fortsatt i dag beskriver som karrierens beste slag: Fra bak et tre skrudde han ballen i en kraftig bue, og ballen la seg rett ved hullkanten for en enkel birdie og seier.

3. Espen Kofstad – 2013

Den eneste Challenge Tour-sesongen på vår liste, men det var ikke en hvilken som helst sesong: Espen Kofstad ble historisk i 2012, da han som tidenes første nordmann vant to Challenge Tour-turneringer i en og samme sesong. Han ble også den første norske som vant Challenge Tour sammenlagt, takket være en forrykende andre halvdel av sesongen med syv topp 10-plasseringer.

Fra å starte året som nummer 571 på verdensrankingen, klatret han helt opp til 180. plass da året var omme. Det er den høyeste verdensrankingen en nordmann har hatt noensinne. Han var samtidig ranket som nummer 58 over Europas beste golfspillere.

2. Suzann Pettersen – 2013

At Suzann Pettersens 2013-sesong ikke topper listen sier sitt om nivået hun har holdt siden hun entret LPGA-sirkuset. Dette året vant hun fem turneringer, inkludert karrierens andre majorturnering, Evian Championship i Frankrike. Hun var også sterkt delaktig i Europas utklassingsseier mot USA under Solheim Cup i Denver.

Tutta står i dag med hele 22 profesjonelle seiere, inkludert 15 på verdens gjeveste kvinnetour. Hun har samtidig klatret tilbake til andreplassen på verdensrankingen, og var ved utgangen av året- og er fortsatt – nærmere verdensener enn hun noen gang har vært tidligere.

De ukene Tutta ikke vant imponerte hun likevel med sin stabilitet. I løpet av sesongen ble det utrolige 16 topp 10-plasseringer, og i majorene ble det fire topp-5-plasseringer av fem mulige. Hun endte året på andreplass på tourens pengeliste med nesten 2,3 millioner dollar i premiepenger.

Under Idrettsgallaen i Oslo Spektrum på slutten av året fikk Tutta også den oppmerksomheten hun fortjener her hjemme – hun ble kåret til årets kvinnelige idrettsutøver for andre gang, og delte den gjeveste prisen av de alle, «utøvernes pris» sammen med vinneren av sjakk-VM, Magnus Carlsen.

1. Suzann Pettersen – 2007

Selv om Suzann Pettersens 2013-sesong isolert sett var mer stabil enn 2007, er det flere årsaker til at vi mener 2007 ikke er tidenes foreløpig beste norske golfsesong.

Etter to sesonger preget av skadeproblemer i 2004 og 2005, var 2006 Tuttas første fulle sesong tilbake på touren. Året etter skulle bli hennes store gjennombrudd på LPGA-touren. Før 2007 stod Tutta med kun en profesjonell seier, fra Open de France på Europa-touren i 2001. Etter nesten seks år med seierstørke, åpnet slusene seg i 2007.

26 år gamle Tutta vant fem ganger på LPGA-touren og en gang på Ladies European Tour.

I juni gikk hun helt til topps i McDonald’s LPGA Championship i Maryland, ett slag foran Karrie Webb som hun skulle ende opp i mange dueller med de neste årene. Dette var tidenes første norske majortriumf. Bare en måned tidligere hadde hun tatt den første LPGA-seieren av en norsk spiller under Michelob Ultra Open på Kingsmill i Virginia. Prestasjonene dette året ble belønnet med hennes første utmerkelse for årets kvinnelige utøver på Idrettsgallaen

Med 13 topp-10-plasseringer ble det også her en andreplass på pengelisten, kun slått av daværende soleklare verdensener Lorena Ochoa.

Er du enig eller uenig i vår vurdering av tidenes beste norske sesonger? Hører en amatør hjemme på en slik liste? Fortjener en Challenge Tour-sesong å rangeres høyere enn de beste norske Europatour-sesongene? Bruk kommentarfeltet under og si din mening!

Powered by Labrador CMS