TOPPER I SØR //

48 timer i fjellheimen

En 48-timers rundtur i fjellheimen i Sør-Norge byr på alt fra nordens høyeste golfhull og sjelelindrende høyfjellsnatur, til noen av de vakreste golfhullene vi har opplevd. Kanskje vi egentlig burde vært en uke?

Publisert Sist oppdatert

Det er meldt fem grader klokka 8.00 i morgen! Hvor er golflua i ull? Hvor er Kari Traa-trøya? Slik var det før jeg skjønte første regel når man skal på golftur i fjellheimen: ta værmeldingen med en klype salt. Ikke det at man ikke skal være forberedt. Golf i fjell-Norge på høsten kan by på alt fra seks grader og regn til atten grader og sol. Men værmeldingene er ofte for pessimistiske.

– Det er konsekvent tre grader varmere på Skeikampen enn det som står på Yr, forklarer daglig leder på Skei Golfklubb, Morten Sæther. Det pleier å være seks til åtte graders forskjell på temperaturen her og i Oslo, sier han.

Høyfjellsgolf på Skei

Under fire lag med fleece og ull, er jeg klar til å spille høyfjellsgolf. Allerede på hull to på Skeikampen er jeg varm under ull-lua. Heldigvis er det lett å glemme, siden jeg lar meg overvelde av den utrolig vakre, storslåtte høyfjellsnaturen. Skeikampen ruver i bakgrunnen, golfbanen går gjennom et åpent landskap, med kampesteiner, bekker, myr og noen hardføre grantrær og bjørketrær. Det er ikke mange hundre meterne opp til tregrensen herfra. Det er bare ett stort furutre på hele banen, og det er treet som fungerer som et ruvende hinder i fairway på hull 9. Treffer du et furutre på Skei Golf, er det dette treet der er snakk om. Banen er utfordrende, kupert med relativt små greener. Naturen tar pusten fra deg.

Ikke rart at det har blitt stadig mer populært å ta seg turen til Skeikampen. Klubben har doblet antall greenfees solgt i året fra 2014 til 2019, og det var før korona og det enorme golftrykket i 2020. Nå blir det enda større økning.

Sæther er stolt av greenene, som ruller så jevnt som mulig med tanke på hvor harde kår gresset har her oppe på høyfjellet.

Spennet med golf og natur

På en hektisk todagers golfferie fra hovedstaden får jeg opplevd spennet med golf og natur som vi har her til lands. Denne lille rundturen anbefales til alle golfere som befinner seg innenfor rimelig avstand:

  • Kjør fra Oslo til Skeikampen, to timer og tre kvarter. Overnatting på høyfjellshotellet (de mest populære golfpakkene består av middag, overnatting, frokost og golf for 1000 kr per person)
  • Neste morgen: spill 18 hull på Skei GK, Nordens høyest beliggende golfbane med flere greener rundt 850 moh.
  • Kjør til Hemsedal, tre timer og et kvarter. Nyt det dramatiske fjellandskapet under kjøreturen
  • Ettermiddag: spill Hemsedal GK, en sjarmerende 9-hullsbane som ligger på begge sider av ørret-elva Grøndøla
  • Bo på et av de flotte resortene i Hemsedal (vi bodde på det flunkende nye hotellet Fyri)
  • Siste dag: kjør til Valdres GK, cirka en times kjøretur. Spill ni av Norges aller råeste. vakre golfhull langs Aurdalsfjorden. Valgfritt: spill 9 hull til – med andre utslag blir det ganske stor variasjon i hull-lengdene.
  • På vei ned til Oslo-regionen igjen kan man stikke innom verdens koseligste klubb, Ringerike GK. Spill 9 hull.

Hemsedal, en opplevelse

På ettermiddagen på dag to befinner vi oss i Hemsedal – og her kunne man bodd i flere dager bare for å oppleve omgivelsene. I tillegg til Hemsedal GK i Grøndalen, 15 minutters kjøretur fra sentrum, fins 18-hullsbanen til Hallingdal GK ved hytteområdet Golf Alpin. Selvfølgelig er det masse annet man kan gjøre til fjells, for eksempel sykling, gåtur, fiske, osv.

