20 år gamle Kristoffer Reitan kvalifiserte seg nylig til U.S. Open på sensasjonelt vis, og blir den første nordmannen noensinne som har sikret seg plass i mesterskapet som amerikanerne gjerne omtaler som sitt «National Championship».

10.000 mennesker melder seg på U.S. Open-kvalifiseringen hvert eneste år, og de aller fleste må starte i lokale kvalifiseringer. I kraft av at Reitan er ranket som en av verdens 50 beste amatører, slapp han imidlertid å spille det første steget, og hoppet heller rett inn i «Sectional Qualifying» på Walton Heath Golf Club i England.

Her delte han 12. plassen med Thorbjørn Olesen, og ettersom det ble delt ut 14 startnummer i England, var dette godt nok til å sikre seg plass i en av verdens største og gjeveste golfturneringer.

Reitan stilte også til start i forrige ukes Shot Clock Masters på Europatouren etter å ha mottatt en sponsorinvitasjon, men ettersom han misset cutten der, reiste han direkte til New York for å starte forberedelsene allerede lørdag.

Så langt har han rukket å spille en innspillsrunde med storspillere som Hideki Matsuyama og Gary Woodland, og ifølge Reitans trener og caddie Marcus Eidelöf, fremstår ikke Shinnecock Hills som altfor skremmende. I alle fall ikke foreløpig.

– Ikke overraskende tøft så langt. Kristoffer har spilt baner som Riviera og Pebble Beach tidligere. Men roughen er tjukk. Greenene er mottagelige nå, men de blir nok verre, sier Eidelöf til Norsk Golf.

Videre forteller han at greenene er bygget slik at flaggene sannsynligvis vil bli plassert på små flater. Dette er heller ingen overraskelse i U.S. Open-sammenheng.

(Saken fortsetter under bildet.)
 

FORBEREDELSER: Kristoffer Reitan i gang med forberedelsene på Shinnecock Hills. (Foto: Marcus Eidelöf)

Siden forrige gang U.S. Open ble spilt på Shinnecock Hills, har banen gjennomgått en redesign i regi av Ben Crenshaw og Bill Coore. Den største forskjellen finner man i fairwayene, som har blitt langt bredere siden sist. I 2004-utgaven av mesterskapet var den gjennomsnittlige Shinnecock-fairwayen kun 26 yards bred, mens i år vil fairwayene være hele 41 yards brede i snitt. Det er en svært vesentlig forskjell.

Samtidig som fairwayene skal ha blitt enklere å treffe, er det imidlertid verdt å nevne at banen også har fått 17 nye back tees. Totalt har U.S. Open-banen derfor blitt 400 meter lengre siden Retief Goosen vant på Shinnecock Hills for 14 år siden, så om banen totalt sett vil spilles enklere eller vanskeligere for Reitan & co, gjenstår fremdeles å se.

(Saken fortsetter under bildet.)
 

PLUKKER KIRSEBÆR MED DE STORE: Kristoffer Reitan spilte en treningsrunde med med Hideki Matsuyama og Gary Woodland lørdag, og delte dette bildet på sin Snapchat-konto. (Foto: Kristoffer Reitan/Snapchat)

Reitan går ut fra hull 10 klokken 08.46 lokal tid torsdag, og med seks timers tidforskjell til New York betyr det at han starter 14.46 norsk tid. 

Den 20 år gamle Oslo-spilleren skal spille med Luis Gagne, en annen amatør som til vanlig spiller collegegolf ved Lousiana State University. Gagne er nummer 105 på verdensrankingen for amatører, og hadde en interessant reise på veien til U.S. Open-plass.

I motsetning til Reitan måtte Gagne starte i den lokale kvalifiseringen, og først var han under den oppfatning at han slett ikke hadde lyktes i å ta seg videre til Sectionals. Realiteten var dog at han egentlig skulle ut i omspill med Chris DiMarcos sønn Christian om den siste plassen, men da omspillet skulle starte hadde de begge allerede reist hjem.

Dermed ble den siste plassen fra Orlando-kvalifiseringen avgjort ved myntkast, hvor tilfeldighetene ville ha det til at Gagne skulle videre. I Sectionals var han deretter best av alle på sin bane, og sikret seg U.S. Open-billett med god margin. 

I tillegg til Gagne får Reitan med seg den nybakte proffen Cole Miller, som fullførte sin collegekarriere ved Penn State University denne våren.

Turneringen vises på Viasat Golf og Viaplay med følgende sendetider:

Torsdag: 15.30-01.30
Fredag: 16.00 – 01.30
Lørdag: 17.00-01.30
Søndag: 16.00-01.00

STARTTIDER OG INFORMASJON