Les også: Dorthea Forbrigd vant NM med birdie-birdie-birdie-birdie-avslutning

– – –

Søndag ettermiddag kunne overraskelsen Kevin André Wright (Miklagard GK) juble over sin første NM-triumf på Losby GK.

Veien dit ble langt mer strabasiøs enn han hadde forespeilet.

– Jeg var nervøs fra start i dag. Jeg følte at jeg skulle vinne. Hadde jeg tapt i dag, hadde jeg også tapt kongepokalen, sier Wright til Norsk Golf etter en thriller av en avslutning.

(Artikkelen fortsetter under)

Kevin André Wright slapp med skrekken i avslutningsrunden av NM. Her gratuleres han av klubbkompis Christian Aronsen med seieren. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Den spennende avslutningen kom som en overraskelse på de fleste, for Wright var nemlig  sikkerheten selv de tre første rundene av NM på Losby.

Med runder på 68, 69 og 68 slag bygget han seg opp en ledelse på hele seks slag før den fjerde og avsluttende runden.

Selv om han startet søndagens sisterunde med å gå de første ni hullene på to over par, virket ledelsen likevel ikke ordentlig truet, og da han rullet i en fem meter lang birdieputt på hull 11, så innspurten ut til å bli en ren sjarmøretappe for 23-åringen.

Så begynte nervene å komme.

Dramatisk innspurt

På det 13. par 3-hullet pushet han utslaget ut i vannet på høyre side. Derfra klarte han likevel å redde en sterk bogey etter å ha droppet ballen, men på det neste hullet dro han på seg ukens første dobbelbogey etter å ha slått tredjeslaget fra fairwaybunkeren i vannet.

– Nervene begynte å komme ganske bra da jeg gjorde dobbelbogey. Da var det bare to slag ned med et par hull igjen, forteller Wright.

Han hadde mulighet til å slå tilbake på det vanskelige hull 15, men den korte birdieputten var litt for hard og spratt ut fra hullkanten. Da han treputtet for bogey på hull 16 noen minutter senere, var hvileputen hans på toppen vekk, og Jørgen Winther Johansen (Moss & Rygge GK) ett slag bak øynet plutselig muligheten til å kunne ta sin første kongepokal.

Den muligheten ble ikke akkurat noe mindre da Wright bommet nok en kort birdieputt på det 17. par 5-hullet, men Johansen fulgte opp med å bomme sin enda kortere birdieputt for å utligne.

(Artikkelen fortsetter under)

Jørgen Winther Johansen fortvilte etter å ha forspilt en gyllen mulighet til å utligne på hull 17. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Dermed beholdt Wright luken på ett slag til det siste hullet, og da Johansen ikke klarte å senke sin lange birdie-putt fra bakkant av greenen på hull 18, gjaldt det «bare» å toputte fra greenkanten åtte meter unna for Wright.

Han fikk imidlertid testet nervene på nytt da birdieforsøket endte opp én meter kort.

Da det gjaldt som mest, var putteren heldigvis samarbeidsvillig: ballen snek seg inn via hullkanten, og Wright kunne omsider puste lettet ut og juble for seier i det som utvilsomt var karrierens mest nervepirrende dag på golfbanen.

– Jeg må si at det var en nervøs dag i dag! Det var nervepirrende da Jørgen kom. Han spilte bra golf i dag. Vi er gode kompiser, og det var tøft. Jeg tenkte at jeg bare måtte prøve å få jobben gjort. Det holdt så vidt. Jeg tar til takke med det, sa Wright til Norsk Golf etter at seieren endelig var et faktum.

(Artikkelen fortsetter under høydepunktene fra hull 17 og 18)

 

Vurderte å hoppe over NM

Med europatour-spillerne Espen Kofstad og Kristoffer Reitan blant proffene på startstreken var feltet i årets norgesmesterskap et av de sterkeste på mange år.

Etter å ha økt ledelsen lørdag fleipet Kevin André Wright med at han merket at det var en del tilskuere som ikke hadde noen anelse om hvem han er. Nå er situasjonen en helt annen som fersk kongepokalvinner.

Det er ikke dårlig for én som vurderte å stå over turneringen!

– Jeg vurderte å hoppe over både Borre Open og NM fordi jeg hadde spilt såpass dårlig. Men jeg tok litt ferie og spilte lag-NM, og spilte greit der. Så spilte jeg veldig bra på Borre, og da tok jeg med meg godflyten hit, smiler Wright.

Wright tok grep i proffsatsingen sin i vinter da han flyttet til Lake Nona i Orlando, samme hjemmebane til navn som Henrik Stenson, Ian Poulter og Graeme McDowell.

Det har båret frukter, og Wright sier det har utviklet spillet mye.

– Jeg føler det har utviklet spillet ganske bra. Jeg slår mye bedre fra tee. Jeg er blitt mye mer stabil. Puttingen sliter jeg en del med. Men jeg føler jeg har blitt mye bedre, og jeg har vokst som person, siden jeg er der alene, sier Wright, som nå skal unne seg par ukers ferie før han starter forberedelsene til høstens europatour-kvalifisering.

Heier på kompisen Hovland i kveld

Wrights seier på søndag kom fem år etter at bestekompisen hans Viktor Hovland ble norgesmester på Losby og fikk sitt definitive gjennombrudd hjemme i Norge.

Nå er Hovland i ferd med å etablere seg i verdenstoppen, og Wright, som har gått caddie for Hovland flere ganger det siste året, sier det har vært inspirerende å se hvordan kompisen herjer på PGA-touren.

– Jeg har lært veldig mye av Viktor. Og nå er han bare tre slag bak i dag. Jeg skal hjem og titte på golf nå, og håper han også tar med seg seieren hjem. Det hadde vært gøy, smiler Wright.

Wright endte norgesmesterskapet på seks under par sammenlagt. Winther Johansen tok sølvmedaljen på fem under par, mens Miklagard GKs Carl Didrik M. Fosaas tok bronsemedaljen med -3 totalt.

Les også: Nå kan Hovland sikre PGA Tour-kortet

(Artikkelen fortsetter under vinnerintervjuet med Wright)

 

Årets NM var en del av nyoppstartede Garmin Minitour sammen med NM match, med totalt 330 000 kroner i premiepotten fordelt på de to turneringene. Målet med å innføre premiepenger har vært å øke interessen for de hjemlige turneringene også blant norske utøvere.

Kevin André Wright, Are Friestad (Stavanger GK), Vetle Marøy (Bergen GK) og Petter Mikalsen (Stavanger GK) var til slutt spillerne i herre som oppfylte kriteriene for å vinne bonuspotten som ble overført fra forrige NM match. De delte potten på 105 000 kroner.

Resultater NM herrer

NB! Neste års norgesmesterskap arrangeres av Holtsmark Golfklubb i Buskerud.