(Scroll nedover for å se alle bildene)

 

November 2018:

PGA Tour-debuten

Seieren i U.S. Amateur i august 2018 sikret Viktor Hovlands syv starter på PGA-touren. Hans første PGA Tour-turnering ble Mayakoba Golf Classic i Mexico 11. november. Selv om det ble misset cut med ett slags margin, ga han Atlungstad Golfklubbs store reisefølge show på fredagen da han gikk på 67 slag. Det ble en liten smakebit på hva vi hadde i vente. (Foto: Atlungstad GK)

 

Mars 2019:

Første cut på PGA-touren

Hovland i aksjon på Bay Hill med kompisen Kevin André Wright på bagen. Wright vant for øvrig kongepokalen på Losby under NM samme sesong. (Foto: Getty Images)

Hovland fulgte opp den missede cuten i Mexico med også å misse cuten i hans neste PGA Tour-turnering på Torrey Pines i januar. Heldigvis var alle gode ting tre for Hovland, som delte 40.-plassen i Arnold Palmer Invitational på Bay Hill. Herfra skulle han klare hele elleve cuter på rad (!) på PGA-touren.

 

Mai 2019:

Maktfaktor på college

Parallelt med å få testet seg på verdens øverste nivå fortsatte Hovland å dominere på college. Han vant fire ganger i hans siste sesong på college, men collegekarrieren ble avsluttet på skuffende vis i NCAA-finalen da storfavoritten og regjerende mester Oklahoma State University gikk på et overraskende nederlag i semifinalen mot rivalen University of Texas. Hovland gjorde på sin side jobben i alle sine matcher, og dermed gikk han ubeseiret gjennom de seks NCAA Championship-matchene han fikk spilt i løpet av sine tre år på Oklahoma State.

 

April 2019

Drømmeuken på Augusta

(Foto: Christian Døvle)
(Foto: Christian Døvle)
(Foto: Christian Døvle)
(Foto: Christian Døvle)

Det var liten tvil om hva som var den virkelig store gulroten da Hovland vant U.S. Amateur: muligheten til å delta i The Masters på sagnomsuste Augusta National. Det ble en drømmeuke fra start til slutt for Hovland, som side om side med noen av verdens beste spillere fikk vist at spillet hans virkelig holder verdensklassenivå. I løpet av uken fikk han spilt med hele syv ulike majorvinnere, og den daværende amatøren virket totalt uaffisert av presset som fulgte med å debutere i en major. Hovlands collegecoach og caddie for anledningen, Alan Bratton, uttalte før turneringen at uken kom til å bli en suksess uavhengig av resultat. Det fokuset endret seg imidlertid raskt da søndagen nærmet seg…

 

I The Butler Cabin med sjefen sjøl

(Skjermdump: GOLFTV)
(Foto: Getty Images)

For bare sjette gang i historien avsluttet en amatør The Masters under par sammenlagt. Viktor Hovland ble beste amatør med en knallsterk 32.-plass og sikret prestisjetunge Silver Cup etter å ha spilt fryktløs golf gjennom hele majordebuten. Som om det ikke var nok at han leverte den beste scoren fra en amatør på 58 år, var det Tiger Woods som vant turneringen i det som må være en av idrettshistoriens største comeback-historier. Etter runden satt Hovland side om side med Tiger i «Buters Cabin» idet Tiger kunne motta sin første grønne jakke på 14 år – og hans femte totalt. Utvilsomt et av de mest magiske øyeblikkene i både norsk og internasjonal golfhistorie! Hovlands prestasjon løftet ham til førsteplass på verdensrankingen for amatører – som første nordmann noensinne.

 

Juni 2019:

Prinsen av Pebble Beach historisk igjen

(Foto: Tom Erik Andersen)

Med en gnistrende 67-runde endte Viktors amatørkarriere på beste vis, med delt 12. plass i U.S. Open, en historisk begivenhet for norsk golf. Men også golfsportens internasjonale historiebøker måtte skrives om denne søndagen. Viktor endte turneringen på 280 slag, og slettet dermed den tidligere amatørrekorden (282) til Jack Nicklaus fra Cherry Hills i 1960. Prestasjonen kom ni måneder etter at Hovland vant U.S. Amateur på samme bane. Det er med andre ord ikke rart han har fått kallenavnet «Prinsen av Pebble Beach». 

