Det har blitt nesten dobbelt så mange juniorspillere i Norge de to siste sesongene. Vi har pratet med tre av klubbene som har mer enn seksdoblet (!) antallet juniormedlemmer om hva som har vært deres suksessoppskrift. 

Les også: Eventyrlig juniorvekst: – Klubbene må tilpasse seg de unge, ikke omvendt!

– Prosentregning er ekstra morsomt når utgangspunktet er lave tall, spøker Gunnar Marius Bjelke, leder for juniorkomiteen til Grini Golfklubb når Norsk Golf ringer og presenterer tallene som viser at Grini har gått fra 63 til 444 juniormedlemmer på to år. En vekst på 604,7 (!) prosent.

– Men dette er jo helt fantastisk, konstaterer han.

Bjelke sier klubbens juniorvekst er et resultat av flere parallelle satsinger som har gitt god effekt i en periode hvor det har vært ekstrem interesseøkning for golf i lokalmiljøet.

Les også:

Haga Golfklubb: Prisnedgang ga juniorboom

Jæren Golfklubb: Klubben må være et kult sted å henge

– Vi har hatt en langsiktighet i juniorarbeidet vårt som gjorde at klubben har vært beredt til å håndtere den ketchupeffekten som har kommet. En viktig faktor har vært vår dyktige pro Jørn Johnsen, og at vi har et styre og en daglig leder som har gjort sitt ytterste for ikke å avvise ungdom som vil spille golf, selv i en periode med veldig stort trykk på banen.

(Artikkelen fortsetter under)

Grini Golfklubb har hatt stor suksess med satsingen «Aktiv ferie». Den skal videreføres i 2022. (Foto: Tom Erik Andersen)

Han sier det også har vært viktig å fortelle nye spillere at golf ikke er en dyr sport sammenlignet med andre organiserte idrettsaktiviteter – men heller ikke en billig sport. 

Tilgang til anlegget har vært en utfordring for mange golfspillere i de store byene under koronapandemien. Det kan være spesielt utfordrende hos en golfklubb med bare ni hull, men Bjelke sier man alltid klarer å finne plass til juniorene så lenge viljen er der. 

Hos Grini GK har de bevisst lagt til rette for at ledig kapasitet utnyttes på best mulig måte av juniorene.

– Det er viktig å ta disse utfordringene med en positiv innstilling. Det er lang tradisjon i Golf-Norge for herredager, damedager og seniordager, men vi har overført denne tankegangen til juniorene og tilrettelegger for egne tider som er forbeholdt dem og forutsigbare treningstilbud. Fredager er det for eksempel fast juniorturnering hos oss.

De dagene hvor aktiviteten er størst på Grini, kan det også være begrenset med ledig plass på treningsfeltet. Bjelke sier at det likevel alltid vil være noen områder på et golfanlegg hvor man finner plass, bare man er litt kreativ. 

– Selv når anlegget virker fullt, finner man alltids et sted hvor man kan trene nærspill og annet. De unge ønsker først og fremst bare å spille golf. Da må man legge til rette for mest mulig aktivitet og ikke gjøre det så vanskelig å komme i gang. Vi må senke terskelen og fokusere på kjerneverdiene i sporten. Det handler om å være på golfbanen, konkurrere mot hverandre og å være sammen, forklarer Bjelke.

Han oppfordrer også flere klubber til å bruke klubbens egne juniorer som ressurspersoner for andre unge i klubben. Grini GK er spesielt opptatt av at klubbens aktiviteter for ungdom også skal være laget av ungdom.

– Da blir det alltid mye kulere enn hvis det er på de voksnes premisser. Det er ungdom selv som vet best hva ungdom vil ha!, fastslår Bjelke.

Overfor klubbens eldre juniorer som spiller på et høyere nivå, er det både et ønske og forventning om at de skal bidra som forbilder for de yngre medlemmene, blant annet ved å bidra med trenerhjelp og stille opp på fredagsturneringene. De har også ansatt ungdommer til sommerjobber som aktivitetsledere til satsingen «Aktiv Ferie», med gratis sommerkurs og tidsavgrenset medlemskap for barn og unge i nærmiljøet. Prosjektet hadde en kostnadsramme på 250 000 kroner, der alt ble finansiert gjennom en søknad til Gjensidigestiftelsen. 

(Artikkelen fortsetter under)

Emma Jåtog Boger var blant ungdommene som fikk sommerjobb som aktivitetsleder hos Grini i fjor. (Foto: Tom Erik Andersen)

Denne satsingen er mye av forklaringen på Grinis gedigne juniorvekst.

(Les også: – Må smi mens jernet er varmt) 

Bjelke sier det har hatt en positiv effekt på klubbmiljøet når anlegget kryr av ivrige golfere i ulike generasjoner. I tillegg til å ha blitt en av landets største juniorklubber er Grini GK nemlig også blant klubbene med høyest andel pensjonistmedlemmer i Norge

– Jeg tror noe av det viktigste vi og andre golfklubber kan gjøre, er å sørge for at barn og unge får en god opplevelse med golf så tidlig som mulig. Tidligere har nok mange opplevd golf som en litt lukket og utilgjengelig sport. Vi må gjøre vårt ytterste for ikke å avvise ungdom som vil spille golf. I vår klubb er holdningen at «dersom du spiller golf, er du min venn». Og det skal gjelde absolutt alle!