Et lite stykke Irland i Algarve
reiser

Et lite stykke Irland i Algarve

Irland er en slags paradis for golfere, men på vinteren er det irske været en liten ulempe. Heldigvis finnes det et ‘irsk’ alternativ i Portugal.

Tekst og foto: Kaia Means

– Den beste Guinnessen får dere på The Cheeky Pup, sier hotellvert Andy (fra Dublin). Vi befinner oss ikke i et irsk vinterlandskap, men på det ‘nye’ Magnolia-hotellet på Quinta do Lago i Faro, Portugal.

Vi gjør som Andy sier og stikker bort til puben. Et irsk band synger hits fra Dubliners og irske viser som om den siste timen er kommet. “«No nay never, no never no more, will I play the wild rover, no never no more….»

The Cheeky Pup er i hundre. Det morsomste med det hele er at bandet, Six Irish Men, egentlig består av seks portugisere. Slik er det på luksusresort på Algarvekysten – de er mestre på å skape ferieteater. Og det virker. Men nå har Quinta et nytt og ambisiøst mål – å kombinere trening og helse med irsk pubkultur.

En ekte Guinness på The Cheeky Pup - i bakgrunnen bandet Six Irish Men.

Irsk i bånn

Eksklusive Quinta do Lago har en ekte ‘Irish connection’. Eieren heter Denis O’Brien. Han var en av Irlands rikeste menn da han kjøpte golfresortet ved Faro i 1998. I dag har han akkumulert enda mer fast eiendom, blant annet PGA Catalunya i Spania. Mange av husene rundt banene på Quinta do Lago har den samme nordeuropeiske funkis-stilen som på PGA Catalunya.

Quinta do Lago ble opprinnelig skapt av en brasilianer og åpnet i 1972. Portuguese Open har vært spilt på Quinta do Lago åtte ganger frem til 2001.

Det hele er et enormt prosjekt. Arealene som resortet disponerer, over 800 hektar, er fire ganger så stort som fyrstedømmet Monaco. I løpet av årene har de bygd tre 18-hullsbaner: South, North og Laranjal.

Resorten har alltid siktet på den øverste elite, med femstjerneshoteller og store private villaer til salgs i en prissjikt de fleste av oss bare kan drømme om. Celebre gjester har inkludert prinsesse Caroline fra Monaco og mange kjente idrettsnavn. Og på grunn av irlandsforbindelsen er det nok av irske kjendiser. Paul McGinley gjorde redesign av North-banen som var ferdig i 2014, rett etter han ledet Europa til Ryder Cup seier på Gleneagles. I tillegg har han treningssenteret The Paul McGinley Academy på Quinta do Lago. Venner fra Touren, blant andre Rory McIlroy, har valgt å feriere/trene på Quinta.

(Hull 18 på Quinta do Lago North, som ble omgjort av Paul McGinley)

 

OL-utøvere

Og treningsferierende er det segmentet Quinta satser for fullt på nå. De har investert mange millioner euro på å oppgradere treningsfasiliteter. Er du ung, aktiv og helsebevisst, da er du i målgruppen. Men Quinta sikter også på de som seriøst satser på å bli best innenfor sin idrettsgren - ikke bare vi som dagrømmer om det.

– I januar vil over halvparten av gjestene våre være idrettsfolk, enten profesjonelle eller amatører på elitenivå, sier verten vår, Andy på Magnolia.

Han overdriver neppe, for i frokostsalen neste dag ser jeg et par britiske kjendiser: de olympiske triatlon-utøverne Brownlee-brødrene. Det er umulig ikke å legge merke til satsingen på trening og helse. Frokosten er megasunn (quinoa, glutenfrie alternativer, ferske bær, grovbrød, osv). Magnolia har gratis sykler for gjestene.

Restauranten PURE, som ligger ved 8. hull på North Course, har en meny som kunne tilfredsstille enhver matallergiker og veganer. Et nytt treningsanlegg, The Campus, har både padel-tennisbaner, vanlige tennisbaner og en fotballbane som nylig er resådd med en blanding av syntestisk og ekte gress, noe som gjør at den oppfyller alle tekniske krav til elitefotballen.

Portugisisk, irsk eller amerikansk? Magnolia-hotellet vil skape en stemning basert på Miami på 1960-tallet.

Padel og golf

Quinta do Lago sikter høyt. Selv om padeltennis er morsomt, er det golfen vi er her for å teste. Alle tre baner er parkbaner. South Course er lengst (6488m, par 71) har de vakreste og meste fotogene hullene, spesielt fra 15. og inn til mål, de ligger ved vannet. South er den mest kjente - det er her Portuguese Open har blitt arrangert. Colin Montgomerie vant her i 1989.

North Course, etter redesign av Paul McGinley, er i best stand. Den har de flotteste bunkrene og hullene med mest moderne design - i mer kupert terreng. Den er på 6156 m, par 71.

Laranjal er kanskje den banen jeg ville kost meg på mest på, sammen med en gjeng venner - morsom og tidvis finurlig i et åpent landskap. Appelsintrærne på Laranjal gjør at du skjønner du er i Portugal, ikke i Irland (Laranjal betyr ‘appelsinplantasje’, navnet kommer av at stedet var appelsinplantasje før det ble til en golfbane). Den er 6061 m på det lengste, par 72. Det er mye vann å forsere, og på par femmeren hull 16 synes det som om alt vannet har samlet seg som en siste skanse mot golferne, først på høyre side av fairway, så på venstre side, så foran greenen.

Jeg skulle gjerne spilt det hullet om igjen, etter en ‘snømann’ som score. For snømenn er å se på Quinta do Lago, men bare på scorekortet. Ikke på banen.