Intervjuet er publisert i sin helhet med tillatelse fra golfing.se.
Skrevet av Bo Steffensen/golfing.se

Henrik Stenson er hjemme i Barsebäck igjen etter noen hektiske døgn. I hånden holder han «the Claret Jug», beviset for at han har vunnet British Open.

– Det er en guttedrøm som går i oppfyllelse, sier han.

Det kunne se ut som en helt vanlig sommerdag på Barsebäck. Solen strålte, unge som gamle trakk sine traller ute på banen, andre nøt en iskald øl etter fullført runde. Drivingrangen bugnet av aktivitet, mens Danmark lå stille og rolig på andre siden av sjøen. 

En helt vanlig sommerdag var det riktig nok ikke…

48 timer etter sin avsluttende fantomrunde og majorseier på Royal Troon, skulle Henrik Stenson møte et ventende svensk pressekorps. Stenson har vokst opp på banen og har sommerhus ved Barsebäckhamn.

Det har gått i ett siden seieren var klar. Tidlig avreise fra Skottland mandag morgen til veldedighetsturnering i Sveits, og atter tidlig avreise hjem til Sverige dagen etter, der han ble plukket opp av pappa Ingemar på Kastrup.

Oppmerksomheten har vært enorm, og Henrik Stenson har kommet den i møte og omfavnet den. Etter dagens pressemøte skal han hvile uken ut, før det bærer i vei over Atlanteren igjen – til USA og neste majorturnering.

Der alt startet

Travle føtter haster frem og tilbake, kameraer rigges og mikrofoner justeres. På parkeringsplassen samler skuelystne klubbmedlemmer seg.

Så kommer han kjørende, langsomt, i sin grå Porsche. Forsamlingen følger med, Stenson tar seg god tid. Den ni-årige datteren Alice får æren av å bære «the Claret Jug» opp til klubbhuset.

Henrik Stenson tar imot hyllesten på hjemmebane. (Foto: Bo Steffensen)

Golfforbundets formann Christer Bergford holder en kort tale. Så er det Henrik Stenson sin tur.

– Jeg vil takke for mottagelsen. Det var tydeligvis mange som har fått med seg at jeg skulle være her, det var litt av en ankomstkomité. Jeg har spilt mye golf her på Barsebäck. Det er her jeg har mine røtter, og det er en klubb som ligger mitt hjerte nær. Sommerhuset mitt ligger bare noen minutter herfra, sier han.

68–65–68–63 = 264

Slik ser seiersscoren fra Royal Troon ut. 264, den laveste totalscoren noensinne i en major. Den makeløse tvekampen med Phil Mickelson resultaterte i en avsluttende runde på 63 slag, ingen har gått lavere i en major.

Henrik Stenson er den første mannlige svenske majorvinner. Hva nå, hvor går veien videre?

Nå må journalistene finne på nye spørsmål; hvorfor har vi ikke vunnet to majors? Haha!

– Det viktigste er jo at journalistene må finne på nye spørsmål innenfor kommende major-turneinger; hvorfor har vi ikke vunnet to majors? Haha! Jeg kan være veldig kreativ, ler han, og letter på stemningen.

Golfing.se får en eksklusiv prat med Stenson etter pressekonferansen. Én etter én tar Henrik imot alle sammen. Som sagt; kjøre på, hvile senere.

Følelsen når alle biter faller på plass, til riktig tid, på riktig sted; hvordan føles det nå?

– Det er både óg, egentlig. Når jeg ser tilbake på karrieren er det ikke alltid slik at følelsen har vært best etter en seier, det er ikke alltid at jeg har følt at puslespillet endelig har gått opp. I de turneringene jeg har spilt bra, og vunnet – til og med nå under British Open – har jeg vært på oppadgående form. Jeg har ikke nødvendigvis spilt fantastisk golf, men det meste har vært under kontroll. Jeg traff ballen bedre på lørdag enn jeg gjorde på fredag. Spillet ble bedre og bedre og jeg kom inn i en god rytme. På greenen og i bunkeren føltes det bra hele uken. Det var noe jeg hadde med meg fra seieren i Tyskland – ja, til og med fra Scottish Open.

Mentalt spill i spillet

– I tillegg kommer jo det mentale, det vet vi, det er så små marginer i toppen. Det gjelder å legge sin egen plan, og følge den, ta gode beslutninger og gjør alle de små tingene bra. Før den siste runden visste jeg at jeg måtte gå en kanonrunde for å slå Phil, så når jeg da går ut og gjør akkurat dét, da er det klart at man blir usedvanlig fornøyd og stolt.

Har seieren rukket å synke inn?

– Følelsen blir nok bare sterkere og sterkere for hver dag som går. Når man vinner noe så stort som British Open så blir man jo glad der og da, men ellers så kan det være sånn at gleden vokser seg større jo mer tid som går. Jeg tror ikke gleden over denne her kommer til å avta, sier Henrik Stenson og tar tak i «the Claret Jug» som står på bordet ved siden av.

Hva betyr det for deg å endelig vinne den majoren, det var jo ingen garanti at du kom til å vinne en?

