Henrik Bjørnstad hadde en formidabel oppgave foran seg i fredagens fjerde og avsluttende runde av Q-schools førstesteg i England: Etter å ha åpnet turneringen med runder på 80, 73 og 73 slag lå Miklagard-spilleren ti over par og hele åtte slag bak topp-20-plasseringen som ville gitt avansement.

Bjørnstad fikk en perfekt start på fredagen med birdie allerede på åpningshullet, men med åtte par på rad var han avhengig av et fyrverki på back-nine for å tenne liv i håpet. Og fyrverkeri ble det, men dessverre varte det ikke hele veien inn; Bjørnstad gjorde birdies på hull 11, 11, 13 og 15, og plutselig var han fem under par for dagen og helt på vippegrensen for avansement.

Med en dobbelbogey på det 8. par 5-hullet, hans nest siste hull for dagen, var imidlertid håpet ute. Han måtte ta til takke med en runde på tre under par (69), og med en totalscore på syv over par ser han ut til å ende to slag bak avansement.

Bjørnstad gjorde et overraskende comeback til proffgolfen i fjor sommer, hvor han uttalte at han skulle gi seg selv tre år på å kvalifisere seg til europatouren. Denne sesongen har han ligget i hardtrening for å spille seg tilbake i form, men uten kategorier på noen av tourene har turneringsprogrammet vært glissent.

Han spilte sin første turnering for året i Challenge Tour-turneringen Made in Denmark i slutten av juni, hvor han misset uten. Tre uker senere var han bidragsyter da Miklagard GK vant lag-NM på hjemmebane. I starten av august endte han på 41.-plass i en Nordic League-turnering i Danmark. For én måned siden fikk han en god bekreftelse på at spillet er på rett vei, da han endte på en sterk tredjeplass i Nordic League-turneringen Holtsmark Open. To uker senere fulgte han opp med andreplass i klubbmesterskapet til Miklagard.

Aronsen videre

Mens Q-School endte på bittert vis for Bjørnstad, kunne hans klubbkamerat på Miklagard, Christian Aronsen, juble over avansement i Tyskland. Aronsen, som har roet ned satsingen sin og spilt langt færre turneringer denne sesongen, endte på en sterk 7.-plass med en sammenlagtscore på ni under par etter runder på 74, 70, 65 og 70 slag.

Dermed kan han booke billetten til andresteget i Spania i starten av november. Det tredje og siste steget spilles en uke senere på Lumine Golf Club fra 10. til 15. november.

Elias Bertheussen (Byneset GK) deltok i samme turnering som Aronsen i Tyskland, men kom to slag til kort, til tross for en plassering på delt 18.-plass. Han endte på fem under par med runder 74, 71, 68 og 70 slag. Dermed ser det etter alt å dømme ut til å bli en ny sesong på Nordic League for trønderen.

Neste uke skal Kristoffer Reitan (Oslo GK) og Mathias Schjølberg (Oslo GK) spille kvalifisering i England. Uken etter spiller Sander Stavnar (Vestfold GK) og Kevin André Wright (Vestfold GK) i Italia. Fra 9. til 12. oktober skal Anders Kristiansen (Borregaard GK) spille kvalifisering i Frankrike. De samme datoene spiller Anders Ellingsberg (Drøbak GK), Lasse Gerhardsen (Drøbak GK), Torbjørn Johansen (Miklagard GK), Martin Ulseth (Byneset GK) og Kristoffer Ventura (Oslo GK) kvalifisering i Portugal. Sistnevnte skal for øvrig også prøve lykken i den amerikanske Web.com Tour-kvalifiseringen denne høsten.

I tillegg til spillerne som er påmeldt til førstesteget av Q-School, er flere norske spillere automatisk kvalifisert til senere kvalifiseringstrinn: Kristian Krogh Johannessen (Drammen GK), Eirik Tage Johansen (Stavanger GK), Aksel K. Olsen (Stavanger GK), Jarand Ekeland Arnøy (Fana GK) og Espen Kofstad (Oslo GK). Det er foreløpig usikkert om Kofstad kommer til å spille, ettersom han har slitt med skader denne sesongen.