Tiger Woods klarte det ikke. Brooks Koepka klarte det ikke. Adam Scott klarte det ikke. Phil Mickelson klarte det ikke. Jason Day klarte det ikke. Rickie Fowler klarte det ikke.

Viktor Hovland er derimot med i det eksklusive selskapet av 30 spillere som skal spille årets PGA Tour-finale på East Lake i Atlanta – en av norsk idretts sterkeste prestasjoner noensinne.

Det klarte 22-åringen med knapp margin etter å ha avsluttet BMW Championship med en sisterunde på én over par og delt 41.-plass søndag. Det holdt til en 27.-plass i FedEx Cup sammenlagt. 

På toppen av leaderboardet i BMW Championship måtte det omspill til for å avgjøre mellom verdensener Dustin Johnson og verdenstoer Jon Rahm. Rahm klatret til topps etter en fantastisk sluttspurt på 64 slag (-6), ukens laveste runde på Olympia Fields, men Johnson kontret med å senke en utrolig birdieputt fra 15 på hull 18 for å tvinge Rahm ut i playoff.

I omspillet svarte imidlertid Rahm på spektakulært vis med å senke en 22 meter lang putt for birdie og seier. Dette var spanjolens femte seier på PGA-touren. Dustin Johnson beholder på sin side både førsteplassen på verdensrankingen og ledelsen sammenlagt i FedEx Cup.

(Artikkelen oppdateres)

Viktor Hovland startet søndagens runde imponerende og var to under par etter ni hull etter å ha bokført tre birdies og en bogey – godt hjulpet av solid putting. På back-nine gikk det imidlertid tregere. Først tapte han et slag etter å ha treputtet hull 12, før han dro på seg en lei dobbelbogey på hull 13 etter nok en treputt. Han tok et slag tilbake to hull senere på det 15. par 5-hullet, før han avsluttet dagen med bogey på hull 18 etter at han ikke klarte å gjøre up-and-down fra utenfor green.

Ifølge statistikken utmerket ikke Hovland seg nevneverdig i noen statistiske kategorier denne uken. Han var nummer 20 av 69 spillere i puttestatistikken, et område som vanligvis pleier å være svakheten hans. Fra tee-til-green rangerte han som nummer 48, sjelden kost for en av tourens beste ball-strikere, mens han rangerte som nummer 49 rundt greenene.

Etter 71-runden ventet noen timer med spenning i klubbhuset for Hovland i påvente av at resten av feltet skulle fullføre sine runder. Da alle var ferdigspilt, kunne han endelig puste lettet ut etter at finaleplassen var sikret.

FedEx Cup-finalen på East Lake er lagt opp slik at spilleren øverst på FedEx Cup-listen starter Tour Championship med en score på ti under par før et eneste slag er slått, et forsprang på ti slag til Viktor Hovland som vil starte turneringen på par sammenlagt.

Uavhengig av hvordan det går i sesongens siste turnering, er han sikret en gigantisk utbetaling: de fire rundene spilles uten cut, og bare for å komme på sisteplass er han garantert over 3,5 millioner kroner i premiepenger. Førsteplassen stikker på sin side av gårde med svimlende 132 millioner kroner.

Tour Championship spilles fra 4. til 7. september. Selv om turneringen regnes som den offisielle avslutningen på 2020-sesongen, tar det ikke lang tid før det braker løs igjen med viktige turneringer. Allerede 17. september er det duket for U.S. Open i New York, årets andre majorturnering.

Resultater BMW Championship