Man får et smil om munnen bare av å uttale de ordene om seg selv: «Majorvinner»

– Jeg er fantastisk fornøyd med å være med i den klubben som kan kalle seg majorvinnere. Man får et smil om munnen bare av å uttale de ordene om seg selv: «Majorvinner». På en måte hadde jeg det på følelsen…jeg visste at jeg hadde ferdighetene, og jeg har hatt troen på at jeg skulle lykkes. Og den følelsen var definitivt høyere nå, når jeg spilte på Troon, enn den har vært noen gang tidligere – det var helt sikkert én av grunnene til at jeg lyktes.

Toppen av kransekaka

– Men det ville vært urettferdig å oppsummert karrieren min som mislykket, om jeg ikke hadde vunnet en major. Å vinne en major er mer som toppen av kransekaka og prikken over i-en. Det betyr veldig mye, det er en tung og betydelig tittel, men jeg har utrettet mye før det også: Jeg hadde vært fornøyd med karrieren min frem til 2013!

Phil Mickelsons 17 under par hadde holdt til seier i 141 av de 145 British Open-turneringene som har vært spilt. Men ikke den her gangen. Denne gangen var det én som spilte 20 under…

– Hvis man er helt der oppe tilstrekkelig mange ganger, så vil bitene før eller siden falle på plass. Det er vel det mantraet jeg har hatt. I en annen turnering hadde det kanskje vært nok bare å spille halvparten så bra, og likevel kunne vinne. Det var dårlig timing for Mickelson å spille så bra golf, og så er det noen som spiller enda noen hakk bedre, sier Henrik Stenson.

Ikke før Phil Mickelson puttet for kort på hull 18 tenkte Henrik Stenson at han kom til å vinne. (Foto: Getty Images)

Hva bør golfforbundet og klubbene gjøre nå?

– Det må jo ta vare på den økte interessen og benytte seg av dette løftet. Jeg vet ikke så mye om hvordan forbundet jobber for å fostre nye spillere. Men historisk sett har vi jo vært veldig gode, fra klubb- opp til forbundnivå, til å ta hånd om spillere og utvikle dem. Hadde vi ikke vært dét så hadde vi ikke hatt så mange spillere ute på tourene rundt om i verden. Og så har vi jo neste generasjon svenske golfere, da. Jeg fikk gratulasjoner fra en av guttene på amatørlandslaget; det er klart at det er motiverende for dem å se at det er mulig – å kunne tro på at det er mulig. Fremgang føder fremgang!

Tilbake til pressekonferansen litt tidligere. Henrik Stenson får spørsmål om den mentale kampen på finaledagen.

Når forstod han at han kom til å vinne?

– Det var når Phil puttet kort på det siste hullet. Før det…alle tanker på resultatet og hvordan det kom til å gå forsøker man jo å styre bort som best man kan. Det finnes de som gjør det vanskelig for seg selv med å stikke kjepper i egne hjul; og jeg følte egentlig ikke at jeg hadde noe å tape heller. Om jeg tolket Phil rett, så forsøkte han å få presset over på meg. «Jeg har fem major-triumer, så da er det ingen krise om Henrik skulle vinne sin første.» På den andre siden, andre- og tredjeplasser har jeg nok av, så jeg ville egentlig ikke komme hjem med enda en, nå som jeg hadde sjansen. Så presset følte jeg var ganske likt for oss begge.

Nå er børen løftet av skuldrene, nå kan vi begynne å fokusere på nummer to i stedet

Nummer to

– Så har vi jo det der styret med at vi aldri har vunnet en major før; det presset er det jo dere journalister som er skyld i. Det er jo ikke vi spillerne som maser om det hver gang muligheten byr seg. Det er klart at alle svenske golfspillere har spilt med en større og større ryggsekk. Men nå er børen løftet av skuldrene, nå kan vi begynne å fokusere på nummer to i stedet.

Neste turnering for Henrik Stenson er også en major, årets siste: PGA-Championship. Den blir nesten som en mellom-turnering før OL i Rio (starter 11. august) å regne.

Ja, han skulle gjerne vært flaggbærer, men han har ikke fått forespørsmål om det.

– Det er en veldig hektisk sesong, og OL er ett av de store målene, både som opplevelse og som konkurranse. Det er jo sannsynligvis noe jeg ikke får oppleve igjen. Når man har spilt så mye golf som jeg har gjort, er det alltid en viss inspirasjon å komme til et nytt land og en ny turnering. OL er noe helt nytt for oss. Innen den tid har jeg forhåpentligvis nullstilt og ladet battierene. Det hadde ikke akkurat blitt en dårligere sommer om jeg hadde lykkes der også.

Egentlig er OL-turneringen Henrik Stensons største seierssjanse i 2016, rent statistisk. 60 spillere i feltet, og halvparten av dem er lavt rangert.

Det er naturlig at vi,
som er på toppen av verdensrankingen, regnes som favoritter til gullet

– Én av favorittene er jeg nok. Det er jo naturlig at vi, som er topp 10 og topp 20 på verdensrankingen, kommer til å slåss om gullet, men det finnes jo ingen garantier i golf, som dere vet.

Henrik Stenson  har fullført samtlige intervjuer. Han setter seg bak rattet og forlater parkeringsplassen i langsomt tempo. Nå venter hvile og ro, og en sjanse til å fordøye de siste dagers hendelser.

Neste gang Henrik Stenson dukker opp i Sverige blir ikke før til neste sommer, når han skal spille Nordea Masters.

På Barsebäck.