Det ble noen spennende minutter i klubbhuset for Espen Kofstad etter mandagens avslutningsrunde av Q-Schools andre steg på Panoramica Golf i Spania.

Losby-golferen hadde nettopp gått en solid 69-runde på tre under par, og klatret fire plasser til delt 10. plass (-13). Nå gjaldt det bare å vente på at de resterende spillerne ute på banen skulle klare å vippe ham ned fra kval-grensen (topp-17 journ. anm.) 

Heldigvis holdt det hele veien inn for 28-åringen, som for tredje år på rad blir den eneste norske representanten i finalen på PGA Catalunya Resort.

 Jeg er midt i fairway hele tiden. Det gir meg en helt annen trygghet enn jeg har hatt før

Espen Kofstad

– Jeg er godt fornøyd med spillet denne uken. Veldig steady hele veien. Jeg traff masse fairways og masse greener, men føler jeg ble litt ranet på greenene. Den nye svingen sitter bra og jeg gir meg selv muligheten til å gå lavt. Jeg slår veldig mye kortere, og blir drivet ut både 30 og 40 meter av de yngre gutta, men det er ikke så farlig. Jeg er midt i fairway hele tiden. Det gir meg en helt annen trygghet enn jeg har hatt før, sier Kofstad til Norsk Golf, og legger til:

– Det er veldig digg å ha gitt meg selv muligheten til å forbedre rankingen min i finalen.

Kofstad landet til slutt på 14. plass, der han startet dagen. 

Ny sving sparer ryggen

Kofstad hadde ingen god start på dagen: Han gjorde bogey på hull 3, svarte med en birdie to hull senere, men tapte det slaget umiddelbart med nok en bogey på hull 6. Det skulle også bli hans siste for dagen. Han fulgte opp med birdies på hull 7, 9, 11 og 15. 

Nå venter en biltur på 2,5 timer opp langs Spanias nordøstlige kyst til PGA Catalunya Resort. Finalen av europatour-kvalifiseringen spilles over hele seks runder, fra 15. til 20. november.

Etter nok en sesong som gikk tapt på grunn av ryggskade, er Kofstad allerede sikret «medical exemption» fra European Tour. Han er garantert samme europatour-kategori i 2016 som han hadde denne sesongen – uavhengig av hva som skjer i Q-School-finalen.

For ham er en topp-25-plassering i finalen neste uke det som skal til for å sikre seg enda flere starter på europatouren i 2016.

– At som skjer der blir en bonus, men jeg kommer til å gå for seier. Jo lengre opp på resultatlisten jeg kommer, desto høyere kommer jeg også på reservelistene i de største turneringene på neste års europatour som jeg ikke har innpass i med dagens kategori – som for eksempel turneringene i Abu Dhabi og Dubai på starten av sesongen, forklarer Kofstad.

Losby-golferen forsøkte seg på et comeback i september, etter åtte måneders skadeavbrekk. Han endte på 57. plass i sin første turnering og var godt i gang i Italia uken etter, før han plutselig måtte trekke seg etter halvspilt turnering. Det blir spennende å se om ryggen hans holder seks runder i finalen. 

– Det har gått helt fint med ryggen denne uken. Jeg spiser pillene mine, ligger på isen min, og gjør alle arbeidsoppgavene mine. Jeg føler jeg har bra kontroll. Heldigvis er europatourens fysiobuss på plass i finalen. Jeg tar nok turen innom den hver dag. Jeg kommer ikke til å trene hardt mellom rundene. Jeg skal spille og kose meg. Heldigvis er den nye svingen min blitt veldig stabil og lett å vedlikeholde. Det sparer ryggen for belastning, forklarer Kofstad til Norsk Golf.

Resultater Panoramica 

For Eirik Tage Johansen, Kristian Krogh Johannessen og Jason Kelly gikk det ikke veien på henholdsvis Lumine Golf Club i Tarragona og Campo de Golf El Saler i Valencia. Tage var avhengig av en lav avslutningsrunde mandag, men maktet bare å gå en under par.

Dermed ble det delt 38. plass, fire slag bak den viktige topp-17-plasseringen. Kristian Krogh Johannessen og Jason Kelly var aldri i nærheten av å kvalifisere seg, og endte på henholdsvis 56. (+10) og 62. plass (+14).

Tage og Krogh er allerede sikret spill på Challenge Tour i 2016.

Resultater Lumine 

Resultater El Saler