Fem av Irlands beste
reiser

Fem av Irlands beste

Irland er også kjent som "Emerald Isle", smaragdenes øy. Her er det en overflod av noen av verdens mest spektakulære linksgolfbaner.

De naturskapte perlene er spredt langs hele kysten, men danner til sammen et kjede av skjønnhet. Å finne veien til disse banene er en del av sjarmen. Det er en reise gjennom et vilt landskap av ruvende fjell, forbi surklende bekker og gamle slott på toppen av forblåste odder som skuer ut mot havet. Det er fort gjort å kjøre feil på de kronglete og trange veiene, og du må kanskje stoppe bilen i fem minutter for å vente på en flokk sauer som krysser veien. Men det er vel verdt ventetiden. Her er fem av Irlands golf-smaragder...

Portmarnock Golf Links - County Dublin

Portmarnock er anerkjent som et av Irlands fremste golfanlegg, med en bane som kombinerer moderne utfordringer med sjarmen fra en tradisjonell links-layout. Ferden fra de bølgende og velfriserte fairwayene til de store og raske greenene er ikke alltid like enkel. Du må navigere deg gjennom hele 98 strategisk plasserte bunkere. Store hauger, rough som strekker seg opp til hoftene og tornebusker ligger klare til å straffe deg når utslagene er ute av kurs. Både første tee og den 18. green ligger beleilig plassert bare en liten wedge fra hotellet og klubbhuset.

Portmarnock Golf Links & Hotel. (Foto: Andrew Marshall)

 

Ballyliffin - County Donegal

Ballyliffin er et så spennende sted at den seksdoble major-vinneren Nick Faldo pleide å besøke den før han skulle spille British Open, og attpåtil forsøkte å kjøpe den på billigsalg - i hvertfall om vi skal tro lokalbefolkningen. De 36 unike hullene ligger i et linkslandskap vi best kan beskrive som forførende, med fjellknauser, perfekte greener og fortryllende utsikt over Atlanterhavskysten. Old Links-banen, som i hovedsak er konstruert av Moder Jord (med oppgraderinger fra Faldo, inkludert nye bunkere, utslagssteder og forstørrede greener), smelter inn i det naturlige kupperte terrenget. Den nyere Glashedy Links-banen (designet av Pat Ruddy og Tom Craddock) er formet rundt sanddyner, og er beryktet for sine torv-dekte bunkere og de tre krevende par 4-hullene som utgjør starten på runden.

Den 18. green ved Ballyliffin. (Foto: Ballyliffin Golf Club)

 

Tralee Golf Club - County Kerry

Tralee Golf Club er faktisk den første europeiske banen signert Arnold Palmer. Det er en tradisjonell linksbane, og selv om den ble bygget så sent som i 1980 har den allerede fått rykte på seg for å være en av tungvekterne blant linksbanene på Irlands vestkyst. Det 540 meter lange hull 2 skiller seg ut - en dogleg høyre med strandkanten på høyre side en konstant fare for golfere som slicer. Fra teestedet er det panoramautsikt over hele banen, med Dinglehalvøya som bakteppe i horisonten.

Lite å utsette på utsikten ved Tralees hull 2. (Foto: Andrew Marshall)

 

Old Head Golf Links - County Cork

Bygget på en 220 mål stor diamantformet halvøy som strekker seg ut over tre kilometer i Atlanterhavet, har Old Head blitt en av banene man få spilt minst en gang i løpet av livet. Med en stadige skiftende hav-bris og en bane som måler 6600 meter fra bakerste tee, er den en stor utfordring for spillere på alle nivåer. Ni av hullene spilles langs toppen av klippene, og alle 18 hullene har en utsikt over havet som kan slå pusten ut av deg. Banen er kjent for sine gode par 3-hull, og best av de beste er det 170 meter lange hull 16, også kjent som "Coosgorm" - et spektakulært hull som ligger tett inntil havet.

Halvøyen Old Head Golf Links ligger på er formet som en diamant. En diamant er den beste måten å beskrive banen på også. (Foto: Andrew Marshall)

 

The European Club - County Wicklow

Dette er seasidegolf på sitt aller beste. Pat Ruddy er mannen bak denne banen som karakteriseres av sine enorme sanddyner, harde fairways, greenene som inviterer til lave "bump and run"-innspill, og storslagen utsikt over Irskesjøen. På det syvende par 4-hullet bør du holde tunga rett i munn. Hullet er kåret til et av verdens 100 beste golfhull. Tiger Woods holder fortsatt banerekorden på 67 slag fra 12. juli i 2002. På et utslag på et av par 4-hullene uttalte han: "Er dette er par 5? Wow...for en fantastisk optisk illusjon!".

Hull 7 på European Golf Club er et av verdens beste golfhull. (Foto: Andrew Marshall)

 

Nyttige lenker

Portmarnock Golf Links

Ballyliffin Golf Club

Tralee Golf Club

Old Head Golf Links

The European Club