Av Erik Pettersen:

 

Suzann Pettersen vant sin andre majortittel i Frankrike etter en sterk 68-runde på sisterunden av Evian-mesterskapet.

Den norske jenta har vært i toppen av LPGA-touren i en årrekke og vunnet mange titler, men hun har slitt med å vinne når det virkelig gjelder i de største turneringene. Derfor smaker nok denne seieren ekstra godt for 32-åringen, som endelig kunne slippe jubelen løs på den 18. greenen.

 

Les også: – Hun er vår tids Sonja Henie

 

– Dette har vært vel verdt å vente på. Jeg har puttet mye bedre de siste fem-seks ukene, og nå fikk jeg endelig min andre major, sa Pettersen etter å ha blitt dynket i champagne etter seieren.

 

– Jeg har puttet mye bedre de siste fem-seks ukene, og nå fikk jeg endelig min andre major, sier hun.

 

I tillegg til et utrolig karrierehøydepunkt, får hun med seg 2,9 millioner kroner i premiepenger. Det betyr også at hun avanserer til andreplass på LPGA-pengelisten med over 1,7 million dollar denne sesongen.

 

– Jeg har aldri sett Tutta bedre, sa kommentator Fredrik C. Kracht på Viasat Golfs sending på søndag.

 

Tutta vant med to slags margin til  Lydia Ko på 16 år fra New Zealand som sensasjonelt tok andreplassen i  Evian-mesterskapet.

 

– Hun er en stjerne for fremtiden. Hun er allerede god nok til å vinne majorturneringer som 16-åring, og det er helt utrolig, sa Tutta om den imponerende 16-åringen.

 

Før den siste runden ledet Mika Miyzato, men japaneren kollapset fullstendig på søndag. Med 79 slag måtte hun ta til takke med 19. plass.

 

På det 13. hullet havnet Tutta i en intens diskusjon med dommeren. Pettersen mente at hun var berettiget til fri dropp, men dommeren var ikke enig. Etter en lang diskusjon ga hun opp og slo ballen fra der den lå. Heldigvis klarte hun å sikre par likevel.

 

Les også: Ny megavtale på Tutta?

 

Tutta skriver seg inn i historiebøkene som den første vinneren av kvinnenes femte major. 2013 er nemlig første gang Evian-mesterskapet har major-status. Tradisjonelt har det vært som i herregolfen med kun fire majors: Kraft Nabisco, LPGA Championship, US Open og British Open.  Rent økonomisk er det mest gunstig å vinne den nyeste i rekken, for Evian-mesterskapet er den av disse fem som har størst pengepremier.

 

Vi gratulerer med den fantastiske seieren!

 

 

 

 

__________________________

 

Av Erik Pettersen:

 

Suzann Pettersen fortsetter å imponere under Evian Championship i Frankrike. Lørdag gikk hun sin runde på 69 slag etter fire birdies og to bogeys og hun er 7 under par totalt. Lørdag hadde hun like mange slag som lederen Mika Miyazato, og klarte dermed å holde følge med japaneren som fortsatt bare er ett foran. Australske Lydia Ko  deler andreplassen med Suzann.

 

-Jeg spilte ikke perfekt golf. Det er et par ting jeg må jobbe med, men jeg kom meg ut av trøbbel da jeg misset på greenen. I dag var det en tålmodighetsprøve, men jeg spilte meg ikke bort på noen som helst måte, sa 32-åringen til NTB etter runden

 

Selv om golfen ikke var perfekt, er hun fornøyd med plasseringen.

 

– Jeg har spilt meg til en bra posisjon. Nå må jeg ikke bruke 3.-runden til å ta igjen så mange, sier hun.

Det har vært mye snakk om været i øst-Frankrike denne uken. Det er meldt store mengder nedbør natt til søndag, og mye tyder på at den siste runden henger i en tynn tråd.

– Værmeldingen er ikke bra. Det skal bli pøsregn hele natten, og denne banen tåler ikke mer vann. De vil prøve å gjennomføre 18 hull i morgen, men jeg vet ikke hva som kommer til å skje. Vi får bare gjøre det beste ut av det, sier Tutta til VG.

