(St. Leon-Rot, Tyskland)

(Oppdatert mandag: Suzann Pettersen har beklaget seg. Les beklagelsen her.)

Lørdag morgen var Suzann Pettersen involvert i en hendelse som vil gå ned i historiebøkene som en av Solheim Cups mest kontroversielle hendelser: Stående på den 17. green misset amerikaneren Alison Lee en birdieputt fra tre meter for å gå en opp.

Da snudde Charley Hull (England) – som stod rett ved siden av – seg vekk og begynte å spasere mot neste tee.

Etter at Lee plukket opp ballen som lå en halvmeter unna hullet, samlet plutselig både spillere og dommere seg på greenen i en opphetet diskusjon.

Lee tok opp ballen uten å formelt ha fått putten av Suzann Pettersen eller Charley Hull. Tutta gjorde Alison Lee og dommeren oppmerksom på regelbruddet, og kort tid etterpå viste scoreboardet en opp til Europa før hull 18.

Der delte de på par, og Europa vant matchen en opp. Stillingen var på det tidspunktet 10-6 til Europa før de avsluttende singlerundene.

Tutta hadde støtte av regelboken, men der stoppet også mye av støtten.

20 år gamle Alison Lee brøt ut i gråt rett etter å ha ristet Tutta i hånden. Det samme gjorde Tuttas lagvenninne Charley Hull, som i følge Eurosport Norges utegående reporter Jonas Bergh-Johnsen, uttalte etter runden at hun ønsket å gi bort putten på hull 17 – uten at Suzann Pettersen gikk med på det.

(Oppdatert klokken 16:50: Suzann Pettersen spilte hovedrollen også på ettermiddagen da USA kom tilbake og slo Europa. Les Tuttas kommentarer til søndagens kontroverser her)

Nektet å gi bort hull 18

Kaptein Karin Koch og visekaptein Annika Sörenstam ga Suzann Pettersen beskjed på hull 18 om at de ønsket at Tutta skulle gi bort det siste hullet. Det skal Oslo-golferen ha motsatt seg.

– Du kan bli en stjerne igjen om du fikser det her, kunne man høre kaptein Karin Koch si på TV-sendingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Alison Lee ( i midten) plukket opp to «gimmies» på ulovlig vis lørdag. Søndag ble hun straffet på numme tre av Suzann Pettersen. (Foto: Getty Images)

Suzann kommer ikke til å være en populær dame når hun kommer tilbake til USA

Golf Channel-reporter 

– Usportslig opptreden av Suzann Pettersen. Helt utrolig. Dette er ikke i Solheim Cups ånd. All ære til Europa om de vinner, men jeg tror dette kommer til å overskygge en eventuell seier. Suzann kommer ikke til å være en populær dame når hun kommer tilbake til USA, raser en amerikansk Golf Channel-journalist til Norsk Golf.

– Man gjør bare ikke slik med sine kollegaer. Dette er BS (bullshit). Det har vært en fantastisk uke for damegolf. Dette legger en demper på det hele. Jeg sa til henne (Alison Lee) at hun ikke gjorde noe galt. 95 prosent av oss ville gjort det samme. Dette var bare feil, sier Juli Inkster til Golf Channel.

NGFs Øystein Tamburstuen var en av dommerne som stod ved den 18. green da Tutta fullførte sin runde. Han sier til Norsk Golf at Tutta var i sin fulle rett til å gjøre det hun gjorde.

– En slik situasjon bør bli slått ned på. Å ikke plukke opp ballen før man har fått putten er noe av det første man lærer i match. Det kommer så klart til å bli bråk av dette, men match er match. Det er opp til motstanderen å rapportere om feil. Det er et psykologisk spill. Suzann straffet en grov nybegynnerfeil, sier Tamburstuen til Norsk Golf.

I følge Sky Sports sin TV-sending ble Alison Lee advart to ganger lørdag for å ha plukket opp såkalte «gimmies». 

Alison Lee gjorde en rookie-feil og må ta ansvar for det. Synd å se at casen blir fulgt opp av svakt lederskap fra de europeiske Solheim Cup-kapteinene!

Jon Karlsen

Det europeiske laget måtte ha krisemøte før den siste runden.

