Tips til å gjøre golfrunden enda morsommere!

Vi golfere har en tendens til å ta oss selv litt for seriøst. Men husk: golf er bare en lek. Her er noen forslag til deg som ønsker å få enda litt mer moro ut av golfen.

Publisert

(Har du flere forslag til hvordan man kan få enda mer glede ut av golfrunden? Kom med dine tips i kommentarfeltet nederst!)

1. Spill match

Mange definerer en golfrunde kun som vellykket hvis de får 36 poeng eller mer på scorekortet. Da er det lett å gi opp, hvis man halvveis i runden ser at man ikke en gang kommer til å være i nærheten av å bryte 30 poeng. 

Golf handler imidlertid om så mye mer enn hvor mange stableford-poeng eller slag som står på scorekortet ditt på slutten av dagen. Mange får seg en positiv overraskelse når de forsøker å spille match, den originale spilleformen i golf. Én mot én. Ett hull av gangen. 

Undersøkelser viser at golfere mister mestringsfølelse og glede hver gang de skriver seg opp i handicap. Med tanke på at handicapsystemet er lagt opp slik at man skriver seg oftere opp enn ned i handicap, mister mange gleden av golfen underveis. Matchspill bidrar til å skape mestringsfølelse. Du blir flinkere til å fokusere på ett slag om gangen, og det er ikke det faktum om du har skrevet deg opp eller ned i handicap som avgjør om du er fornøyd med dagen på golfbanen.

En ekstra bonus med match er at det går raskere enn slag- og poengspill! 

– – –

2. Vær kreativ med spilleformene

Få idretter har mulighet til så mange ulike spilleformer som golf. Det bør du utnytte. Her er det bare kreativiteten som setter grenser. Her er noen forslag til ulike spilleformer, ut fra hvor mange personer dere er i flighten:

En person:

«Worstball» eller «Bestball»

Spill med to baller (her er det greit å høre med starteren før du går ut om det er greit). Høy- og mellomhandicapere anbefales å spille bestball. Det vil si at du alltid slår to slag fra der ditt forrige beste slag endte. Lavhandicapere som ønsker seg en ekstra test kan gjøre det motsatte, og alltid spille på sin dårligste ball.

«Herman & Sherman»

Dette er først og fremst for den gode spilleren: Spill slik at du bytter på å slå bare drawer og bare fader på annen hvert hull.

To personer:

«Bag Raid»

Spill match. Hver gang du vinner et hull kan du fjerne en kølle fra motstanderens bag. Når du taper ett hull, kan motstanderen din velge mellom å fjerne en kølle fra din bag eller ta tilbake en av køllene du har stjålet fra ham/henne.

«Stringball»

I stedet for handicap blir hver spiller tildelt en meter med hyssing for hvert mottatt slag vedkommende har på banen. Har du 15 mottatte slag, får du dermed 15 meter med hyssing du kan benytte deg av på golfrunden.

Har du slått et slag i vannhinderet, kan du bruke hyssingen til å flytte deg inn på banen igjen. Men husk: bruker du tre meter med hyssing, har du tolv meter igjen. Snoren klippes alltid av med samme lengde som ballen flyttes. Du kan flytte ballen inn fra out of bounds, ut av bunkere, til en bedre lie i fairway og så videre. På greenen blir det enda mer taktisk. Her har du nemlig lov til å flytte ballen i hullet, forutsatt at du har nok hyssing. Les mer om «Snorkonkurranse» her. 

Tre personer:

«Københavner»

Alle mot alle. Det er seks poeng som skal fordeles på hvert hull. Hvis en vinner hullet alene, får vedkommende fire poeng. Den nest beste scoren (evt. poengsum ut fra mottatte slag) får to poeng og den dårligste får null poeng. Hvis en person vinner hullet og de to andre deler, blir poengsummen 4-1-1. Dersom to personer deler og en taper blir fordelingen 3-3-0. Bruker alle mange like mange slag/får like mange poeng blir poengfordelingen 2-2-2. Flest poeng på slutten av runden vinner.

Fire personer:

«High-low-high»

Dann lag på to mot to. Spilleren med den beste scoren/poengsummen på hullet spiller match mot motstanderen med den beste scoren på det samme hullet. Spilleren med den dårligste scoren på hullet spiller match mot den dårligste hullscoren på motstanderlaget. Slik fungerer det i praksis:

Lag 1 består av spiller A og B. Lag 2 består av spiller C og D. På hull 1 får spiller A tre poeng og spiller B stryker. Både spiller C og D får to poeng. Matchen er da 1-1 etter hull 1, fordi spilleren som er «high» på lag 1 (A) får tre poeng. Det slår den beste scoren på lag 2. Spilleren som er «low» på lag 2 slår «low» på lag 1, som strøyk hullet.

På neste hull får spiller A ett poeng og spiller B to poeng. Spiller C får tre poeng og spiller D får ett poeng. Spiller B er da «high» i lag 1 med to poeng, men taper hullet mot spiller C, som fikk 3 poeng. Mellom de to som var «low» på hvert lag, A og D, deles hullet på ett poeng. Dermed står matchen 2-1 til lag 2 før hull 3.

Uavhengig av hvor mange dere er:

«Throw ball»

Her får du testet kastearmen din. Alle mot alle. Hver spiller har ett tildelt kast per hull. Kastet teller ikke som et slag, og kan også brukes ut av hindringer og out of bounds. Her blir det lave scorer!

NB! NGF har laget en stor oversikt over ulike spilletyper og spilleformer. Se hele listen her 

– – –

3. Finn på dine egne golfregler

Nei, ikke alle golfrunder må være handicaptellende. Tyrifjord Golfklubb lanserte for noen år siden konseptet «Happy Golfing», som et tiltak for å gi flere medlemmer større glede ut av spillingen. Dette er en avslappet spilleform der du kan benytte ballplassering over hele banen, kaste ballen ut av bunkeren, droppe sideveis ut fra out of bounds, og så videre (den eneste regelen deres er at det skal ta maksimalt 15 minutter å spille et golfhull).

