– Jeg har en venn som prøvde ut Custom Fitting. Vi testet ut hans 20 års gamle køller mot nye køller som ble tilpasset. Nå slår han plutselig 20 meter lengre, sier Tom Hestø, golftrener i Haga Golfklubb.

– Jeg vil sammenligne det med langrenn. Selv er jeg 90 kilo. Da kjøper jeg ikke ski til en på 150 kilo. Det ville blitt veldig bakglatt, humrer 50-åringen, som har vært golfpro siden tidlig på 90-tallet.

  – Sånn er det med golfen også. Alle har vi forskjellige kropper, og det finnes tusenvis av forskjellige svingteknikker. En er 1.60 høy, en annen en er 1.90. Da sier det seg selv at disse to trenger ulike køller. Vi skisserer opp hva som må gjøres og sender det videre til forskjellige leverandører, som igjen bygger sammen det «perfekte golfsettet», forklarer han. 

Full gjennomgang

Kontakt din lokale golf pro og hør om de har Custom Fitting. Få en full gjennomgang av svingen med din pro, som ser hvordan du slår ballen med en Trackmann/launch monitor; et analyseverktøy, der blant annet ballens treffpunkt, skru, hastighet, retning og lengde blir målt.

  En Custom Fitting-time kommer på rundt 850 kroner. Justeringer på gammelt utstyr, eller nytt utstyr, koster ellers ikke mer enn det ville gjort et annet sted. Absolutt en bra investering. Spesielt hvis det viser det seg at du har gått med feil køller i bagen hele tiden – og at slice’n på hull ni, som gikk rett til skogs, egentlig ikke var din feil. 

Optimaliserer

– Gjennom tester optimaliserer vi hva som passer best for nettopp deg. Vi ser blant annet på bladets vinkel (lie), noe som er veldig viktig. Står man eksempelvis med tuppen opp i oppstillingen, så treffer man som regel nede ved tåen. Da justeres treffpunktet. Lengden og flex på skaftet er to andre essensielle elementer. Det er også flere faktorer som måles for å hjelpe kunden.

  – Jeg mener også at Custom Fitting er viktigere for mindre bra spillere enn for gode spillere, som er bedre til å tilpasse seg. Likevel vegrer hobby-golfere seg for Custom Fitting. De mener at de ikke er gode nok for skreddersydde køller og kjøper heller ferdig sett, men det argumentet holder ikke.

  – «Over the top», derimot, kan vi dessverre ikke kurere. Du må fortsatt slå ballen selv, smiler han.

Dyre investeringer

 – Custom Fitting-kundene er naturligvis godt fornøyde. Man får mye for pengene, spør du meg. Målingene og testene som blir gjort med Trackmann/launch monitor er relativt dyre investeringer, så kundene får egentlig ganske mye «gratis» for en Custom Fitting-time på 850 kroner. Gjennom optimalisering av golfsettet økes også sjansene til å få en langt hyggeligere opplevelse på golfbanen, avrunder Tom Hestø.