Den viktige nihullsrunden

Lite aktive golfere sier de ville spilt mer golf om dersom det ble lagt bedre til rette for nihullsrunder. Stadig flere klubber oppdager at "ni hull er gull".

Publisert

Tekst: Kristin Moe Krohn og Christian Furu 

Det er vakker sommermorgen på Ballerud Golfklubb på Høvik i Bærum. Det er allerede mange biler på parkeringsplassen. 

Ikke rart, for det er en deilig dag, og på denne par 3-banen rekker man å gå ni hull på en drøy time. Med andre ord: En herlig trimtur for kropp og sjel før arbeidstid.

– Her er det ofte mer folk på hverdagene enn i helgene fordi de har mindre tid til rådighet, sier daglig leder i Ballerud GK Thomas Faale. – Vi ser ikke på 18-hullsbaner som konkurrenter, men opplever at vi fyller et hull i markedet. All aktivitet er bra, understreker han.

Ballerud Golfklubb ligger sentralt i et boligområde, bare ti – tolv minutter unna T-bane og buss. I tillegg til ni hull par 3, er det en stor drivingrange med både matte- og gressutslag, nærspillsområde, proshop og en hyggelig kafé med sol og god utsikt til anlegget. Klubben har i overkant av 800 medlemmer og et bredt kurs- og treningstilbud til golfere i alle aldre. Hele seks proer er knyttet til klubben. I tillegg har de fire juniortrenere som følger opp juniorarbeidet i klubben.

Banen er svært godt egnet for juniorene med lengder fra 67 til 127 meter.  

– Det er fullt mulig for både juniorer og nybegynnere å få par her, smiler Thomas Faale, og fortsetter:  – Vi skulle naturligvis gjerne hatt en handicapregulerende bane, men vi har løst dette gjennom et samarbeid med Lommedalen GK og Nordhaug GK der medlemmene vår kan kjøpe ”fritt spill” å disse banene. Men mange foretrekker å gå på hjemmebanen. Faale forteller at de har medlemmer som har gått over 200 runder per sesong på Ballerud.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KOMPAKT: Balleruds sentrale beliggenhet sørger for stor trafikk i hverdagen, selv på formiddagene. Banen ligger bare en kort spasertur unna for mange av medlemmene. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Slåss om tiden

Man behøver ikke å bruke en halv dag for å spille golf. I Norge er det 94 nihulls golfbaner, 20 sekshullsbaner og 61 golfbaner med 18 hull. Av Jan Ove Tangens undersøkelse på oppdrag fra NGF fra 2012 fremgår det at norske golfere i gjennomsnitt spiller 3,96 18-hulls runder per måned, mens tilsvarende tall for rene nihullsrunder er 3,84 runder, altså noe lavere gjennomsnittstall.  

40 prosent sier de spiller mer enn fem rene nihullsrunder per måned, og det er forholdsvis flere kvinner som foretrekker nihullsrunder. 44 prosent av kvinnene spiller mer enn fem runder per måned, mot 37 prosent menn. Når det gjelder 18 hulls runder er forholdet omtrent motsatt. Et interessant poeng er også at hele 30 prosent av de beste golferne med handicap under 4,5 spiller mer enn åtte rene nihulssrunder per måned.

(Hva foretrekker du? Ni eller 18 hull? Fortell oss i kommentarfeltet under!)

Ikke bare i Norge

USGA lanserte i sommer kampanjen ”Play nine”, der de oppfordrer golfere til å spille nihullsrunder. I følge en undersøkelse gjort av Sports & Leisure Research Group på oppdrag fra USGA, sier hele 33 prosent av av golfere som spiller 8-24 runder per år at de ville spilt flere nihulls runder hvis forholdene ble lagt bedre til rette. For mindre ivrige golfere som spiller mindre enn syv runder, sier 38 prosent at de ville spille mer golf hvis de kunne spille ni hull.

Bjørnefjorden Golfklubb ligger i Os Kommune ca. tre mil sør for Bergen og Flesland Flyplass

Her startet de med en sekshullsbane som ble utvidet til ni hull etter hvert som golfinteressen, og dermed medlemstallet økte.

Hvorfor er nihullsrunden viktig for norsk golf?

