Etter en tung start på dagen har alt momentum skiftet tilbake til europeisk side etter en historisk oppvisning i ettermiddagens foursome-matcher: Ikke bare vant de alle de fire matchene for første gang – de gjorde det også med utklassingssifre!

I den første matchen fikk Dustin Johnson og Rickie Fowler fornyet tillit av kaptein Jim Furyk etter å ha startet dagen med å gjøre kort prosess på Rory McIlroy og Thorbjørn Olesen, men mot Justin Rose og Henrik Stenson fikk de to amerikanerne virkelig kjørt seg.

Radarparet Rose og Stenson satte tonen for en magisk ettermiddag sett med europeiske øyne da de slo Johnson og Fowler 3&2.

 

Your browser does not support iframes.

 

Rory McIlroy spilte en av sine dårligste runder i 2018 fredag morgen, men på lag med bunnsolide Ian Poulter fikk nord-iren endelig det løftet han trengte. De var to ned etter fire hull mot Webb Simpson og Bubba Watson, men deretter handlet det bare om Europa, som gruste USA 4&2.

 

Your browser does not support iframes.

 

I den tredje matchen var det duket for kamp mellom fire spillere som ikke spilte i fourballmatchene: Ryder Cup-debutant Alex Norén spilte sammen med Sergio Garcia, som det var knyttet store spørsmål til før turneringen etter en lang periode med dårlig form.

Mot Phil Mickelson og Bryson DeChambeau var de derimot knusende overlegne fra start til slutt. De var syv opp etter ni hull (!) med fem birdies på front-nine, og dermed var det bare et spørsmål om tid når matchen skulle avgjøres. DeChambeau og Mickelson var aldri i nærheten av å spille god golf, og selv om de tok et par hull tilbake på slutten, var matchen over på det 14. hullet.

Etter runden måtte kaptein Jim Furyk svare på mange spørsmål fra pressen om hvorfor han lot Phil Mickelson spille: «Lefty» har historisk svak statistikk å vise til i foursomes fra tidligere, og har ikke vært i god form i ukene før Ryder Cup. Han er attpåtil ikke akkurat kjent for sine rette utslag, og på en bane som straffer de som misser fairway, virket alt duket for fiasko.

Det ble det også.

– Vi har bare spilt om 8 av 28 mulige poeng. Jeg var komfortabel med å sette Bryson og Phil ut i foursome sammen. De har trent mye sammen. For å være ærlig hadde jeg gjort det samme igjen, sa Furyk etter runden.

Det amerikanske laget gikk for øvrig til sammen tolv over par på de fire foursome-matchene. Europa gikk til sammenligning på fire under par.

Your browser does not support iframes.

 

Også Francesco Molinari og Tommy Fleetwood avgjorde på hull 14 i sin match mot de to superstjernene Jordan Spieth og Justin Thomas, bare noen få timer etter å ha vunnet åpningsmatchen mot Tiger Woods og Patrick Reed 3&1. Molinari og Fleetwood spilte prikkfri golf gjennom hele dagen og er det eneste paret som har sanket to av to mulige poeng. Lørdag morgen har de ikke overraskende fått fornyet tillit når de møter Woods og Reed til rematch.

Oppsettet for lørdagens fourballmatcher ser slik ut:

Tony Finau og Brooks Koepka vs. Sergio Garcia og Rory McIlroy

Dustin Johnson og Rickie Fowler vs. Paul Casey og Tyrrell Hatton

Tiger Woods og Patrick Reed vs. Francesco Molinari og Tommy Fleetwood

Justin Thomas og Jordan Spieth vs. Ian Poulter og Jon Rahm

 

Your browser does not support iframes.

 

Stillingen er nå 5-3 til Europa. Vi minner om at det er det første laget som når 14,5 poeng (av 28 poeng tilgjengelig totalt), som vinner Ryder Cup. Dersom turneringen ender 14-14, vinner USA, ettersom de er regjerende mestere.

Leaderboard

(Artikkelen oppdateres!)

– – –

Fra formiddagens fourball-runder

Forventningene var skrudd opp i skyene etter at Tiger, som nettopp har vunnet Tour Championship, ble satt opp i gruppe med «Captain America» Patrick Reed i åpningsrunden av Ryder Cup. Duoen var imidlertid de eneste av amerikanerne som ikke tok poeng på morgenen, og begge må nå ta seg ettermiddagen fri under foursome-rundene.

I dagens første match gikk Europas Justin Rose og Jon Rahm på et bittert poengtap i innspurten mot Brooks Koepka og debutanten Tony Finau, som ikke ledet matchen en eneste gang før det telte som mest: etter 18 hull.

Koepka måtte bære Finau på skuldrene store deler av runden, men det var Finau som sørget for et momentum-skifte i USAs favør etter at innspillet hans på det 16. par 3-hullet traff plankene i vannkanten og spratt opp til en halvmeter for birdie.

På det vanskelige 18. hullet ble Justin Rose litt for aggressiv på innspillet etter at Jon Rahm hadde havnet i trøbbel på utslaget, og engelskmannen slå jernslaget i vannet på verst tenkelig tidspunkt. Da Koepka toputter for par, var matchen over.

I den andre matchen hadde Europas kaptein Thomas Bjørn håpet at nøkkelspilleren Rory McIlroy kunne være ledestjerne for laget, men i stedet svarte han med å spille en av sine dårligste runder i 2018. Han gjorde ikke en eneste birdie i løpet av hele runden, og med bare Thorbjørn Olesen som nogenlunde klarte å prestere ble det til slutt en enkel match for verdensener Dustin Johnson og Rickie Fowler, som vant 4&2.

I den tredje matchen skaffet kompisene Jordan Spieth og Justin Thomas seg et tidlig forsprang etter et fyrvererki av en oppvisning på greenene av Spieth, som endelig fikk putteren til å samarbeide. Paul Casey og Tyrrel Hatton klarte imidlertid å utligne matchen etter å ha ligget tre ned, men amerikanerne slo tilbake i innspurten der Justin Thomas sin birdie på hull 15 ble den avgjørende forskjellen.

Med 3-0 til USA etter tre matcher måtte Bjørn sette sin lit til at Francesco Molinari og Tommy Fleetwood skulle levere varene mot Woods-Reed, og det klarte de også etter en snuoperasjon på slutten av runden. Reed og Tiger var to opp etter ti hull, men Molinari og Fleetwood svarte med å vinne det 11. og 12. hullet. Deretter avsluttet de runden med stil med tre seiere på rad, og dermed fikk Europa endelig sine første poeng opp på tavlen.