– Heretter kommer jeg ikke til å si ett ord mer om Trump og meg. Det blir bare bråk ut av det, sier Oslo-jenta idet hun dukker opp til intervju med Norsk Golf på hjemmeklubben Bay Hill i Orlando.

Årsaken er klar: VGs forside med tittelen «Han jukser som faen» fikk virkelig fart på «golfsesongen» for Tutta. VG oversatte intervjuet til engelsk, og det tok ikke lang tid før uttalelsen ble snappet opp av TV-kanalen Golf Channel, og dermed startet en vindfull gressbrann også i USA.

Tunge publikasjoner som Los Angeles Times, USA Today og Fox News er blant mediene som har fulgt opp saken, og på Twitter har det haglet med kommentarer. 

Noen tror at VG har kålet det til, andre at Tutta prøver å ro seg i land med kommentar om at noe har hun ikke sagt, og at ting er tatt ut av sin sammenheng.

– Jeg har snakket med de nærmeste involverte, og dette er avklart, sier Tutta til Norsk Golf, og gir inntrykk av at den som har brydd seg minst, er Donald Trump selv. 

De to har kjent hverandre en årrekke, og meldingene som smeller mellom dem, er ikke noe for diplomatiet. Men heretter vil de ikke bli delt med offentligheten.

(Les VG-intervjuet med Tutta her)

Da Tuttas uttalelser i VG nådde USA etter å ha vært på trykk i Norge noen dager tidligere, tok Tutta først til sosiale medier for å stemple saken som «fake news» – i trumpsk stil:

Slik så VGs forside ut lørdag. (Faksimile)

«Noen ganger gjør man intervjuer, og media vil vri hvert eneste ord for å gjøre det til en overskrift! Det er sjokkerende å se. Dette er det jeg vil kalle #fakenews. Hvorfor vil jeg kalle noen en juksemaker…aldri!», skrev Tutta på Twitter.

VGs USA-korrespondent Robert Simsø, som skrev det opprinnelige intervjuet, har på sin side bekreftet overfor flere medier, deriblant Norsk Golf, at intervjuet er helt riktig gjengitt fra VG sin side.

– Vi står så klart for alle sitatene i historien. Jeg bruker alltid båndopptaker i intervjuer, og dette var ikke noe unntak, sier Simsø til golf.com.

VGs sportssjef Øyvind Brenne er heller ikke i tvil om at Tutta er sitert riktig av VG.

– Jeg mener at VGs sak ble god, og når man leser den i riktig kontekst, får man innblikk i hennes tanker om Trump, og at de har et godt forhold. Det er godt mulig at noe forsvinner når andre medier siterer saken, men vi kan bare svare for det vi selv har publisert, sier Brenne til TV2. 

Det tok ikke lang tid før Tutta slettet Twitter-innlegget og la ut en utdypet forklaring på sin Facebook-profil.

«I løpet av de siste dagene har media sitert meg i at jeg har sagt at president Trump «jukser i golf». Det er ikke sant i det hele tatt, og det er tatt HELT ut av kontekst fra et langt intervju jeg gjorde forrige uke med et norsk medie. Med et smil om munnen sa jeg at han sannsynligvis betaler caddien sin bra fordi han alltid finner ballen sin i fairway. Måten dette har blitt gjengitt i flere medier, er IKKE korrekt og ikke en riktig gjengivelse av det originale intervjuet. Jeg håper virkelig at journalister som siterer ting som dette i fremtiden, leser hele saken og ikke bare leser overskriftene. Ting ser alltid ut til å komme ut på feil måte, og det som er trist, var at dette var et veldig positivt intervju. For meg virker det som om media liker å vri på ting for sine lesere og seere. Nok en lærepenge. Jeg beklager Mr. Trump, som jeg har kjent i mange år, som elsker golfsporten, og som jeg ser på som en venn!», skriver Tutta.

– Har du sagt det, må du stå for det

Alan Shipnuck i Sports Illustrated, en av USAs mest velrennomerte golfjournalister, ble spurt om Suzann Pettersens «fake news»-uttalelse i hans ukentlige spalte «#AskAlan» på golf.com onsdag. Han sier han har vært oppe i lignende situasjoner tidligere med andre spillere.

Etter å ha lest Tuttas innsigelse på Facebook og også uttalelser fra VGs reporter, stiller Shipnuck seg på journalisten sin side.

– Jeg har vært nedover denne veien tidligere: man har et morsomt, spøkefullt intervju, og intervjuobjektet sier noe som er litt på kanten eller provoserende, begge ler av det og så går man videre til neste tema. Når sitatene dukker opp på trykk, ser de krassere ut enn de var i øyeblikket de ble sagt, og så fort det slår tilbake, forsøker vedkommende å trekke seg. Dessverre er det slik at når du har sagt det, så må du stå for det, sier Shipnuck.

Dette er ikke første gang Tutta har havnet i «Trump-trøbbel» i pressen. Dagen etter at han vant presidentvalget i november 2016, ble det norske golfesset pepret med kritikk fra provoserte Twitter-brukere, både nordmenn og amerikanere, som reagerte på at Pettersen støttet en mann hvor de kvinnediskriminerede kommentarene aldri har vært langt unna.

Også da slettet hun innlegget, men hun publiserte det igjen senere etter å ha tenkt seg litt om.

Tutta har ved flere anledninger gitt uttrykk for at selv om hun anser Trump som en nær venn, er hun uenig i både politikken og mange av uttalelsene hans. Dette understrekte hun også i VG-intervjuet forrige uke.

Det blir nok uansett det siste vi hører om presidenten fra den kanten på en god stund.

Da jeg gratulerte Trump med valgseieren, ble det også bråk. Nå sier jeg ikke mer om ham, konstaterer Tutta overfor Norsk Golf. Og sier ikke mer utover det.