­– Golfbransjen slåss om tiden til folk. Det er alt for tidskrevende å spille 18 hull for mange i dag. Men det å kunne spille raske seks- eller nihullsrunder virker å være lettere å få til, sier daglig leder Eivind Hodneland.

I forhold til veldig mange baner på Østlandet ligger Bjørnefjorden golfklubb ganske sentralt. Merker dere noe i forhold til at folk har en hektisk hverdag?

– Det er utrolig enkelt for folk å besøke klubben vår siden den ligger så sentralt i forhold til Os sentrum, og bare 20 minutt fra Fana. Vi merker det kanskje spesielt på knøtte- og juniormiljøet som er stort her i klubben. Det tar ca. ti minutter å gå fra Os Ungdomsskole og opp her, noe som fører til at kidsa svært ofte kommer rett fra skolen.

Bør flere klubber bli flinkere til å markedsføre nihullsrunder framfor fulle runder på 18 hull?

– Helt klart, med tanke på tidsaspektet. En rask nihulls runde er jo fantastisk bra trim også, og ikke et heldagsprosjekt slik en tur på en 18 hulls bane kan være.

Har dere andre planer for hurtig golf i fremtiden?

– Vi har diskutert å lage en vei mellom green #5 og tee #9, slik at vi i gitte tilfeller kan begrense spillet til 6 hull, eventuelt 12. Dette står ikke øverst på «must do» listen, men kan bli en realitet til høsten når vi skal jobbe videre med hull #8.

– I tillegg til dette vil vi videreutvikle Pitch & Putt banen vår i år.  En perfekt inngangsport for nye golfere, gamle som unge.

Kvalitet fremfor kvantitet

Det er ikke bare gresset som koser seg på Soon GK. Det gjør selvfølgelig golfere, men også skolebarn og deres familier, pasienter på Catosenteret, gjester på Son Spa og stadig flere andre.

– Klubben har hele tiden lagt vekt på å være et familieanlegg og satt det sosiale og hyggelige i sentrum, understreker Morten Presthagen, en av klubbens ildsjeler. Banen er bare fem år gammel, men holder en kvalitet som skulle tilsi at den var mye eldre, der den ligger vakkert til med utsikt til båthavnen i idylliske Son, 45 minutter fra Oslo.

Soon golfbane har foreløpig ni hull, men er regulert til 18 hull. Morten er imidlertid usikker på om det er en nødvendighet.

– Det er mange som vil ha 18 hull, men personlig mener jeg det ikke er noe MUST med 18. Når vi har så mye aktivitet tyder det på at vi gjør noe riktig. Et alternativ kan være 12 hull, slik at det blir lettere å variere ulike sløyfer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I PRAKTSTAND: Soon GKs Max Wahlqvist, Morten Presthagen og Tor Gundersen har all grunn til å være stolte av hvordan banen fremstår. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

I juni ble de første spadetakene gjort for 16 nye leiligheter, og et nytt klubbhus er også på trappene, så nå blir golfbanen i enda større grad et nærmiljøanlegg.

Sjefen for baneselskapet, Max Wahlqvist forteller at det er klubben, baneselskapet, Vestby kommune og et lokalt byggefirma som har gått sammen om det nye utbygningsprosjektet.

– Et vinn –vinn prosjekt for oss alle,  sier Max Wahlqvist og understreker overfor Norsk Golf at både ansatte og medlemmer legger all sjel i sitt arbeid for bane og klubb.

– Kommunen har fått et idrettsanlegg helt gratis. Golfbanen er også landskapsvern. Det går ørret i Stavnesbekken som renner gjennom banen, og banen skjøttes slik at vi samtidig tar vare på naturen, sier Max Wahlqvist. Treningsfasilitetene er tipp topp, med drivingrange og en korthullsbane, der det ikke er krav om VTG-kurs, med samme standard på greenene som hovedbanen.

Banekvaliteten skal ha mye av æren for at golf er blitt et populært valg i Son, og  nettopp derfor mener Presthagen at klubben bør tenke seg ekstra nøye om før de fatter den endelige avgjørelsen om å utvide med ni nye hull.

­– Det er lettere å vedlikeholde 9 enn 18 hull, fastslår han.

Hva foretrekker du? Ni eller 18 hull? Fortell oss i kommentarfeltet under!

Powered by Labrador CMS