Få – om noen – på Losby GK denne uken har sett mer god golf på nært hold opp gjennom årene enn Andreas Thorp.

Thorp har vært caddie på europa- og LPGA-touren siden 2008, og har de siste årene vært bosatt på ærverdige Lake Nona i Orlando sammen med LPGA Tour-spiller Beatriz Recari, med spillere som Henrik Stenson, Ian Poulter, Graeme McDowell og Annika Sörenstam som noen av sine nærmeste naboer.

Nylig bestemte Recari seg for å ta en pause fra golfen på ubestemt tid, og Thorp er nå hjemme i Norge igjen.

Torsdag var han imidlertid tilbake i aksjon med bagen på ryggen. Denne gang for en av de store favorittene til å vinne kongepokalen i NM, Kristoffer Reitan.

– Jeg hadde allerede fikset caddie for de tre siste dagene, men hadde en ledig stilling på bagen min på torsdagens runde. Jeg tenkte det kunne være kult å prøve ut Andreas. Jeg har jo blitt kjent med ham gjennom Marius (Thorp – Andreas’ lillebror journ. anm), forklarer Reitan til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under)

Reitan tok en tur på rangen etter runden for å rette opp i tingene han ikke var så fornøyd med etter åpningsrunden. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Reitan understreker at det ikke er snakk om noe permanent oppdrag, men legger til at man «aldri vet hva som skjer i fremtiden».

– Jeg er fornøyd med caddien jeg bruker, men man vet jo aldri ute på touren. Det er veldig vanlig å bytte caddier, og jeg tenkte at det ikke ville skade å bli enda litt bedre kjent med Andreas.

– I dag var han kanskje først og fremst en bagbærer, siden han ikke rakk å forberede seg noe, men jeg merket raskt at han er bra å diskutere med, og han har veldig peiling, sier Reitan, og sier han fikk god hjelp til både lesing av greener og hjelp til køllevalg når vinden var vanskelig å tolke.

Ferdig som caddie

Thorp sier til Norsk Golf at han ikke er på utkikk etter nye caddieoppdrag, selv om det var gøy å være tilbake på jobb torsdag.

– Jeg er ferdig som caddie. Nå som jeg er tilbake i Norge, ønsker jeg å gjøre andre ting. Men man vet aldri hva som skjer i fremtiden.

Reitan startet NM med en runde på to under par. Den var han ikke spesielt godt fornøyd med, og Thorp sier Reitan burde klare å klatre raskt opp til teten hvis han finner sin normale golf.

Jeg synes banen bør settes opp litt vanskeligere når det er norgesmesterskap. Det er da man virkelig får se hvem som er de beste spillerne

Andreas Thorp

– Han spiller med litt press denne uken. Han er så god at veldig mange forventer at han skal vinne. Det inkluderer meg selv. Han slår ballen veldig bra, og han har potensial til å skyte denne banen i filler.

Thorp sier han ble overrasket over hvor lett banen var satt opp under åpningsrunden. På en dag der det var strålende sol og nesten ikke noe vind, var mange av flaggene likevel plassert midt på greenene.

– Mange av spillerne her ute har sikkert ambisjoner om å bli tourspillere en eller annen gang i fremtiden. Jeg mener man ikke blir bedre hvis man ikke utfordrer spillerne ordentlig, og jeg synes banen bør settes opp litt vanskeligere når det er norgesmesterskap. Det er da man virkelig får se hvem som er de beste spillerne. 

(Artikkelen fortsetter under)

Reitan og Thorp i fairway på hull 12 på åpningsrunden av NM på Losby. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Mye å hente på «course management»

Thorp har bakgrunn som pro på Asker og Bærum Golfklubb, og følger spent med på utviklingen av golf i Norge. Derfor benytter han anledningen når han er på Losby, til å observere de andre spillerne, både når de varmer opp på rangen, er ute på banen og trener etter runden.

Selv om caddieoppdraget hans for Reitan nå er fullført, kommer han til å dra tilbake til Losby i helgen for å se på mer golf.

Mange har enormt mye å lære på hvordan man skal spille golf, og da mener jeg ikke svingen

Andreas Thorp

Han sier en fellesnevner blant mange av de unge spillerne er at de har mye å lære når det kommer til banestrategi og hvilke valg de gjør ute på golfbanen.

– Det er veldig vanlig at spillere leter etter tekniske løsninger på problemer som egentlig er mentale, eller som er resultat av ukloke valg på banen.

– Mange har enormt mye å lære på hvordan man skal spille golf, og da mener jeg ikke svingen. Det handler om hvilke valg man tar. Det er en kunst å vite hvor man skal spille «safe», når man skal angripe, og ikke minst hvordan man skal angripe på riktig måte.

– Dette er lærdommer som vil komme med erfaring, men det er vanskelig å lære det når man ikke vet hvordan man skal lære det, slår Thorp fast.

Han sier én effektiv måte å lære på, er å stadig forsøke å spille med spillere som er bedre enn seg.

Thorp trekker frem en europatourturnering i Sveits i 2007 som eksempel, da Marius Thorp spilte med en engelsk ringrev. 

– Marius slo ballen mye bedre enn ham, men fikk likevel juling. Engelskmannen klarte å plotte seg rundt banen, han visste akkurat hva han var god på, og bommet alltid på de riktige stedene. 

– Det ble en veldig lærerik erfaring for oss begge.