Etter fem topp 5-plasseringer på rad, inkludert karrierens første seier i Valspar Collegiate for en halvannen uke siden, har Viktor Hovland nå kun to spillere over seg i kampen om å vinne Fred Haskins Award: Justin Suh fra University of South Carolina og Collin Morrikawa fra University of California.

Fred Haskins Award deles ut hvert år til nasjonens beste collegegolfer, og stemmes frem av spillere, coacher, journalister og et knippe administrativt ansatte i collegegolf-systemet. Utmerkelsen beskrives som «golfens svar på Heisman Trophy», som er den største prisen man kan vinne på college i amerikansk fotball.

Nesten alle som har vunnet Haskins Award har tatt steget opp og etablert seg som PGA Tour-spillere, og det er bare å ta en titt på listen over tidligere vinnere for å forstå hvor høyt denne utmerkelsen henger: Tiger Woods, Phil Mickelson, Justin Thomas, Luke Donald, David Duval, Graeme McDowell, Patrick Cantlay, Hunter Mahan og Matt Kuchar er bare et lite knippe av navnene som har mottatt prisen, som har blitt delt ut siden 1971.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Selv om Hovland ligger godt an på rankingen nå, blir han helt avhengig av å fortsette å holde gassen inne til slutten av mai, når sesongfinalen NCAA Championship går av stabelen. Ofte er det en seier der som har vært tungen på vektskålen på hvem som mottar Fred Haskins Award.

Årets NCAA-finale spilles for øvrig på Viktor Hovlands «hjemmebane», Karsten Creek, som tilhører laget hans Oklahoma State University.

Hovland ligger for tiden oppe på 7.-plass på verdensrankingen for amatører. Han er i tillegg rangert som Europas beste amatørspiller.

Det imponerende spillet til Hovland de siste ukene har sikret ham en plass i lagturneringen Arnold Palmer Cup for andre år på rad – som første nordmann noensinne – og en sponsorinvitasjon til neste års PGA Tour-turnering Valspar Championship.

20-åringen tilskriver knallhard jobbing med golfsvingen siden thanksgiving-pausen i fjor høst æren for at han har klart å løfte spillet til nye høyder.

–  Jeg brukte vinteren på å jobbe mye med svingen. Jeg var ikke fornøyd med hvordan jeg slo i fjor, så jeg dro til treneren min Denny Lucas i Jupiter, og vi fikk lagt et veldig godt grunnlag som jeg videre jobbet på gjennom vinteren. Jeg har også blitt mye tøffere mentalt når jeg spiller. Før ble jeg veldig sur etter et dårlig slag, men nå plager det meg ikke så mye, fordi ett hull kommer ikke til å ødelegge et scorekort hvis jeg spiller bra etter det, forklarte Hovland nylig til Norsk Golf.