– Vi føler alle med Alison. Hun gjorde en feil og det er veldig uheldig. Vi ønsker ikke at slike ting skal skje. Hun gjorde en feil i henhold til golfreglene. Vi hadde et regelmøte tidligere, der det klart og tydelig ble sagt at du må ha fått klar beskjed om at du har fått en putt. Hun fulgte ikke den regelen, sier kaptein Karin Koch.

Støtte av Karlsen, Lilja og Thorp

Toppidrettssjef i Norges Golfforbund, Jon Karlsen er på sin side kritisk til kapteinenes håndtering av situasjonen.

–Alison Lee gjorde en rookie-feil og må ta ansvar for det! Synd å se at casen blir fulgt opp av svakt lederskap fra de europeiske Solheim Cup-kapteinene!, skriver han på sin Facebook-profil og får medhold av Team Norway-coach som sitter i Eurosports studio:

– Uprofesjonelt av kapteinene å ta diskusjonen med TV-kameraene foran seg.

LPGA-caddie Andreas Thorp uttrykker også støtte til Suzann Pettersen.

​– Jeg støtter Suzann hundre prosent. Matchplay har andre regler og hun fulgte bare reglene. Lee er den som tabbet seg ut!, sier Thorp til Norsk Golf

– Slike ting golfen ikke trenger

Panelet i Eurosports norske Solheim Cup-dekning hadde lite til overs for Suzann Pettersens opptreden i innspurten.

– Det er ingen som ønsker det her. Det er ingen som vil vinne et hull på denne måten. Her skulle spillerne ordnet opp og sagt det var greit. Hvis Tutta og Hull VILLE, kunne de overstyrt dommeren. Reglene er veldig løse i matchspill, sier Henrik Bjørnstad.

– Det er slike ting golfen ikke trenger. Vi har allerede et frynsete rykte om at golfen er litt stiv og ingenting gjøres på skjønn. Dette gir ikke golfen noe positivt bilde, forteller Marius Thorp.

Selv hvis de vinner kommer de til å se tilbake og ønske at dette aldri skjedde

Laura Davies

– Dette har gått fra å være Europa mot USA til å bli alle mot Suzann Pettersen, konstaterer programleder og redaktør i Norsk Golf, Magnus Sveen.

Også på Twitter hagler kritikken mot Tutta fra sentrale personer. På Twitters oversikt over «trending topics» på verdensbasis, er navnet «Pettersen» et av de som forekommer hyppigst.

– Hun har skuffet seg selv og laget. Jeg er så glad for at jeg ikke er på det laget akkurat nå. Selv hvis de vinner kommer de til å se tilbake og ønske at dette aldri skjedde, uttaler Laura Davies

– Nei, nei, nei Suzann Pettersen. Det er ikke slik man vinner i golf, selv mot amerikanere. Trekk deg, eller bli svertet for alltid, skriver den profilerte programlederen og journalisten Piers Morgan, som har over 4,5 millioner følgere.

Under er et kort utdrag av kommentarene i sosiale medier:

– Det som skjedde i Solheim Cup på den 17. green er en skam. «Han sa, hun sa» er irrelevant. Legg ballen tilbake, putt den, eller gi bort putten på 16 tommer #klasse, skriver årets The Open-vinner Zach Johnson på Twitter

– Jeg har sett litt på opptakene angående den putten i Solheim Cup, og jeg må si  at det er en lengde som ikke blir gitt når folk spiller om en vaffel! Da hvertfall ikke i så stor sammenheng. – Nordic League-spiller Christian Aronsen på Facebook.

– Team Europe burde aldri spasert vekk. Alison burde aldri ha plukket opp putten. Feil fra begge sider. Europa fikk en gratisseier – LPGA-spiller Ryann O´Toole på Twitter.

– Det som skjedde på Solheim Cup denne morgenen er ikke sportsånden vi ønsker i golfsporten. Sjokkerende. –  Europatour-spiller Pablo Larrazabal på Twitter

– Dette er tøft. Det er ikke i ånden til Solheim-familien. Dette er et spill, og noen ganger mister vi perspektiv i disse matchene. Trist. – Assisterende USA-kaptein og tidligere LPGA-proff Meg Mallon

– Rødt kort til Tutta fra min side. Direkte usportslig og ufint. Banner i tillegg som en sjørøver på live, verdensomspennende TV. – Tidligere Challenge Tour-proff Joakim Mikkelsen.

 

Hva mener DU? Ville du gjort det samme i Tuttas situasjon, eller var dette usportslig opptreden? Diskuter saken i kommentarfeltet under!