 

Juni 2019:

Sponsorene i kø

(Foto: PING)

Hovland tok ikke overraskende steget inn i de profesjonelles rekker rett etter U.S. Open. Avslutningen på collegekarrieren kombinert med hans vinnende personlighet gjorde ham naturligvis til et yndet sponsorobjekt. Han valgte til slutt å signere for utstyrsprodusenten PING og klesmerket Lindeberg. 

 

Juni 2019:

Proffdebut i Connecticut

Hovland stilte opp i Travelers Championship med sin nye caddie, veteranen Shay Knight. De jobber fortsatt sammen. (Foto: Getty Images)
Presserommet var smekkfult da de fire stjerneskuddene Viktor Hovland, Collin Morikawa, Justin Suh og Matt Wolff stilte til pressekonferanse sammen før Travelers Championship. (Foto: PGA Tour)

Det var knyttet enorme forventninger til proffdebuten til PGA-tourens nye stjerneskudd i fjor sommer. I tillegg til Hovland proffdebuterte også Matthew Wolff, Collin Morikawa og Justin Suh, som Hovland hadde knivet med gjennom hele college. Mens sistnevnte foreløpig ikke har lyktes i å etablere seg i toppen, har Wolff, Morikawa og Hovland virkelig klart å ta steget opp. Hovlands første turnering som proff startet imidlertid småtregt med delt 54.-plass. Etter dette skulle hans dårligste resultat de neste fem turneringene bli en delt 16.-plass!

 

Juli 2019:

Umiddelbar publikumsfavoritt

 

Det er ikke rart at det amerikanske golfpublikummet har trukket Hovland til sitt bryst på samme måte som vi har gjort her hjemme i Norge. En morsom kommentar er aldri langt unna når den rappkjeftede 22-åringen med det avvæpnende gliset åpner munnen, og han har allerede fått kultstatus på nett etter kommentarer som «Tiger Who?» og «Stay off the weeeeed!».

 

Juli 2019:

Kompisene viser vei

(Foto: Getty Images)

Selv om det var Hovland som hadde kapret de største overskriftene etter de historiske oppvisningene i The Masters og U.S. Open, var det collegekameratene Matthew Wolff og Collin Morikawa som var først ute med å få sine gjennombruddsseirer på PGA-touren. I tiden etter måtte Hovland leve med stadige spørsmål fra den forventningsfulle amerikanske pressen om når nordmannens første seier ville komme. Svaret skulle vise seg å komme raskere enn vi hadde ant!

 

August 2019:

Bittersøt sesongfinale

(Foto: Getty Images)

Da Hovland bestemte seg for å ta steget inn i de profesjonelles rekker, visste han at han hadde bare noen få turneringer på seg til å skaffe seg PGA Tour-kortet. I sesongfinalen Wyndham Championship klinte han til med en imponerende fjerdeplass, og han slo dermed Henrik Bjørnstads gamle 10.-plass i Buick Open i 2006 som tidenes beste norske plassering på PGA-touren. Selv om fjerdeplassen var bare to plasser å sikre Hovland direkte plass til PGA-touren i 2020, var det nok til å sikre ham en plass i sluttspillet Korn Ferry Finals. Der ville han få tre nye muligheter til å skaffe seg PGA Tour-kortet.

 

August 2019:

Første matchball misbrukt

(Foto: Getty Images)

Hovland startet Korn Ferry Finals solid med en 11.-plass i Nationwide Children’s Hospital Championship. Han hadde imidlertid PGA Tour-kortet i lomma i innspurten, men to sene bogeys gjorde at han måtte holde norske golfentusiaster på pinebenken en uke til.

 

August 2019:

ENDELIG!

Langt bedre i dag av Hovland og Wolff. Foto: GettyImages
(Foto: Getty Images)

Var det egentlig noen tvil om at han skulle klare det? I Boise Open ble det endelig klart at PGA Tour skulle bli Hovlands arbeidsplass i 2020. Hovland kjempet om seier og ledet før siste runde i Idaho, men måtte til slutt ta til takke med delt andreplass. Selv om hans første proffseier glapp, sikret han sesongens store mål. Med Kristoffer Ventura også allerede inne i PGA Tour-varmen er PGA Tours 2019/2020-sesong dermed tidenes første med to nordmenn med fast plass.

