Natt til torsdag starter Viktor Hovland og Kristian Krogh Johannessen jakten på tidenes første norske medalje i golfturneringen i OL. Tirsdag stilte de til pressekonferanse på Kasumigaseki Country Club, og skal vi tro humøret og tonen der, var det lite som vitnet om nerver og høye skuldre før turneringen braker løs.

I stedet handlet det mest om forholdet mellom de to.

Hovland forklarte pressen hvordan de ble kjent med hverandre tidlig i ungdsomtiden gjennom landslagssamlinger og turneringer i regi av golfforbundet, og deretter som medelever på hvert sitt trinn på Wang toppidrettsgymnas.

– Vi har sett mye til hverandre opp gjennom årene, og forholdet vårt har bare blitt bedre og bedre gjennom årenes løp, selv om vi hatet hverandre i starten. Men det går bedre nå. Det er fortsatt «work-in-progress», sa en lattermild Hovland.

– Jeg har kjent Viktor siden jeg var 13, 14. Han kom og var en liten tjukk unge som spilte veldig bra, og etter det hadde vi en god tone i mange år, selv om det kanskje ikke startet så bra, forteller Krogh.

Det vekket nysgjerrigheten til journalistene som deretter ba Hovland utdype historien. Han sier den «skjeve starten» mellom de to kom fra en treningssamling i Spania for over ti år siden.

(Artikkelen fortsetter under)

Det så lenge ut til at Kristoffer Ventura (t.h) skulle bli Hovlands partner i OL, men det var Kristian Krogh Johannessen som snek til seg den siste OL-plassen etter imponerende spill på Challenge-touren de siste månedene. Her fra NM på Tyrifjord GK i 2014. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

– Jeg husker første gang vi møttes, var under en juniorturnering i Spania. På den tiden gikk han på videregående, og jeg vurderte å begynne på den samme skolen (Wang Toppidrettsgymnas journ. anm.), så de lot meg komme på besøk et par år tidligere og henge med laget og spille en turnering som var der samtidig. De hadde leid en stor villa hvor det bodde en stor gjeng sammen, og jeg delte rom med en god venn av meg, men han hadde kjæreste på den tiden, og hun var der mye, så jeg fikk ikke tilbragt så mye tid på det rommet. 

– Jeg tror jeg klagde ganske mye over det. På det tidspunktet hadde jeg aldri møtt Kristian før, men jeg visste hvem han var. Da jeg møtte ham, spurte han meg hva jeg gikk de to første rundene av turneringen. Jeg svarte at jeg hadde gått to 82-runder, og han svarte bare: «Vel, hva betyr det hvor du sover, hvis du går 82, 82?». Jeg hadde aldri møtt fyren før, og jeg tenkte: «for en bra start!». Jeg tenkte på at vi kom sikkert til å tirre hverandre mye når jeg skulle begynne på skolen om et par år.

– Men ja, til tross for de frekke kommentarene er han faktisk en ganske ålreit fyr, ler Hovland.

I et intervju med Global Golf Post tidligere i år fortalte Krogh om hvordan han pleide å erte Hovland da han var ny på laget:

– Jeg er sikkert på at jeg var litt slem med ham, men det var bare humoristisk ment. Jeg husker jeg slo ham ganske mye en gang. Jeg signerte ballen min og ga den til ham som en suvenir. Det har blitt en liten tradisjon for oss siden.

(Artikkelen fortsetter under)

Den skjeve starten til tross: det tok ikke lang tid før duoen begynte å finne tonen, og under European Boys i 2013 spilte de sammen for første gang i foursome. Det ble full klaff med en gang.

På spørsmål i tirsdagens pressekonferanse om hva de kan lære av hverandre på og utenfor banen, hyllet Hovland Kroghs nærspill.

– Og utenfor banen er han nok bedre på å ha det gøy enn meg. Han klarer å nyte fritiden sin. Jeg burde kanskje ta litt notater.

Krogh har på sin side måttet konstatere at det ikke lenger er noen tvil om hvem som er den beste golfspilleren av de to:

– På banen kan du bare se på scorene hans at han gjør alt litt bedre enn meg. Og det har han vel påpekt selv før også, lo Krogh, før han fortsatte:

– Utenfor banen liker jeg hvordan Viktor ikke bryr seg om noe annet enn hva som er best for ham, og det kan jeg definitivt lære av.

Krogh Johannessen slår ut i OL klokken 02.14 norsk tid torsdag og 04.09 fredag i gruppe med Adrian Meronk (Polen) og Gunn Charoenkul (Thailand). Hovland slår på sin side ut klokken 03.14 torsdag og 01.14 fredag i gruppe med Cameron Smith (Australia) og Garrick Higgo (Sør-Afrika).

(Artikkelen fortsetter under)

Hovland sier han gleder seg til å endelig komme i gang og kjempe om OL-medalje for andre gang. Forrige gang var under ungdoms-OL i 2014, da han tapte kampen om bronsemedalje i omspill:

– Forhåpentligvis får jeg en ny smak på hvordan det er å konkurrere om medalje denne uken, konstaterer Hovland.

(Artikkelen fortsetter under)

Viktor Hovland spilte ungdoms-OL med Sandra Nordaas i 2014. (Foto: Karl Filip Singdahlsen)

– Det er virkelig kult å ha golf i OL. Vi som har vokst opp i Norge, ser spesielt mye på vinter-OL, og vi gjør det vanligvis veldig bra der og får mange medaljer. Det har ikke vært tilfellet i sommer-OL i samme grad, men vi skal forsøke å endre på det. Det er veldig kult å se alle de store olympierne fra Norge, hva de har klart å oppnå, og forhåpentligvis kan Kristian og jeg bli en del av det.

Les også: Alt du trenger å vite før OL!