Q-Schools førstetrinn ble spilt fra torsdag til søndag på Mission Hills Country Club sine tre baner Player, Palmer og Dinah, der sistnevnte bane også er fast stopp hvert år i ANA Inspiration – årets første majorturnering.

Etter tre slitsomme dager i intens varme i California-ørkenen startet Celine Borge (Vestfold GK) og Mariell Bruun (Larvik GK) avslutningsrunden henholdsvis ett og to slag bak topp-90-plasseringen, som sikrer avansement til trinn 2 av kvalifiseringen.

Celine Borge etter avansementet i Q-Schoo. (Foto: Team Norway Golf)

Celine Borge, som nettopp ble ferdig med videregående skole, sparte det beste til slutt. Etter å ha levert runder på 71, 76 og 72 slag klinket hun til med en knallsterk 67-runde i 48 varmegrader (!) på major-banen Dinah Shore søndag. 

Med hele syv birdies, samt to bogeys og resten par på scorekortet, klatret hun fra 100.- og helt opp til 38.-plass. Dermed endte hun -2 sammenlagt, 15 slag bak vinneren Linnea Ström fra Sverige, men enda viktigere fem slag foran kvalifiseringsgrensen.

Mens søndagen ble en gedigen opptur for Borge, endte den dessverre i skuffelse for Mariell Bruun (Larvik GK). Hun avsluttet med en 72-runde, hennes beste score hele uken, men det var akkurat ett slag for lite til å sikre avansement. Hun endte til slutt på en bitter 91.-plass. Bruun ble i vår ferdig med fire år på University of Denver, og fikk sommer status som proff. På sine to første turneringer som proff har hun endt på andreplass i NM og femteplass i Swedish Golf Tour-turneringen Ladies Norwegian Open på Moss & Rygge GK.

Guro Rambjør (Hauger) endte til slutt helt nede på 239.-plass med +11 sammenlagt og misset cuten etter tre runder.

Trinn to av LPGA-kvalet spilles fra 16. til 22. oktober. Det siste og avgjørende steget, der cirka 20 spillere får LPGA-kortet, spilles fra 27. november til 3. desember. Symetra Tour-spiller Marita Engzelius er allerede sikret en plass i andresteget, mens hun nå får selskap også av Celine Borge.

LPGA varslet i fjor at Q-School-systemet skulle endres på samme måte som på herrenes PGA Tour for noen år siden, slik at Q-School skulle bli en kvalifisering til Symetra Tour (nivå 2) i stedet for LPGA. Endringene har imidlertid ikke blitt noe av – foreløpig.

Kostbar affære

Veien til LPGA-touren er på ingen måte gratis, og for store deler av feltet er turneringene en ren underskuddsinvestering.

Bare påmeldingsavgiften til steg 1 er på 2500 dollar, snaue 20 000 kroner. Legg til en lang flyreise og opphold, og prisen er nok oppe i nærmere 30 000 kroner.

I oktober er det deretter duket for steg 2, hvor spillerne må hoste opp ytterligere 3 000 dollar i påmeldingsavgift, litt under 24 000 kroner. Og igjen: pluss flybillett og opphold.

Resultater