– Vi har hatt flere milepæler underveis i realiseringa av av banen, men dette er utvilsomt den største, sier leder i Høken Golf, Jostein Stave til Bladet Vesterålen.

Banen, som er et resultat av iherdig dugnadsinnsats fra lokalbefolkningen, består nå av ni hull. 12. juni blir banen slopet av NGF og dermed handicaptellende.

Nå ser klubben frem mot en aktiv sommer med golfkurs, flere turneringer, blant annet en midattsgolf-turnering i forbindelse med et stort flyshow, og faste treninger for medlemmer og tidligere medlemmer.

Høken Golf består i dag av 70 medlemmer.

Den anerkjente banearkitekten Christian Lundin har tidligere uttalt til Norsk Golf at Bleik Golfstrømsbane har potensiale til å bli blant de 500 beste banene i verden.

Les vårt intervju med Lundin i forbindelse med en reportasje fra Bleik i Norsk Golf i 2015 under. 

– – –

Drømmehagen

25 mil nord-øst for Lofoten Links ligger Bleik Golfstrømsbane. Det hevdes at den uslepne diamanten har potensiale til å bli en av verdens mest spektakulære.

Tekst: Christian Døvle

– Den har potensiale til å bli blant de 500 beste banene i verden. MINST!

Ordene kommer fra den anerkjente banearkitekten Christian Lundin. 

Golf er nok ikke det første ordet som dukker opp i hodet når du kjører gjennom det lille fiskeværet i Andøy kommune. Tettstedet har under 500 innbyggere, og det er fisk som utgjør brorparten av næringsgrunnlaget.

Lundin drømmer på sin side om at det er den foreløpig beskjedne golfbanen som skal bli bygdas viktigste eksportprodukt.

Sped begynnelse

Arbeidet med Bleik Golfstrømsbane kom så smått i gang i 2009, takket være en finne ved navn Raimo Törma. Törmä bodde i Bergen, og var en aktiv golfspiller. Da han flyttet til Nordland var det imidlertid ikke akkurat tett med golfbaner. Han tok saken i egne hender, og startet arbeidet med å grunnlegge en golfbane midt mellom åpent hav og stupbratte fjell. Det skulle vise seg ikke å være en enkel oppgave.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Golfbanearkitekt Christian Lundin har engasjert seg i golfprosjektet på Bleik. Han mener anlegget kan bli et av verdens mest unike. (Foto: Jørn Aune)

Jordbruk på Bleik har lange tradisjoner – og en komplisert eierstruktur. På øya finnes rester av gårdshauger helt tilbake til år 600. På 1800-tallet ble den dyrkbare jorda i området delt i mange atskilte småteiger. Teigene har senere blitt splittet opp flere ganger. 

Da Törmä henvendte seg til kommunen for å bygge bane oppdaget han at området han ville bygge bane på var delt opp i hele 44 teiger, med til sammen over 160 eiere som måtte skrive under og gi sin tilslutning til golfbaneplanene. 

Der de fleste hadde gitt opp, bestemte Törmä seg i stedet for å gi gass.

– Det tok ham bare ett år å få alle underskriftene! Folk hadde tro på prosjektet han viste frem, sier Jostein Stave, leder i golfgruppa til Sportsklubben Høken.

Golfbanen låner i dag jorda uten å betale for den. Kort tid etter at Törmäs underskriftskampanje var i boks tok klubben kontakt med anleggsansvarlig i Norges Golfforbund, Pål Melbye. Stave sier Melbye har vært en av de viktigste sparringspartnerne for Bleik og deres golfbaneprosjekt. Melbye var raskt ute med å sette Bleik i kontakt med banedesigner Christian Lundin i designfirmaet reGolf. 

Lundin var skeptisk til planene da han først hørte om dem. Han gjorde en helomvending da han fikk se området med egne øyne. 

– Pål og jeg pratet om et prosjekt han var engasjert i. Han sa det var en fantastisk plass nord i Norge som heter Bleik. Samtidig som han viste meg noen bilder av banen på dataskjermen sin, ringte det tilfeldigvis en finne ved navn Raimo til Pål, som ba om hjelp til noen banetegninger. Pål foreslo for Raimo at jeg tok turen opp. Min umiddelbare tanke var at det ikke er noen lur idé å bygge en golfbane så langt nord i Norge. Jeg kunne ikke tatt mer feil, sier Lundin til Norsk Golf.

Jostein Stave. (Foto: Fredrik Sørensen)

I stedet for å se alle begrensninger, så Lundin plutselig alle mulighetene. Han bestemte seg for å bidra med en planløsning, og startet arbeidet med en langsiktig fremdriftsplan,  tegning av en ny linksbane og hvordan området rundt skal utnyttes best mulig. Den planen fortsetter klubben å følge i dag.