 

September 2019:

Sesongstart med et smell

(Foto: Getty Images)

Hovlands første fullstendige PGA Tour-sesong startet med å fortsette der han slapp. Med 10.-plass i A Military Tribute at The Greenbrier fikk han akkurat den starten han ønsket seg. På bildet over gikk det derimot ikke helt som planlagt etter at han slo innspillet sitt på hull 17 på tredjerunden opp i baren. I kjent stil tilbød han seg å mikse en drink for caddien sin mens han vurderte hvordan han skulle håndtere det neste slaget!

 

September 2019:

Ryder Cup-materiale og rankingrekord

(Foto: Getty Images)

Hovland har allerede seilet opp som en brennhet kandidat til å bli tidenes første norske representant for Europa i Ryder Cup. Under europatourens flaggskipturnering BMW Championship på Wentworth mottok Hovland en sponsorinvitasjon, og i opptakten til turneringen ble han markedsført som en av turneringens store trekkplastre. Hovland overbeviste side om side med Ryder Cup-kaptein Padraig Harrington, som ikke la skjul på at han likte det han så fra nordmannen. Hovland imponerte med en 11.-plass, som løftet ham på innsiden av topp-100 på verdensrankingen for første gang. Der har ingen annen norsk herrespiller vært før ham.

 

Oktober 2019:

Historisk – igjen!

(Foto: Getty Images)

Den mest imponerende delen av Hovlands spill er utvilsomt stabiliteten. Da han signerte for en 69-runde i åpningsrunden av The CJ Cup i Sør-Korea, skrev han PGA Tour-historie for flest runder på rad under 70-tallet (18). Dagen etter fulgte han opp med en ny 69-runde for å forbedre rekorden til 19 runder på rad, men da han leverte en runde på 74 slag på lørdagen, viste han omsider at også han er en golfspiller av kjøtt og blod. Det var hans første runde på 70-tallet siden juni. En ekstrem prestasjon.

 

Januar 2020:

2020 i gang i Midtøsten

Mens PGA Tour-kollegaene startet 2020 i Hawaii benyttet Hovland starten på året til å reise til Midtøsten for første gang og spille to europatour-turneringer i Abu Dhabi og Dubai. Selv om spillet ikke var det helt store etter hans målestokk, er han nå to turneringer nærmere å oppfylle kvoten for å være kvalifisert til å kunne spille Ryder Cup. I tillegg kunne han bokføre sin første profesjonelle seier – selv om den var av det høyst uoffisielle slaget:

 

 

Februar 2020:

Treg start i USA

Etter å ha briljert gjennom hele fjoråret gikk starten på 2020 tregt for Hovland. Hans første opptreden i publikumsfesten Waste Management Phoenix Open resulterte i misset cut, hans andre missede cut på rad på PGA-touren, og i Norsk Golfs kommentarfelt på Facebook begynte plutselig et par utålmodige sjeler å ytre skepsis til om Hovland virkelig var så god som han viste i 2019, eller om det bare var et blaff. Svaret skulle de få ganske raskt!

 

23. februar 2020:

Tidenes første norske PGA Tour-seier!

(Foto: Getty Images)
(Foto: Getty Images)
(Foto: Getty Images)

Etter en emosjonell berg-og-dalbane av en avslutningsrunde kunne Hovland slippe jubelen løs på det 18. og siste hullet av Puerto Rico Open i Rio Grande. Nordmannen lå likt med Josh Teater etter det 17., men der amerikanerens birdie-putt ble akkurat for kort, senket Hovland sin på spektakulært vis. Tidenes første norske PGA Tour-seier er et faktum, arbeidstillatelsen på PGA-touren er sikret i to år til, han blir tidenes første nordmann i majorturneringen PGA Championship, han nærmer seg topp-50 i verden med stormskritt, og nå som han har den første seieren ute av verden, er det skremmende å tenke på hva potensialet hans videre er. Vi gleder oss enormt til fortsettelsen!