Hovland skal ifølge pgatour.com ha skadet øyet da sand fløy opp i ansiktet hans under oppvarmingen på treningsfeltet.

Allerede på det 11. hullet, Hovlands andre for dagen, fikk han medisinsk behandling, men det ble tidlig åpenbart at det hemmede synet plaget ham.

Hovland slo flere ukarakteristisk store misser og gikk de første ni hullene på fire over par. Heller ikke bruk av solbriller så ut til å hjelpe, og da han startet back-nine med dobbelbogey for å gå til +9 for turneringen, seks slag bak cutgrensen, bestemte han seg for at nok var nok.

Etter runden la han ut dette innlegget på Instagram: Informativt, og som alltid med Viktor Hovland med et stort glimt i øyet:

«En første gang for alt. Slo et bunkerslag under oppvarmingen i dag og fikk sand i mitt venstre øey. Vanligvis når man står overfor en slik uheldig omstendighet, er den riktige medisinske handlingen å blunke et par ganger for å få ut sanden. Men den unike San Diego-sanden bestemte seg for å bli værende, i likhet med det sta magefettet som vi alle har selv etter utallige timer med kardiotrening. Etter å ha innfunnet meg med realiteten nærmet starttiden min seg raskt. Med et sterkt redusert syn i venstre øye var angrepsplanen å ikke implodere de første hullene for å ha sjanse til å klare cuten idet synet kom tilbake. Jeg følte litt forbedring, og jeg hadde akkurat nok håp om å fortsette. Noen flere uunngåelige bogeyer fulgte, og på hull 18 (mitt hull 9), ble det gradvis forbedrede synet verre igjen. Vi var tilbake der vi startet. Det lille håp som en gang var til stede, hadde søkt tilflukt andre steder. Å trekke seg eller ikke trekke seg. Det var spørsmålet.»

Det ble spekulert i om det kunne dreie seg om et rift på hornhinnen, men dette har ikke blitt bekreftet fra offisielt hold.

Hovland har endt topp-13 i sine to første opptredener i U.S. Open de siste par årene, og kom på tredjeplass sist gang touren besøkte Torrey Pines i januar. Det gjorde ham til en av bookmakernes favoritter før turneringen, men uken ble dessverre heller av det forglemmelige slaget for 23-åringen.

Hovland startet med en runde på tre over par torsdag etter å ha slitt med utslagene hele runden. Da han dro på driving-rangen etterpå, fant han ut at driveren han hadde spilt med, var sprukket. Dermed havnet den rett i søppelbøtta.

Les også: Sprukket driver (!) ødela for Hovland

Russell Henley (USA), som aldri har endt topp-10 i en major, og 48 år gamle Richard Bland deler ledelsen i U.S. Open, bare fire uker etter at 50 år gamle Phil Mickelson ble tidenes eldste majorvinner i PGA Championship.

Bland stod for en av årets solskinnshistorier i golfverden i mai etter at han vant British Masters – hans første europatour-seier på 478. forsøk – 23 år etter at han debuterte på touren. Det gjorde ham til tidenes eldste førstegangsvinner på europatouren.

Nå er engelskmannen i ferd med å sjarmere publikum på nytt i det som bare er hans fjerde majorturnering noensinne. Og alle fire har blitt spilt i hvert sitt tiår!

– Spillet føles bra for tiden. Jeg har drivet bra i fem-seks uker nå, som er nøkkelen hvis man skal kjempe i U.S. Open. Da jeg så banen første gang på mandag, tenkte jeg at den passet øyet mitt. Det er en sånn type bane jeg liker. Jeg tenkte «her kan jeg gjøre det bra», sa Bland til Sky Sports etter runden.

Selv om Bland tilsynelatende har sneket til seg et par slurker av ungdomskilden den siste tiden, har han en formidabel oppgave foran seg i helgen hvis han skal holde løpet ut i helgen. Her er noen av navnene som ligger innenfor fem slag: Louis Oosthuizen, Bubba Watson, Jon Rahm, Matt Wolff, Xander Schauffele, Brooks Koepka, Bryson DeChambeau og Collin Morikawa.

Det kommer med andre ord ikke til å skorte på underholdningen – selv uten Viktor Hovland.

Leaderboard