Torsdag 14. juni ble en historisk dag for norsk golf. Da Kristoffer Reitan prikket fairwayen på utslaget med treerwooden på hull 1, var det det første slaget av en nordmann i U.S. Open. 

U.S. Open er kjent som verdens vanskeligste golfturnering, og turneringen levde definitivt opp til ryktet sitt på torsdag med kraftig vind, meterhøy rough, lynraske greener og nesten umulige flaggplasseringer.

Kristoffer Reitan måtte til slutt signere for en blytung runde på 81 slag, elleve over par, og delt 148.-plass.

(Artikkelen fortsetter under videointervjuet med Reitan)

(Video: Christian Døvle/Norsk Golf)

I skrivende stund er det bare syv spillere i hele feltet som ligger under par, og feltet er til sammen over 400 over par til sammen. Spillere som Rory McIlroy, Jordan Spieth og Phil Mickelson ligger til sammen 25 over par, og forholdene fikk runden til Reitan til å se enda dårligere ut enn den egentlig var.

– Det er noe av de vanskeligste forholdene jeg har spilt i. Banen krever virkelig at alle deler av spillet er sharp. Man får virkelig prøvd seg, sier Kristoffer Reitan til Norsk Golf.

(Vi fulgte Reitan slag for slag under åpningsrunden på Shinnecock Hills. Du kan lese om runden hans i detalj på Norsk Golfs Twitter-konto.)

Da Reitan ankom driving-rangen før runden startet klokken 08.47 amerikansk tid, var han tydelig litt mer anspent og preget av stundens alvor enn normalt. Reitan legger ikke skjul på hvor nervøs han var før det første utslaget.

– På hull 1 så var det brutalt. Hjertet banket ganske greit! Jeg kom over nervene mine ganske fort, men jeg fant ikke helt slagene mine.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Reitan signerte autografer etter å ha fylt ut scorekortet. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Første halvdel av dagen hans ble preget av mange upressede feil fra gode posisjoner i fairway. Like etter runding gikk han på noen stygge smeller, og runden virket i ferd med å rakne fullstendig. Men så begynte han omsider å finne godfølelsen, og på hull 16 kom dagens høydepunkt da han senket en spektakulær og høyst etterlengtet eagle, etter å ha slått innspillet fra 275 meter til tre meter fra koppen. (Klikk her for å se video av eaglen.)

– Det var veldig deilig å føle at jeg kom litt tilbake mot slutten. De å kunne føle meg litt i kontroll og å finne roen på siste del av back-nine var en veldig god følelse. Det kommer jeg til å ta med meg til morgendagen, sier Reitan til Norsk Golf, og legger til:

– Men generelt sett følte jeg at jeg ikke hadde god nok kontroll i vinden i dag og med svingen generelt, så det må jeg jobbe litt med. Og det var utrolig vanskelig å putte der ute. Det er utrolig «glatte» greener, så da blir man fort litt shaky, forklarer Reitan.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Reitan med caddie og coach Marcus Eidelöf og tidligere svingtrener Niklas Diethelm. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Til tross for at han for øyeblikket ligger seks slag bak cutstreken, øyner han muligheter før morgendagen – selv om det skal et aldri så lite mirakel til for å sikre helgespill.

– Det som er bra når det er så tøffe forhold, er at det ikke skal så mye til for å tjene inn mye på feltet, konstaterer han.

Reitans coach Marcus Eidelöf er caddie for Reitan under U.S. Open. Han sier banen spiltes ganske annerledes torsdag sammenlignet med innspillsrundene tidligere denne uken. Onsdag skylte det ned mye regn over Shinnecock Hills, men det var ikke mye som tydet på det under åpningsrunden.

– Det blåste veldig mye mer i dag, og fra en helt annen retning enn på innspillsrundene. Han måtte kjempe hardt i dag, men det var veldig deilig at han klarte å avslutte runden med en god følelse. Nå er målet at han skal vise mer av det samme i 18 hull i morgen, sier Eidelöf, som tror nøkkelen for Reitan imorgen blir å ikke overanalysere slagene sine.

– Gruppen foran oss spilte så tregt i dag, og runden varte nesten seks timer. Da er det vanskelig ikke å bli stående og tenke lenge over ballen før hvert slag. Men jeg syntes Kristoffer slo best de gangene han bare gikk bort til ballen og utførte slagene sine uten å tenke for mye. Jeg håper han klarer å ta med seg litt av den samme mentaliteten i morgen, sier Eidelöf.

På toppen av leaderboardet har verdensener Dustin Johnson funnet seg til rette med en runde på én under par. Han deler ledelsen med Scott Piercy, Ian Poulter og Russell Henley. Blant topp-10 finner vi også navn som Justin Rose, Henrik Stenson og Jason Dufner. 

Det største navnet av dem alle, Tiger Woods, hadde på sin side en forglemmelig dag på golfbanen. Han gikk åtte over par på tiårsjubileet for sin forrige majorseier, og ligger helt nede på 103.-plass, sammen med blant andre Jordan Spieth, Jon Rahm og Adam Scott.

Leaderboard