 

Denne turneringen har for første gang major-status i år, og banen i Évian-les-Bains er bygget om i den anledning. Greenene er vanskeligere, ifølge den norske stjernen. Alt tyder imidlertid på at hun mestrer de godt, med henholdsvis 28 og 26 putter på de to første dagene.

 

Tuttas siste majortittel var helt tilbake i 2007, da hun vant LPGA Championship. Nå har hun sjansen til å vinne en til.

 

Av de andre store profilene er det verdens nest beste spiller, Stacy Lewis, som har klart seg best. Hun er med i seierskampen på 4. plass, to slag bak.  Beatriz Recari med caddie Andreas Thorp spilte 69 slag for andre dagen på rad og  klatret dermed til 8. plassen på leaderboardet. Verdenseneren Inbee Park har hatt en laber start på turneringen med 74+71 og ligger helt nede på 55. plass.

 

_________________________________

 

Runde 1

Vi ser for tiden en Suzann Pettersen med enorm selvtillit og kontroll. Seier i Solheim Cup og Safeway Classic ble fulgt opp med flott arrangement i Oslo. Golfdronningen vår er i storslag og har fått en glimrende start på det som kan bli en etterlengtet majorseier.

 

Hennes eneste major kom tilbake i 2007 da hun vant LPGA Championship. Hun har samlet fem 2.plasser og utenom det hele 8 topp 10 plasseringer. Tiden er moden for en major.

 

I motlyset på hull 18 banket hun ut en drive i fairway. 13 av 13 fairwayer traff hun i dag. Innspillet over vannet var tørt og fint. Mika Miyazato var i klubbhuset på -6 og delt ledelse med Suzann. Hun virket lysten på å være alene i ledelse, for birdieputten banket hun i hullkant og ut. En litt vrien retur og den drar hun med seg til venstre. Bogey, og ned på delt 2.plass med Gal og Pak på -5. Allikevel en strålende førsterunde.

 

Marianne Skarpnords runde på par havner litt i skyggen av Tuttas prestasjon. 2 x birdie ble utlignet av like mange bogeys, men par på en vrien bane i et majorfelt er meget bra. 9/13 fairwaytreff, 11/18 greentreff og 29 putter er fine tall. Etter som dagen gikk spilte mange seg inn under par. Når noen få spillere er igjen på banen ligger Marianne på 33.plass.

 

 

 

Dagens positive overraskelse kom fra amerikanske Christina Kim. Fargeklatten har blitt redusert til kommentator ved store begivenheter som Solheim Cup, men i dag viste hun at ikke altfor gamle kunster fremdeles sitter som de skal. Med -4 er hun inne i topp 5. Mange vil nok være svært overrasket hvis hun holder seg der oppe gjennom fire runder.

 

Lydia Ko er verdens hypotetisk rikeste amatørgolfer. Førsterunden på -3 beyr at hun igjen er i posisjon til å spille inn en heftig sjekk som hun ikke kan motta.

 

Beatriz Recari med caddie Andreas Thorp ligger fint plassert med -2 etter 16 hull.

 

Mange gode spillere har feilet i dag, slik som det ofte går i store turneringer. Carlota Ciganda (+7), Jodi Ewart Shadoff (+6) og Natalie Gulbis (+4) hadde ingen god dag. Yani Tseng (+4) og Christie Kerr (+5) var henholdsvis ikke overraskende og ganske sjokkerende. Den tidligere verdenseneren fra Taiwan får det ikke til å stemme over fire runder. Derfor er en slik blemme noe vi nesten forventer.

 

Værmeldingen for helgen var i går brukbar. Men den er endret til regn, regn og litt mer regn. Lørdagen går det nok bra med kun få millimeter, men på søndag er det meldt en god del mer regn. LPGA la ut denne meldingen på nettsiden sin.

 

Basert på den nåværende værmeldingen med aktuelle utsikter for de neste timene, har turneringsledelsen satt som mål å fullføre 54 hull. Cut vil gå etter 36 hull ved de 70 beste og delte under Evian Championship 2013.