De tre siste gangene Evian championship – damenes siste majorturnering – har blitt arrangert (avlyst i 2020 på grunn av covid-19) har vinneren vært fire slag eller mer bak lederen før siste runde.

Denne helgen slo forbannelsen til igjen.

For før søndagens runde ledet sørkoreanske Jeongeun Lee6 med fem slag på nærmeste utfordrer, og etter innledende runder på 66, 61 og 68, siktet hun seg inn på det som kunne bli turneringsrekord.

Forspranget spist opp

I tilsynelatende trygg ledelse åpnet Lee6 finalerunden med birdie, men deretter gikk det meste galt. Samtidig som australske Minjee Lee for alvor stilte inn birdiesiktet (sju stykker totalt for en runde på 64 slag), havnet Lee6 i en bogeystim hun ikke kom seg ut av før hele forspranget – og mer til – var spist opp; bogeyer på hull 3, 4, 5, 8 og 9 endret alt.

Og plutselig var det Lee6 som måtte jakte lederen.

For navnesøster Lee hadde ikke bare hentet inn de sju slagene hun var bak. Som ikke det var nok hadde hun økt ledelsen til Lee6 med to slag før hun fullførte sin runde og kunne følge Lee6′ dramatisk birdiejakt fra klubbhuset.

Minjee Lee (til venstre) og Jeongeun Lee6. (Foto: Getty images)

Omspill

For etter at Lee hadde rullet i sin sjuende birdie for dagen, og tatt ledelsen i klubbhuset, var Lee6 avhengig av å gjøre tre birdier (eller to birdier og én eagle) for å sikre omspill og fortsatt ha muligheten til å ødelegge den merkelige «forbannelsen» om at lederen før siste dag «aldri» vinner Evian championship.

Lee6 leverte varene, og hadde til og med en god eaglesjanse på siste hull for å vinne, men misset så vidt. Dermed ble det omspill mellom Lee6 og Lee på det 18. hullet.

Om det var forbannelsen som slo til, vites ikke. Men etter at Lee slo et fantastisk andreslag inn på greenen på det attende hullet, for en kort eagleputt, måtte Lee6 nærmest kopiere slaget…

Forbannelsen lever

Det greide ikke Lee6. Innspillet var for kort, og ballen plasket i vannet. Dermed kunne 25 år gamle Lee toputte for birdie, og juble for sin aller første majortriumf, og Australias fjerde majortittel.

Dermed lever forbannelsen i Evian championship – en turnering Suzann Pettersen vant i 2013 – videre; det lønner seg ikke å lede med fire slag eller mer før siste runde.

– Jeg tenkte aldri på at jeg kunne vinne. Jeg forsøkte å gjøre så mange birdier som mulig, og kikket ikke på resultatlisten mer enn et par ganger. Det er helt fantastisk å vinne en majorturnering, sier Lee etter at seieren var et faktum.

Lees comeback på sju slag er tangering av majorhistoriens største comeback.

Leaderboard