«Moving day» på Erin Hills var en dag fullstappet av høydepunkter. Og Justin Thomas stod for en god porsjon av dem.

Etter en magisk runde på 63 slag (-9), som inkluderte vanvittige ni birdies og en eagle på det siste hullet, ble han historisk med den laveste runden i en major.

Den 24 år gamle amerikaneren, som allerede har rukket å vinne tre ganger i år og også gå karrierens første 59-runde, klatret 22 plasser på tredjerunden og deler nå andreplassen i U.S. Open sammen med Brooks Koepka og Tommy Fleetwood (-11), ett slag bak lederen Brian Harman. 

Thomas sin runde var en maktdemonstrasjon fra start til slutt, og runden var hele ni slag bedre enn feltet sin snittscore.

Han hadde et magisk nærspill, demonstrert av denne vanvittige putten på hull 5.

Og langspillet var som alltid et fyrverkeri. På det avsluttende monsterhullet, et par-5 på 610 (!) meter, lå han en halvannen meter fra hullet etter å ha slått to treerwooder. Ja, du leste riktig: han dro ikke opp driveren en gang.

– Jeg vet ikke når det kommer til å synke inn eller når jeg kommer til å innse hva jeg har klart i dag. Men en ting er sikkert: hvis det hadde skjedde i morgen, hadde jeg nok hatt en litt annerledes følelse, sa Thomas i pressekonferansen etter runden.

Da Johnny Miller, innehaver av den gamle major-rekorden for laveste score, ble spurt om Thomas sin runde, svarte han at han ikke synes Erin Hills er satt opp som noen vanlig U.S. Open-bane.

Justin Thomas sier han ikke regner regner med å sove spesielt tungt i natt.

– Jeg vet jeg kommer til å være nervøs, men det er den gode typen nerver. Å komme i denne posisjonen er selve grunnen til at jeg spiller golf. Jeg gleder meg stort til muligheten, sier Thomas, som aldri har vært i nærheten av å vinne en major tidligere. På sine syv forsøk er en delt 18.-plass hans beste plassering.

Nå skal ikke de rundt ham på leaderboardet heller beskyldes for å ha vært dominerende i major-sammenheng tidligere. Vi må ned til Louis Oosthuizen og Sergio Garcia på 17.-plass for å finne de første major-vinnerne på leaderboardet.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Selv om det alltid er mest oppmerksomhet rundt lederballene, er det mange spillere med reelle seiersmuligheter på søndag. Tolv spillere ligger fem slag eller nærmere toppen. Lederen etter første runde, Rickie Fowler, er fortsatt godt posisjonert på 5.-plass, to slag bak Harman.

– Det kommer til å bli en veldig kul dag for noen i morgen. Jeg ser frem til muligheten for at det skal bli meg. Det kommer definitivt ikke til å bli en enkel dag. Jeg har kjempet i toppen i majorer en håndfull ganger, og har noen gode avslutninger. Nå skal jeg prøve å få hele jobben gjort.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Brian Harman er «the man to catch» på søndag. (Foto: Getty Images)

Og alle jager Brian Harman, som kan bli tidenes første venstrehendte spiller som vinner U.S. Open. Harman er kanskje et ukjent navn for mange, men 30-åringen er ikke fremmed for å prestere under press. Da han nylig vant Wells Fargo Championship, holdt han han hodet kaldt mens Dustin Johnson og Jon Rahm pustet ham i nakken.

– Alle opplever nerver og frykt (i lederball i en major). Jeg skal konsentrere meg om å rasjonalisere følelsene og håndtere dem på beste måte sier Harman.

NB! Harman og Justin Thomas slår ut i lederball klokken 21.54 norsk tid. Sisterunden vises i sin helhet på Viasat og Viaplay.

Se høydepunktene fra dag 3 under.

 

Leaderboard