Norge har hatt en rekke spillere høyt på World Amateur Golf Ranking (WAGR) siden rankingen ble introdusert i 2007. Flere nordmenn har vært innom topp-50 – og ingen har vært høyere enn Anders Borger Kristiansens fjerdeplass i 2009.

Nå er det første gang Norge har tre spillere i topp-30 samtidig på herresiden. 

Etter at WAGR ble oppdatert denne uken, klatret Kristoffer Reitan (Oslo GK) syv plasser opp til 18.-plass. Dermed ligger han nå foran Viktor Hovland (Miklagard Golf), som har vært ranket som Norges beste amatør i lang tid.

Kristoffer Reitan på vei til sin første collegeturnering. (Foto: Kristoffer Reitan/Facebook)

Hovland ligger på 25.-plass på verdensrankingen, etterfulgt av Kristoffer Ventura (Oslo GK) fire plasser bak.

Reitan, Hovland og Ventura er i en særklasse av de norske spillerne på WAGR. Etter Kristoffer Ventura på 29. plass er det 280 plasser ned til nestemann på listen, Markus Braadlie (Miklagard Golf).

Fredag tar Kristoffer Reitan fatt på sin første collegeturnering for University of Texas, Fighting Illini Invitational i Chicago på den tidligere U.S. Open-banen Olympia Fields Country Club. Der spiller også Hovland og Ventura. De hadde sesongstart forrige uke, og også det var på en U.S. Open-bane. Deres Oklahoma State University startet sesongen med seier på Pebble Beach i The Carmel Cup, og Ventura og Hovland endte på henholdsvis 4.- og 24.-plass sammenlagt.

Bra verktøy for å forutse proffnivået

Niklas Diethelm, trener for Team Norways junior- og amatørlag, har tidligere sagt til Norsk Golf at verdensrankingen for amatører er et nyttig verktøy for å måle utviklingen til unge spillere, og også komme med prediksjoner for hvilket nivå det er sannsynlig at spilleren vil ligge på når vedkommende omsider tar steget inn i de profesjonelles rekker.

– WAGR er en fantastisk hjelpemiddel for å se hvordan man kan forvente at proffkarrieren kan bli på kort sikt. Men det kan selvsagt skje mye. Man kan ligge høyt på rankingen, jobbe hardt som proff, men likevel ikke lykkes. Og man kan ligge langt nede på rankingen og plutselig slå gjennom.

– Men ser vi på spillerne som har vært enere på amatørrankingen, er dette spillere som veldig ofte hevder seg på de aller største tourene med en gang. Se på McIlroy, Manassero, Fitzpatrick og nå nylig Jon Rahm.

– Topp-50-spillere har ofte et Challenge Tour-nivå komfortabelt inne. Topp-100-spillere er ofte spillere som er klare til å vinne på Nordic League, mens spillere som ligger rundt 300-400 på rankingen ofte er spillere som er klare til å klare cuter på Nordic League, forklarer Diethelm og legger til:

– Dette er absolutt ikke noe fasitsvar, men bare en tendens jeg har registrert over de siste årene. Det gjelder også først og fremst spillere som har klart å holde posisjonene sine på WAGR-rankingen over lengre tid og ikke bare vært innom toppen på en snarvisitt.

Topp- 10 norske herrer på WAGR

Topp-10 norske damer på WAGR