Unge stjerneskudd mot garvede veteraner. Toppen av leaderboardet i US Masters er i ferd med å ta form, og før «moving day» leder 21-år gamle Rory McIlroy turneringen på ti under par. To slag bak følger 23-åringen Jason Day som fredag noterte seg for en fantastisk runde på 64 slag, åtte under par. Men det er likevel mannen på tredjeplass de flestes øyne nå er rettet mot.

Woods (35) er på jakt etter sin femte grønne jakke, sin første siden 2005, men kanskje enda mer viktig – sin første seier på et halvannet år. Woods lå en under par før fredagens runde, og fikk en treg start da han gjorde bogey på det første hullet. En birdie på det andre hullet hjalp lite da en ny bogey fulgte etter på det tredje. Etter syv spilte hull var Tiger even par for turneringen og en over for runden. Så kom birdieracet.

 

I sonen

Syv birdies på de siste 11 hullene og ni totalt på runden vitner om en Tiger som nå føler seg klar.

– Nå er jeg tilbake i mesterskapet. Målet er å gi meg selv muligheten på søndag, uavhengig av hvem det måtte være mot, sa Tiger Woods til majorschampionships.com etter runden. 

Tiger sier sin nye sving føles bedre enn noen gang før, men at det er tålmodighet som er nøkkelen dersom man skal komme seg helskinnet rundt på vakre Augusta National.

– Vi er i en majorturnering. Man må bare holde seg tålmodig og ta ett hull av gangen.

Tiger tar med seg litt ekstra momentum til tredjerunden etter å ha avsluttet dagen med en strålende birdie. Utslaget havnet til høyre for fairway bak noen furutrær. Derfa så han ikke ut til å ha klart innspill til flagget, men som så mange ganger før vartet han opp med et fantastisk recovery-slag når det gjaldt som mest.  En kraftig slice rundt grenene landet kun et par meter fra pinnen. Derfra senket han birdieputten, til et øredøvende brøl hos publikumsgalleriet som omkranset greenen.

Det endte til slutt med en 66-runde for Woods, seks under par. Meget sterkt etter å ha gjort tre bogeys på de første ni. Han deler tredjeplassen med sør-koreaneren K.J. Choi på syv under par, tre bak McIlroy.

 

De tre musketerer

Ungguttene McIlroy, Day og Rickie Fowler på henholdsvis første, andre og syvendeplass har gått i ball sammen de to innledende rundene. Med en kombinert alder på 66 år ligger de til sammen 23 under par for turneringen. Fowler sier deres gode spill har smittet over på hverandre. 

– Det hjelper å være rundt andre golfere som også er i form. Jeg forsøkte hele tiden bare å spille like bra som de, og vi hadde det utrolig gøy utpå der i dag, sier han.

Tiger Woods er ikke tvil om at det er disse som er morgendagens stjerner. 

– Det er de, og ikke glem Ryo Ishikawa, som er den neste generasjonen. Det er gøy å se de spille med så stor entusiasme. Det skal bli gøy å se hvordan de modnes de neste 10, 15 årene.

McIlroys andrerunde på tre under par var tre slag dårligere enn åpningsrunden, men spilte likevel meget solid. Mot slutten lot han muligheten til å bygge på ledelsen gå fra seg. På det relativt enkle par 5 13. hullet lå han i greenkanten etter to slag, men måtte bruke en chip og to putter for par. På de to siste hullene bommet han birdieputter på kun et par meter. Med sine 21 år og 339 dager er han tidenes nest yngste leder av US Masters etter to runder. Tiger Woods var 21 år og 100 dager da han ledet, og til slutt vant turneringen i 1997.

 

Trosser ryggen

En annen som imponerer denne uken er Fred Couples. 51-åringen har den siste tiden slitt med dårlig rygg, men ser ut til å finne formen hver gang US Masters står for døren. Amerikaneren ligger på en delt syvendeplass, fem under par totalt med runder på 71 og 68 slag. 

– Det vil mest sannsynlig vært den største overraskelsen i golfhistorien om jeg skulle vinne, fleipet Couples etter runden.

Couples, som nå i hovedsak spiller på seniortouren Champions Tour, medgir at dette mest sannsynlig er den eneste turneringen på PGA Tour-programmet han er kapabel til å vinne.

– Om jeg skal klare å vinne på touren så er det her. Men jeg må nok score veldig lavt både imorgen og søndag om jeg skal ha noen sjans som helst. 

Alvaro Quiros som ledet etter første runde falt noe tilbake fredag. Etter å ha startet dagen syv under par noterte den langtslående spanjolen seg for en runde på 73 slag, en over par og ligger på en delt femteplass. Slaget bak ligger verdenstoer Lee Westwood som i fjor var meget nær å ta sin første majortittel i US Masters. Mannen han jager på verdensrankingen Martin Kaymer gjør det ikke like bra.

Kaymer har historisk sett slitt på Augusta-banen, og denne turneringen ble også av det forglemmelige slaget. Med runder på 78 og 72 slag endte han seks over par, fem slag bak cutgrensen.

 

Leaderboard