Q-School er i gang, og denne høsten skal det bestemmes hva som blir arbeidsplassen til flere av Europas beste golfspillere i 2019. Forrige uke sikret Christian Aronsen seg avansement til andresteget, mens Henrik Bjørnstad og Elias Bertheussen begge kom akkurat til kort.

Denne uken er det de to Oslo-spillerne Kristoffer Reitan og Mathias Lynne Schjølberg som prøver lykken på The Stoke By Nayland Hotel Golf & Spa i England, der de 16 beste spillerne etter fire runder går videre til andresteget i november.

Etter halvspilt runde har Kristoffer Reitan spilt seg opp til andreplass på leaderboardet (-5), tre slag bak lederen Jamie Abbott fra England. Schjølberg ligger på sin side nede på 57.-plass, elleve over par.

I knalltøffe forhold med vinkast på opptil 20 meter per sekund leverte Reitan et scorekort med seks birdies, to bogeys og resten par – en forbedring på tre slag fra gårsdagen og dagens beste runde i feltet.

Dersom jeg får status på europatouren, så skal jeg vurdere å bli proff. Om det ikke blir europatouren, så holder jeg meg amatør et år til

Kristoffer Reitan

– Jeg spilte bra i dag. Spillet var ganske likt som i går, men jeg gjorde færre feil i dag. Det blåste enda mer i dag, men jeg taklet det veldig fint. Jeg skulle gjerne tatt bedre vare på mulighetene mine de første ni hullene, men alt i alt er jeg veldig fornøyd med jobben jeg har gjort i dag, sier Reitan til Norsk Golf, etter å ha klatret syv plasser oppover leaderboardet.

20-åringen har hatt jevn progresjon gjennom hele sesongen, og han har levert stabilt gode resultater i en rekke store amatørturneringer. Høydepunktet var imidlertid deltagelsen i U.S. Open i juni – som første nordmann noensinne.

Reitan sier til Norsk Golf at utfallet av høstens Q-school avgjør om han skal bli proff eller fortsette som amatør også neste år. Og det er bare et europatour-kort som gjelder.

– Dersom jeg får status på europatouren, så skal jeg vurdere å bli proff. Om det ikke blir europatouren, så holder jeg meg amatør et år til. Jeg har absolutt ingen dårlig tid, og jeg ser mer nytte av å spille på ekstremt bra golfbaner mot de beste amatørene i verden, forklarer han.

Det er kun de 25 beste spillerne etter seks runder av finalesteget i november som sikrer europatour-kortet for 2018.

Seks allerede klare for andresteget

Neste uke skal Sander Stavnar (Vestfold GK) og Kevin André Wright (Vestfold GK) spille førstesteget av Q-school i Italia.

Fra 9. til 12. oktober skal Anders Kristiansen (Borregaard GK) spille kvalifisering i Frankrike.

De samme datoene spiller Anders Ellingsberg (Drøbak GK), Lasse Gerhardsen (Drøbak GK), Torbjørn Johansen (Miklagard GK), Martin Ulseth (Byneset GK) og Kristoffer Ventura (Oslo GK) kvalifisering i Portugal. Sistnevnte skal for øvrig også prøve lykken i den amerikanske Web.com Tour-kvalifiseringen denne høsten.

I tillegg til spillerne som er påmeldt til førstesteget av Q-School, er flere norske spillere automatisk kvalifisert til det andre kvalifiseringstrinnet: Kristian Krogh Johannessen (Drammen GK), Eirik Tage Johansen (Stavanger GK), Aksel K. Olsen (Stavanger GK), Jarand Ekeland Arnøy (Fana GK) og Espen Kofstad (Oslo GK). Det er foreløpig usikkert om Kofstad kommer til å spille, ettersom han har slitt med skader denne sesongen.

Leaderboard