I hans øyne kan Bleik bli en av verdens mest spektakulære linksbaner. Men dit er veien lang.

– Forholdene er ultimate. Du kommer ikke nærmere golfstrømmen i fastlands-Europa. Klimaet er sammenlignbart med der jeg bor i Gøteborg. Det blir aldri supervarmt, men til gjengjeld blir det aldri superkaldt. Blandingen med sand i jordsmonnet er helt perfekt for en golfbane. Området er kanskje litt for trangt for 18 hull, men det er likevel gjennomførbart.

Banen kan per dags dato skilte med fire hull fra 120 til 300 meter. Leder for golfgruppa, Jostein Stave forteller til Norsk Golf at en nihullsbane endelig er på trappene.

– Vi hadde nok forespeilet at ni hull skulle være ferdig til nå. Slik situasjonen er i dag spiller vi på fire hull som har vært driftet i noen år. Vi høster nyttige erfaringer fra driften av de hullene, parallelt med at vi opparbeider resten av området. Ni hull skal etter planen stå ferdig i september, og bør være klare for spill neste år. Klubben er en del av idrettslaget, og alt arbeid her gjøres på dugnad. Det gjør at ting går litt langsomt. Vi har ikke noe annet valg enn å ta tiden til hjelp, forklarer Stave.

Det lokale engasjementet skal det i hvertfall ikke stå på. Facebook-gruppa «Småprat om Bleik Golfstrømsbane» teller for tiden 117 medlemmer, nesten en fjerdedel av størrelsen på bygda. Her avtaler medlemmer og møtes for å spille, og deler bilder, videoer og historier fra den uslepne diamanten i vannkanten.

– Golfbanen er helt avhengig av noen få nøkkelpersoner som er ivrige og står på. Det betyr utrolig mye for oss at et navn som Christian Lundin involverer seg. Han sier vi ikke forstår selv hva slags område vi har. Når det kommer fra en sånn mann høres det jo veldig bra ut. Selv tar vi det ganske med ro. Vi lar ting skje etter hvor mye tid og ressurser vi har. 

Klubben har nå investert i maskineri for en drøy halv million kroner, og det er først i år de har fått tatt i bruk en ordentlig greenklipper. Selv om Lundin har planen klar for 18 hull på Bleik, synes Stave det er vanskelig å se for seg hvordan det skal være plass til mer enn ni. 

– Jeg ser ikke for meg at vi kommer til å tenke ut over de ni hullene. I hvertfall ikke i nærmeste fremtid.

Potensiell turistmagnet

Ett punkt Stave og Lundin ikke har vansker for å enes om, er potensialet for å bli en unik golfdestinasjon.

Andøya har allerede mange turister som reiser på hvalsafari. Ikke mange hundre meter unna banen går det også safaribåter til fuglefjellet Bleiksøya, hvor det hekker en stor koloni havørner og over 40 000 lundefugler. Daglig passerer mange turister golfbanen når de kjører på den nasjonale turistveien, og bare ti minutter unna ligger Andøya Lufthavn.

– Ni hull kommer til å gjøre markedsføringen av golfbanen mye enklere. Vi ser for oss samarbeid med golfbanene til både Lofoten, Narvik, Sjomen og Harstad. Det er store kontraster mellom banene, og det bør være gode muligheter for samarbeid med de andre banene, sier Stave.

Christian Lundin sparer i hvertfall ikke på superlativene når vi spør ham om potensialet til golfbanen.

– Dessverre er det slik at de byråkratiske prosessene tar lang tid i idrettslag og foreninger. Min store drøm er at en rik investor sperrer øynene opp for Bleik og ønsker å ha golfbanen som sitt lidenskapsprosjekt. Alle naturmessige forhold ligger til rette. Jeg mener det ikke er noen enorme summer som må til for å få til en spektakulær bane.

– Hvor mye penger er det snakk om?

– Min beste shaper (utformer av banen journ. anm) har sagt han kan lage ett greenområde i uken. For en snau halv million kroner kunne han hatt alle 20 greenområder (golfbanen + treningsgreener) ferdigbygget på 20 uker. Det hadde vært en veldig bra begynnelse. En komplett ferdig 18-hullsbane på Bleik kommer til å koste maks fem millioner kroner. Jeg håper det blir en realitet en eller annen gang i fremtiden, dersom de er proaktive overfor turistnæringen.

– Det kan bli den sykeste og mest unike resorten i hele Nord-Europa!