Det var duket for en real David mot Goliat-duell i torsdagens 16-delsfinale av The Amateur Championship da Viktor Hovland, nummer fem på verdens amatørranking og feltets høyest rangerte spiller, møtte engelskmannen Thomas Forster, nummer 506 i verden.

Golfballer bryr seg imidlertid lite om statistikk, og etter 13 hull lå Hovland an til å gå på et knusende nederlag. Etter å ha imponert de første rundene av turneringen var det tilsynelatende ingenting som stemte for Hovland i de tøffe linksforholdene på Royal Aberdeen. Han lå fire ned med fem hull igjen å spille, etter å ha vært ufrivillig passasjer på bogeytoget store deler av runden. Da brettet han opp ermene og startet en opphentning av de sjeldne.

Hovland tok hull 14 med par mot Forsters bogey, fulgte opp med sin første birdie for dagen på hull 15, tok enda et hull med par på hull 16, og da han gjorde nok en birdie på 17, var matchen plutselig helt likt før det siste hullet.

Da hadde all momentum snudd i Miklagard-golferens favør, og med par på det avsluttende par 4-hullet sørget han for hans villeste opphentning noensinne i matchspill-sammenheng.

Jeg føler press, men ikke fordi jeg er den topprankede spilleren her. Presset kommer fra meg selv fordi jeg ønsker å vinne

Viktor Hovland

Det blir imidlertid ikke mye tid til å slappe av etter runden. Allerede 15.40 norsk tid bærer det ut i åttedelsfinale mot John Murphy fra Irland. Han er nummer 705 i verden, og Hovland er dermed nok en gang storfavoritt – på papiret.

– Jeg føler press, men ikke fordi jeg er den topprankede spilleren her. Presset kommer fra meg selv fordi jeg ønsker å vinne. Hvis jeg ikke vinner, kommer jeg til å bli skuffet, og jeg bryr meg ikke om hva folk sier, sa Hovland da amerikanske Golfweek.com intervjuet ham tidligere denne uken.

(Følg utviklingen her)

The Amateur Championship er en av verdens største amatørturneringer, og det er mye på spill for de 16 gjenværende spillerne i feltet: Vinneren får ikke bare en invitasjon til sommerens The Open Championship på Carnoustie, men også til neste års The Masters på Augusta National og U.S. Open på Pebble Beach!

Og det er gode muligheter for at Viktor skal kunne klare å kjempe seg til finalen, som spilles over 36 hull lørdag. Flere av de sterkeste spillerne i feltet er slått ut, og David Michelluzzi (nummer 19 i verden), Robin Dawson (nummer 35 i verden) og Raul Pereda (nummer 100 i verden) er de eneste spillerne igjen som ligger topp-100 på verdensrankingen for amatører.

Det har aldri skjedd tidligere at en nordmann har vunnet det britiske amatørmesterskapet. I fjor røk Kristoffer Ventura ut i fjerde runde, med Viktor Hovland på bagen etter at han misset cuten i slagspillet.

The Amateur Championship startet opp i 1885, og har gjennom årenes løp vært en yngleplass for fremtidige tourspillere. Blant tidligere vinnere finner vi navn som Tommy Fleetwood, Trevor Immelman og Colin Montgomerie.

Viktor Hovland har tatt store steg denne sesongen og har klatret helt opp til femteplass på verdensrankingen for amatører. For en måned siden var han også med på å vinne NCAA-mesterskapet for Oklahoma State University på hjemmebanen Karsten Creek.

Uavhengig av hvordan det går for Hovland i Skottland, er han sikret noen starter på øverste nivå i månedene fremover. I juli har han fått invitasjon til å delta i europatour-turneringen Porsche European Open, og neste vår skal han spille PGA Tour-turneringen Valspar Championship etter å ha vunnet collegeturneringen med samme navn tidligere i år.

NB! Bård Skogen, Jarle Volden og Markus Braadlie forsøkte seg også i The Amateur Championship denne uken. De endte alle et godt stykke bak cutgrensen etter slagspillet.