#HaugerProject: Hvor gode kan to vanlige hobbygolfere bli med målrettet trening?

Det ønsker Hauger Golfklubb å finne ut av, og har like gjerne bestemt seg for å utfordre Therese Cleve-Stiansen og Tor-Anders Hanssen til å være forsøkskaniner. Følg utviklingen deres gjennom årets sesong under!

 

De jobber begge med å forsøke å få folk til å prestere bedre – på hver sin arena. Men hva skjer når de selv blir utfordret til å løfte sitt eget golfspill til et nytt nivå? Hauger Golfklubb ønsket å finne ut nettopp hvor gode de kan gjøre to vanlige golfspillere med målrettet trening og ordentlig oppfølging fra PGA-pro Joachim Lange. De utfordret like gjerne to av sine mest profilerte medlemmer, coach og tidligere proffdanser Therese Cleve-Stiansen og generalsekretær i Norges Golfforbund, Tor-Anders Hanssen, til å være forsøkskaniner. Resultatet ble Hauger Project!

Følg utviklingen deres i bloggen under gjennom hele 2018-sesongen! Følg også med på hashtagen #haugerproject på Instagram og Facebook.

 

1. september

– Det har vært en åpenbaring

Av Therese

Hauger Project har nærmest vært en åpenbaring for meg. 

Da vi begynte, hadde jeg 40hcp og kunne beskrive meg selv som stabilt ustabil. Jeg kunne ha noen gode slag, og mange dårlige. Utfordringen min når de dårlige slagene kom, var at jeg ikke visste hva jeg gjorde galt, slik at jeg kunne rette det opp til neste slag. 

Som tidligere toppidrettsutøver har jeg vært vant til å terpe på de små detaljene og gjøre justeringer som ga resultater over tid.

Jeg valgte å gå inn i Hauger Project med en forventning om at det jeg skulle lære ville gi umiddelbare resultater, men viktigst av alt forbedringer over tid. 

Jeg tror ikke på en quickfix, men strukturert og systematisk arbeid over tid for å få det resultatet jeg ønsker. Jeg vet at det krever mye trening og rett innstilling for å integrere det jeg lærer slik at det føles naturlig når jeg er på banen. Det har vært noe av målet mitt med dette prosjektet. Oppleve mer flyt og mestring i eget spill.

I min idrett har jeg vært vant til å jevnlig ha privattimer med dyktige trenere for å tilegne meg ny kunnskap og oppleve progresjon. Dette har jeg tatt med meg videre når det er ulike områder jeg vil forbedre ved meg selv. Da liker jeg å henvende meg til en «spesialist» for å få noe konkret å jobbe videre med. I dette tilfellet min dyktige trener Joachim Lange, som jeg opplever underviser på en pedagogisk og bra måte. Jeg liker godt kombinasjonen av at han jobber med teknikken jeg må forbedre, samtidig som han gir meg ulike fysiske øvelser som gir meg en mulighet til å få inn teknikkene på andre måter. 

Til nå har han «brutt» ned svingen min slik at jeg kan gjøre den i slow motion og kjenne etter hva jeg gjør gjennom hele bevegelsen fra føtter og opp til hodet. Det hjelper meg mye i mitt arbeid med å få bevegelsen integrert, slik at den på sikt blir mer naturlig.  Det var en periode jeg tenkte ALTFOR mye på alle detaljer jeg skulle justere på;-) Da var det ikke naturlige bevegelser for meg å gjøre. Etter mye terping er det mer flyt og jeg forsøker å fokusere på en ting av gangen. Det har gjort mye med tryggheten jeg har i svingen min. Kan lettere kjenne hva som går galt og gjøre noe med det til neste slag.

I dag var jeg i gang med Joachim igjen etter 2mnd. Det var så utrolig godt å få løst opp i et par av utfordringene som har vært gjennomgående i spillet mitt i sommer. 

Jeg slår rettere og lenger enn jeg gjorde da vi startet, men her kjenner jeg selv at jeg har mye mer å gå på. Noe Joachim også kunne bekrefte i dag;-) 

Det var en liten åpenbaring i dag da Joachim ga meg svar på hva som har holdt meg tilbake. Grepet mitt og kraften gjennom riktig bruk av energi fra høyre fot/ben hele veien igjennom svingbevegelsen. 

Så nå er det bare å jobbe med å få inne dette til mitt neste treff med Joachim om 2 uker.

Det er så deilig å ha noe konkret å jobbe med og kjenne progresjon over tid.

Tidligere var det veldig utfordrende  med de slagene som var litt annerledes i fotstilling, vekt mm. Når skal jeg gjøre hva, hvorfor og med hvilken kølle? 