Bli enig med din spillepartner om deres egne «lokale» regler før dere går ut. Det gjør runden bå de raskere og morsommere. Spesielt for ferske golfspillere som ønsker å spille ute på golfbanen, men fortsatt synes det er litt skummelt.

– – –

4. Inngå veddemål

Det setter alltid en ekstra piff på golfrunden hvis du har noe å spille om. Det behøver ikke være mer enn en kopp kaffe og en is i klubbhuset.

For en ekstra nerve i matchen, kan man ha straff til den som taper. Det gjør at alle spillerne i gruppen må holde konsentrasjonen gjennom hele runden. Her handler det ikke bare om å vinne, men om å ikke tape. Og det bør være en straff som svir! Her er to forslag til straff: taperen må vaske køllene til vinneren etter runden. 

En annen vri er å spille 17-hullsmatch. Den som har tapt matchen etter 17 hull må bære både sin egen og vinnerens golfbag hele veien opp hull 18. Det kan bli en pinlig – men hysterisk – affære på vei mot klubbhusterassen.

– – –

5. «Tee it forward»

Dersom du sliter med å nå greenen på par-4 hull på to slag og par 5-hull på tre slag, spilles banen for lang for deg. Det samme gjelder hvis du alltid må bruke fairwaywood inn til greenene.

Mange spillere får seg en positiv overraskelse når de flytter seg frem et teested. Plutselig får man litt flere greentreff, litt kortere putter og flere par på scorekortet. Stadig flere klubber har byttet ut de fargede teeklossene med nummerering for å vise totallengden på banen. Forhåpentligvis hører begrepene «dametee» og «herretee» snart fortiden til!

– – –

6. Varier utslagssted

Dette tipset gjelder først og fremst erfarne golfere:

En annen variant av å «tee it forward» er å spille en runde der du varierer hvilket teested du bruker fra hull til hull. Nei, det er ikke handicaptellende, men veldig morsomt.

Et 210 meter langt par 4-hull etterfulgt av et 205 meter langt par 3? Her har du muligheten til å gi deg selv en knalltøff utfordring, som tester hele spillet ditt. Bli enig med spillepartneren din om hvilke utslag dere skal benytte dere av på de ulike hullene før dere går ut. Her er det lurt å ta en titt i baneguiden først. 

– – –

7. Tre køller + putter

Her må du planlegge runden din nøye. Spill en golfrunde med bare tre køller i bagen i tillegg til putteren din. Mange blir positivt overrasket over hvor tilpasningsdyktige de er når de plutselig mangler ti køller i bagen. Her får du testet hele slagrepertoaret ditt. 

– – –

8. Start en venneliga

Har du en stor vennegjeng du spiller med? Lag en turneringsserie på starten av sesongen, der alle i vennegjengen må ha spilt x antall matcher innen sesongslutt. Her kan man velge om man vil spille individuelle matcher, eller danne lag på to og to. Opprett en privat Facebook-gruppe der dere alltid har en oppdatert tabelloversikt.

Som i ligasystemet fotball, gir vunnet match tre poeng, delt match ett poeng og tap null poeng.

Hvis alle spytter inn en liten sum, kan man kjøpe en flott premie til vinneren.

– – –

9. Har du med barnet ditt på banen? Golfbil er tingen!

Vi har til gode å møte et barn som ikke synes det er stas å være med i golfbil. Når du skal introduserer barnet ditt for golfsporten, handler det om å gi barnet positive assosiasjoner til det å være på golfbanen. Lek og moro bør alltid være i førersetet (eller i passasjersetet i dette tilfellet). 

– – –

10. Vekk med scorekortet

Spill en konkurranse der det ikke er scoren som teller, men statistikken. Fairwaytreff er verdt ett poeng, greentreff er verdt to poeng, bunker er minus ett poeng, vannhinder gir minus to poeng, OB gir minus tre poeng, senket slag fra utsiden av green er verdt tre poeng, treputt gir minus ett poeng, en-putt gir to poeng.

Tell opp og se hvem som har flest poeng ved slutten av runden.

– – –

11. Spill nye baner

Det skjuler seg mange golf-perler i vårt langstrakte og naturskjønne land. Du går glipp av mye hvis du bare spiller hjemmebanen din! 

– – –

12. Spill med «skrem»

Advarsel: Dette er ikke for deg med nerveproblemer!

Spill en match der hver spiller har tilgang til ett «skrem» i løpet av runden. Dette er så enkelt som at du har lov til å skremme motstanderen rett før balltreffet, enten det er å rope «bø», glippe en golfkølle eller velte golfbagen (fysisk kontakt er ikke lov!).

Dette «skremmet» bør spares til et viktig punkt i matchen. Og jo lenger motstanderen din sparer det, desto større blir nervene og usikkerheten når du står over ballen og skal slå.

En annen variant er at en spiller vinner en «skrem» hver gang vedkommende gjør en birdie.

Vær obs på at du ikke sjenerer grupper på andre golfhull når du skremmer motstanderen din!

– – –

13. Spill kortere runder

For mange er nøkkelen til morsommere golf rett og slett bare å spille færre hull av gangen – enten det er seks, ni eller tolv hull. Det tar kortere tid, og du behøver ikke planlegge runden mange dager i forveien for å finne tid i kalenderen din. Det gjør også at du kan spille golf oftere!

Har du forslag til hvordan man kan få enda mer glede ut av golfrunden? Kom med dine tips i kommentarfeltet under!

Powered by Labrador CMS