Hovland endte på andreplass da PGA-touren sist var og besøkte Torrey Pines i januar, og med seks klarte cuter på rad, inkludert to tredjeplasser, har det vært knyttet store forventninger til 23-åringen før årets tredje majorturnering slo i gang torsdag.

U.S. Open er imidlertid ikke kjent som verdens tøffeste golfturnering uten grunn, og Hovland klarte aldri å komme inn i rytmen på torsdagens åpningsrunde.

Han åpnet turneringen med en runde på tre over par og deler 79.-plassen, ett slag utenfor den foreløpige cutgrensen og syv slag bak toppen av leaderboardet.

Nå viser det seg imidlertid at en ødelagt driver sannsynligvis har stor skyld i den høye scoren.

– Er i kontakt med Viktor, som har oppsiktsvekkende nyheter å dele. Det viser seg at driveren hans var sprukket!, skriver Viasat-kommentator Joakim Mikkelsen på Twitter.

– Han reagerte på at slag «som ikke føltes så dårlige», gikk skeivere enn de skule. Testet backup-driver på rangen, og den satt som et skudd!, skriver Mikkelsen videre.

Hovland presiserer overfor Mikkelsen at dette ikke handler om å komme med unnskyldninger, men at han hadde merket at «noe var rart».

Hovland hadde en av sine dårligere dager fra tee torsdag og traff kun en fjerdedel av fairwayene. Ifølge USGAs statistikk for fra turneringen tapte Hovland totalt 3,5 slag på å spille så mye fra roughen.

Mikkelsen sier den ødelagte driveren til Hovland ikke var snakk om en synlig skade som ble oppdaget underveis i spillet, men at det var så store avvik melom backup-driveren og driveren han brukte, at det var åpenbart at noe var galt.

Dagen startet lovende da Hovland chippet i for birdie på hull 2, og tre hull senere senket han en mellomlang putt kontant for par for å holde seg på røde tall.

På hull 7 begynte imidlertid lykken å snu da han misbrukte en god birdiemulighet, før han tapte dagens første slag på hull 8 etter at han ikke klarte å gjøre up-and-down fra baksiden av green etter at utslaget på par 3-hullet ble nesten 20 meter for lang.

På det 9. par 5-hullet slo Hovland seg ut i trøbbel på utslaget og kunne bare pitche seg tilbake i fairway med 250 meter inn på tredjeslaget. Derfra slo han et fantastisk 3-woodslag til green og toputtet for et sterkt par.

Les også: Alt du trenger å vite til U.S. Open

Etter å ha kjempet hardt for å holde scoren sammen begynte det etter hvert å røyne på på back-nine. Etter to par på hull 10 og 11 treputtet han for bogey fra elleve meter på hull 12. På det påfølgende par 5-hullet hadde han mulighet til å ta et slag tilbake med en birdiemuliget fra fem meter, men gjorde i stedet en upresset feil og treputtet for bogey.

På hull 15 forhindret han enda en bogey da han rullet i en knallsterk par-putt fra seks meter, men bare et kvarter senere ble det bogey likevel da han ikke klarte å gjøre up-and-down fra greenbunkeren. På hull 17 hadde han mulighet til å ta et slag tilbake igjen, men misset birdieputten fra tre meter. Heller ikke på det avsluttende par 5-hullet utnyttet han birdiemuligheten etter at utslaget misset langt venstre. Igjen måtte han bare pitche seg ut i fairway, og resultatet ble et avsluttende par og 74 slag på scorekortet.

Amerikaneren Russell Henley og Louis Oosthuizen fra Sør-Afrika leder turneringen på fire under par, ett slag foran Francesco Molinari og Rafa Cabrera Bello.

Deretter følger blant andre Brooks Koepka, som forsøker å vinne U.S. Open for tredje gang siden 2016, Xander Schauffele som alltid ser ut til å levere når det er majorer, Masters-vinner Hideki Matsuyama og Jon Rahm som er tilbake etter å ha blitt friskmeldt fra koronaviruset.

Hovlands to spillepartnere på torsdag, Matt Fitzpatrick og Tyrrell Hatton, åpnet begge med hver sin runde på én under par. Det gjorde også Rory McIlroy, Adam Scott og Hovlands gamle lagkamerat på Oklahoma State, Matt Wolff, som spiller sin første turnering etter en to måneder lang pause.

(Les også: Hva har skjedd med Matthew Wolff?)

Wolff har vært langt nede og fortalte før turneringen startet at han trengte litt tid vekk fra golfen for å få hodet på rett plass igjen. 22-åringen slet i hvert fall ikke med å underholde publikummet i sin comeback-turnering: hans 70-runde inneholdt utrolige åtte birdier, tre bogeyer, to dobbelbogeyer og bare fem par.

NB! Hovland slår ut på andrerunden klokken 22.25 norsk tid fredag. Turneringen sendes på Viaplay og V Sport Golf. Helgerundene sendes også på Viasat 4.

Leaderboard