Om under et døgn er det endelig slutt på Europas tøffeste golf-maraton, og når bare 18 hull gjenstår i Spania, har hele tre norske spillere mulighet til å spille seg til spill på European Tour i 2019.

Og fortsatt er det unggutten Kristoffer Reitan (Oslo GK) som leder an av de norske gutta.

Onsdag signerte han for en runde på to under par på Lumine Golf Clubs Lakes-bane, hans femte strake runde under par. Med -17 sammenlagt deler han nå tiendeplassen, tre plasser lavere enn utgangspunktet hans for dagen, fire slag bak toppen av leaderboardet, men viktigst av alt: en luke på tre slag ned til kvalifiseringsstreken, som er satt ved de 25 beste og like denne uken.

– Det var en helt grei runde. Jeg spilte ganske ok, men jeg fikk ikke så mye til å skje, oppsummerer Reitan runden overfor Norsk Golf.

Dette er ulikt noe annen turnering jeg har spilt i tidligere. Dette føles for eksempel mye viktigere enn U.S. Open-kvalifiseringen

Kristoffer Reitan

Selv om han holder det gående i toppen, ble det ikke den kanonrunden som det lå an til på starten av dagen. Han startet nemlig med tre birdies på de fire første hullene, og på det tidspunktet var han helt oppe på andreplass, kun to slag bak teten. Derfra og inn bremset han dessverre litt opp, og han gikk de resterende hullene på én over par.

Men som historien har vist i tidligere europatour-kvalifiseringer: det viktigste er ikke å levere kanongolf hele veien, men å unngå de dårlige rundene. Og det har Reitan definitivt lyktes i så langt.

– Jeg fikk en veldig god start, men gjorde et par feil senere som førte til bogeys. Etter det kom jeg rett og slett ikke nærme nok på innspillene. Men det var nærmere en lav runde enn en høy runde i dag, sier han.

Han medgir at q-school er en turnering med høyt spenningsnivå, spesielt nå som det for alvor drar seg til og skjebnen for neste sesong skal besegles.

– Dette er ulikt noe annen turnering jeg har spilt i tidligere. Dette føles for eksempel mye viktigere enn U.S. Open-kvalifiseringen. Dette er noe som kommer til å påvirke både hvordan hele den neste sesongen min blir, men også om jeg kommer til å bli proff eller forbli amatør.

Reitan har fått prøve seg  både i U.S. Open og på europatouren denne sesongen. Han tror det har herdet ham til ukens opplevelse i Spania.

– Jeg lærte veldig mye av de turneringene, og jeg tror erfaringene derfra har hjulpet meg mye mentalt denne uken. Det er slik spenning man må vende seg til å leve med når man er golfspiller, og det er jo dette jeg trener for, sier Reitan.

(Leaderboard)

Krogh kan få revansj

Kristian Krogh Johannessen trenger en runde på 60-tallet torsdag. (Foto: Getty Images)

Mens Kristoffer Reitan har skaffet seg en liten hvilepute ned til 25.-plassen, må Kristian Krogh Johannessen (Drammen GK) tette igjen en luke på tre slag før torsdagens sjette og avsluttende runde.

Onsdag leverte han et scorekort som talte 70 slag, med fire birdies, én bogey og en dobbelbogey. Det holder til delt 37.-plass, tolv under par sammenlagt.

Dermed har han mulighet til å revansjere fjorårets bittersøte q-school-finale, der han berget Challenge Tour-kortet ved å klare cuten etter fire runder, men også rotet bort muligheten for opprykk til europatouren: Han gikk de fire siste hullene av turneringen på fire over par og tapte europatour-kortet med tre slags margin.

Eirik Tage Johansen (Stavanger GK) har også fortsatt mulighet til å spille seg til en plass på europatouren. Han følger ett slag bak Krogh på delt 47.-plass, fire slag bak topp-25, etter en solid femterunde på tre under par.

Tage, som endte på 24.-plass sammenlagt på Challenge Tour denne sesongen, har vist flere ganger tidligere at han har det som skal til i q-school: Hele fire ganger tidligere i karrieren har han kommet seg gjennom det trange nåløyet i finalen og spilt seg til en plass på europatouren. Sist gang han spilte på europatouren, var for åtte år siden.

For Tages klubbkamerat Aksel K. Olsen ble det dessverre misset cut på Lumine GC på tirsdag. Årets sammenlagtvinner på Nordic League er uansett sikret en plass på Challenge Tour i 2019. 

Reitan: – Har bevist for meg selv at jeg har nivået inne

Reitan, som også måtte spille seg gjennom begge de to første kvalifiseringsstegene for å ta seg til q-school-finalen, uttalte til Norsk Golf etter tirsdagens fjerde runde at han ikke er overrasket over hvordan han har prestert sin første opptreden i kvalifiseringen.

– Jeg synes jeg gjør mye riktig i satsingen min, og jeg føler meg mentalt mye sterkere enn jeg har gjort tidligere. Jeg vil ikke si jeg er overrasket over spillet mitt, men jeg visste ikke helt hva jeg skulle forvente med tanke på at jeg ikke har spilt denne turneringen før.

– Uavhengig av hvordan det skulle gå de to siste rundene, har jeg bevist for meg selv denne uken at jeg har nivået inne. Det gir mye selvtillit å spille så bra mot alle proffene her, sa Reitan, som bare tar steget inn i de profesjonelles rekker dersom han ender topp-25 denne uken.

– – –

Rapport fra 4. runde: Reitan fortsetter å overbevise i finalen: – Stolt over hvordan jeg klarte å nullstille meg

Rapport fra 3. runde: Tage «back in business» – Reitan måtte krige

Rapport fra 2. runde: Tre nordmenn i rute i finalen

Rapport fra 1. runde: Reitan startet med monsterrunde i Spania