Det å få noen konkrete teknikker å jobbe med for å mestre nærspill, chipping og bunker på en bedre måte har vært veldig verdifullt. Jeg sier ikke at det er perfekt;-) men det er bedre og jeg skjønner lettere hvorfor det fungerer eller ikke. Det var noe av målet mitt med å bli med på dette prosjektet. 

Jeg har gått fra 40 til 31,5 i hcp nå. Jeg har som mål å pushe meg selv til å spille enda mer enn jeg har fått mulighet til i løpet av sommeren. Målet mitt er fremdeles å få en større forståelse av eget spill som gir mestring og den gode følelsen;-) Jeg skal jobbe dedikert ut sesongen og hadde selvfølgelig blitt stolt og glad hvis det resulterer i at jeg avslutter sesongen på hcp 25;-)

 

– – –

22. august

Gammel hund lærer nye triks

Av Tor-Anders


Sommeren er over, og jeg er tilbake på jobb. Høsten min består som vanlig av masse møter, forberedelser til styremøter, internasjonale møter og Golfforum. Regnskapsprognoser skal på plass, budsjett for neste år skal utarbeides og planer skal legges.

Som om ikke det var nok, har jeg startet på en masterutdanning. Studiet som er en MPA (Master in Public Administration) er et samlingsbasert studium over tre år som jeg skal kombinere med full jobb. Dette krever struktur i min egen hverdag slik at jeg kan få gjort en god jobb som generalsekretær samtidig som jeg finner tid til å studere. 

Men det er jo golf dette skal handle om – nærmere bestemt «The Hauger Project». Blant venner kalt «Er det mulig å lære en gammel hund nye triks».

Frem til sommeren har jeg, Therese Cleve-Stiansen og Headpro Joachim Lange jobbet med svingen, ulike slag og tester. Vi lovte å trene og spille minimum 3 ganger pr uke. I tillegg har jeg deltatt på klubbens gruppetreninger.

Målet var for min egen del å finne tilbake til golfgleden og bryte 80-grensen på Hauger.

Hvordan har det så gått?
Jeg har trent mer og spilt mer enn det jeg har gjort på mange år. Ikke bare på Hauger med på golfbaner i Norge og i utlandet. Golfgleden er definitivt tilbake. Golf er sinnsykt mye morsommere når ballen stadig oftere går dit jeg har tenkt.

Jeg har ikke brutt 80-grensen på Hauger, men har hatt mange runder på 80-tallet. Spilte 79 slag på Eda Golfklubb i sommer, samt nedspilling også på Elverum Golfklubb. Nytt handicap er per tid 9,7

Men golfsesongen er ennå ikke over. Jeg skal fortsette å trene og spille så mye jeg kan. Spillet er fortsatt ustabilt, siktelinjen min kan fortsatt bli bedre og jeg må sette flere av de halvkorte puttene.

Så et lite budskap til alle dere golfere der ute som i likhet med meg ikke har fått spillet til å sitte og kanskje er i ferd med å miste golfgleden: Ta kontakt med din lokale trener. Han eller hun besitter en kompetanse og en pasjon som kan gjøre oss litt lykkeligere og til litt bedre golfere. Men ikke bestill kun en time, eller «quick fix» som noen kaller det. Se på utviklingen av ditt eget golfspill som en prosess. Det har litt tid å bli bedre, men gudene skal vite at det er verdt det.

Det er få som kan bli like god å spille golf som Viktor Hovland, men alle kan bli litt bedre.

I Japan kalles det Kaizen – kontinuerlig utvikling. 

PS! Har du tatt en venn med på golfbanen i år? Husk på ordtaket til Robert Louis Stephenson: «En venn er en gave du gir til deg selv».
 

– – 

5. august

 

 

Terpe terpe terpe #treninggjørmester #bunker #innspill #putting #golf #haugerproject

A post shared by Therese Cleve-Stiansen (@thereseclevestiansen) on Aug 5, 2018 at 8:04am PDT

 

– – –

30. juli

 

– – –

10. juli

 

– – –

2. juli

 

– – –

29. juni

 

– – –

26. juni

 

#haugerproject Morgentrening nærspill. #golfglede

A post shared by @ taiger69 on Jun 27, 2018 at 12:44am PDT

 

 

20. juni

 

#haugerproject Treningsrunde på morran! Morran me sæ… #golfglede

A post shared by @ taiger69 on Jun 19, 2018 at 11:36pm PDT

 

– – –

15. juni

 

 

– – –

13. juni

– – –

12. juni

– – –

1. juni