Vi valgte å bo på det splitter nye hotellet Fyri, en opplevelse i seg selv. Trendy som bare det, men ikke kald og trendy. Arkitekturen er fascinerende, med et atrium som er bygd rundt en stor peis midt i resepsjonen.

Jeg fikk lyst å bli værende i mer enn en natt. Men en 48-timers golftur er brutalt kort.

Vakker, vakrere, vakrest

Etter en natt på Fyri bærer turen avgårde til Valdres Golfklubb. Der møter vi den daglige lederen, svenske Ulf Krüger. Som pro har han reist rundt på Europa-tour.

– For meg, er denne banen her en topp 10 bane, sier han.

Det er ikke vanskelig å si seg enig. En ting er de fantastiske hullene på øya i Aurdalsfjorden. Slike hull blir det dramatiske bilder av. Når man er ferdig med hull 4, kan man lett tenke, ‘ja, nå er det noen gjennomsnittlige hull igjen.’ Da tenker man feil. Greenen på hull 6 ligger vakkert til ved vannet. Og hull 7 er nok en åpenbaring, med utslag over vann. Sistehullet er i ferd med å bli bygd om til Nord-Europas lengste par 6 hull.

Jeg må komme tilbake neste år, når hullet er slopet og klart for spill.

Værskille forvirrer meteorologene

Nok en gang får vi advarsel om ikke å stole på værmeldingen – denne gangen fordi vi befinner oss rett ved et værskille der det blir vanskelig å spå riktig. Selv opplevde vi at det var spådd mye regn. Det kom noen få dråper, deretter kom sola for fullt.

OK, vi har ikke vært på Solkysten, men en 48-timers golftur i den helsefremmende norske fjellheimen var spekkfull med opplevelser og inntrykk. Akkurat det som trengs i disse dager.

10 ting jeg ikke visste om fjellgolf før jeg dro:

  • I 2021 åpner Valdres GK Nord-Europas lengste par 6 hull, 688 m fra bakerste utslag
  • Valdres GK har noen av Norges vakreste golfhull, og en banestand som er rett og slett imponerende, med tette fairways og lekre greener (de har en klimamessig fordel sammenlignet med Skei og Hemsedal, siden klubben ligger på cirka 300 moh, ikke på høyfjellet)
  • Skei golfklubb har en naturskjønn 18-hullsbane som hvert år har åpent til og med siste dag av Oslo-skolenes høstferie (i år blir det til og med 4. oktober)
  • Ifølge kjentfolket lokalt, pleier det ‘alltid’ å være tre grader varmere på Skeikampen enn det Yr sier, og cirka seks til åtte grader kaldere enn Oslo
  • Skei har Nordens høyeste golfhull, med 5. green liggende på 854 moh – banen ligger like under tregrensa
  • Våre fjellbaner i Norge ligger ikke høyt nok til at den gjengse golferen kan merke at ballen flyr noe lenger enn vanlig (i Rocky Mountains sies det at ballen flyr 10% lenger enn nedi dalom)
  • En høsttur i høyfjellet kan variere i temperatur og værforhold fra 6 grader og regn til 18 grader og sol – vær forberedt for alle værtyper!
  • Golfsporten vokser også i fjellheimen – klubbene vi besøkte hadde økning både i medlemstall, antall folk på nybegynnerkurs og i greenfeegjester
  • Hemsedal Golfklubb er et kvarter å kjøre fra Hemsedal sentrum, 625 moh.
  • Klubbhusene på Hemsedal GK og Ringerike GK er ofte ubetjent, det er bare å skrive seg i boka, Vippse og slå ut

Mer info:

skeigolf.no

hemsedalgolfklubb.no

valdresgolf.no

ringerikegk.no

Kart:

Powered by Labrador CMS