Det finnes sannsynligvis like mange meninger om hva som er Norges beste golfbaner, som det finnes golfspillere i Norge.

Hva er en «bra» golfbane? Noen fokuserer på naturopplevelsen, noen på spillestrategien, andre på kvaliteten på spilleflatene, mens noen påvirkes mest av summen de fikk på scorekortet, når de skal gjøre seg opp en mening om en golfbane.

Resultatet er at det finnes like mange meninger om hva som er Norges beste golfbaner, som det finnes golfspillere i Norge.

Å rangere golfbaner er derfor en tilsynelatende umulig oppgave, men det stopper likevel ikke golfbransjen i å forsøke.

Nylig lanserte golfmagasinet Golf World sin toårige «Topp 100»-liste, hvor et panel av anmeldere rangerer de 100 beste golfbanene på kontinentet.

Der har tre norske baner fått plass på listen, og det er Lofoten Links i Nordland som troner på toppen på 46.-plass.

Deretter følger skogsbanen til Kongsvingers GK i Hedmark på 52.-plass og Oslo Golfklubbs parkbane på 55.-plass.

Miklagard GK har også hatt plass på denne listen tidligere, men har falt ut i år på grunn av det massive ombyggingsarbeidet på anlegget.

På toppen av Golf Worlds liste er det Golf de Morfontaine nord for Paris som stikker av med seieren, foran Utrecht de Pan i Nederland, Valderrama i Spania og Mone Rei i Portugal.

Av de skandinaviske banene ligger Bro Hof Slotts stadium course høyest plassert på 10.-plass, etterfulgt av The Scandinavian new course i Danmark på 28.-plass.

Instagram-verdig

Av de norske banene var det åpenbart at Lofoten Links sin spektakulære linksbane begeistret Golf Worlds anmeldere. Banen har endelig har fått «satt» seg ordentlig etter åpningen i 2015, og Golf World skriver at det også er grunnen til at banen nå har klatret på listen.

Anmelderen legger imidlertid ikke skjul på at banen også kan være en brutal test, og bruker ord som «hakeslepp», «nerveprirrende» og «Instagram-verdig» for å beskrive opplevelsen.

Det vil nok de fleste som har besøkt banen, kjenne seg igjen i.

Lofoten Links scorer til sammen 77,1 av 100 mulige poeng. Golf World har delt inn poengberegningen i seks ulike kategorier (med fallende viktighet): design, omgivelser, presentasjon, spillbarhet, minneverdighet og stabilitet.

Lofoten Links scorer ikke overraskende nesten full pott på omgivelsene med 19,6 av 20 mulige poeng, og også 9,5 av 10 poeng på minneverdighet. Det er høyest score av alle banene på Golf Worlds liste.

– Om vi hadde plassert Lofoten 40 plasser høyere på denne listen, og du hadde besøkt banen med visshet om det, hadde du likevel ikke reagert, konkluderer Golf World.

Lofotens 46.-plass er for øvrig femte best av de skandinaviske banene.

 

 

(Les Golf Worlds anmeldelse av Lofoten i sin helhet her)

Mens Golf World har viet en hel artikkel i sin anmeldelse av Lofoten Links, har de nøyet seg med noen få linjer for å beskrive Kongsvingers og Oslo GK.

Om Kongsvingers GK skriver Golf World:

«En vakker, utfordrende og spennende bane med veldig høy estetisk verdi».

I sin korte omtale av Oslo GKs golfbane på Bogstad legger de vekt på klubbens historie og kvalitet:

«Oslo GK var opprinnelig en nihullsbane og kan dateres tilbake til 1924, og har et toppmoderne sub-air-system på greenene.»

Les også: Norsk Golfs kåring av Norges 100 beste golfhull fra 2016

Golf World startet sin rangering av Fastlands-Europas beste golfbaner i 1987 av et lite knippe golfjournalister. Siden da har testingen økt stort i omfang, og ifølge dem selv gått fra å være «anekdotisk til vitenskapelig».

Det som imidlertid ikke har endret seg, er Valderramas plassering nær toppen av listen hvert eneste år.

Golf World publiserer i dag fire toårige topp-100-lister. I tillegg til rangeringen av Fastlands-Europas beste baner kårer de også de 100 beste banene i Storbritannia og Irland, de 100 beste golfresortene i Storbritannia og Irland og de 100 beste golf-resortene i Fastlands-Europa.

Klikk her for se hele Golf Worlds liste over de 100 beste banene i Fastlands-Europa

 

Topp-10

1. Morfontaine (Frankrike)

2. Utrecht de Pan (Nederland)

3. Valderrama (Spania)

4. Monte Rei (Portugal)

5. Fontainebleau (Frankrike)

6. PGA Catalunya Stadium (Spania)

7. Les Bordes (Frankrike)

8. Troia (Portugal)

9. Noordwijkse (Nederland)

10. Bro Hof Slott Stadium (Sverige)