NTG golfs hovedtrener Christer Bengtsson Herou er i gang med sitt 16. år på Norges Toppidrettsgymnas på Bærum, og har etter hvert blitt synonymt med golflinja der. De siste årene har Herou imidlertid følt behov for et ekstra hode til å hjelpe ham på golftreningene. I sommer fant han endelig makkeren han har lett etter.

– Det har vært en fantastisk energiinnsprøyting for golfsatsingen vår å få Peter Kaensche med på laget. Det var veldig deilig å få inn litt friske tanker i opplegget vårt. Jeg har kjent at jeg har blitt mer og mer avhengig av en ekstra sparringspartner i den daglige treningen og på samlinger, og det vokser ikke på trær folk som har tilstrekkelig kompetanse og erfaring til å gå raskt inn i en slik rolle, sier Herou til Norsk Golf.

Kaensche, som selv var elev på NTG på 1990-tallet, har vært profesjonell golfspiller siden 2001. Han er tidligere norgesmester og spilte syv sesonger fast på Challenge-touren med sporadiske opptredener på europatouren i tillegg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Peter Kaensche har nesten 20 års fartstid som golfproff. Nå er han blitt trener på NTG. (Foto: Aleksander Ottersen Mile)

Etter å ha roet ned sin egen golfsatsing de siste årene har 38-åringen vært på utkikk etter en deltidsjobb. Da han kom i kontakt med Herou om trenerjobben i NTG, var det ikke lenger noe tvil.

– De siste årene har det blitt mer og mer klart for meg at jeg ønsker å jobbe med spillerutvikling. Det er veldig givende å jobbe med unge mennesker, og jeg føler virkelig jeg har noe å bidra med. Det er inspirerende å se hvor fort unge mennesker tar ny informasjon og læring til seg, forklarer Kaensche, som sier miljøet blant elevene har forandret seg en god del siden han selv gikk på NTG for 20 år siden.

Kaensche sier det var spissere albuer den gang, men nå er alle elevene på samme lag og heier hverandre frem. Han sier toppidrettskulturen sitter i veggene der:

– Det er mange her som trener veldig mye. Det er viktig, for det er treningen du legger ned hver eneste dag, som gjør at du blir god. Som trener er jeg opptatt av at man skal trene sammen og bygge spillernes ferdigheter. Individuell utvikling gjelder ikke bare på golfbanen, men på skolen også. Det må gjøres hver eneste dag, og det tar tid. NTG har en lang historikk og mye kunnskap om hvordan en idrettskarriere blir til, og hva som må prioriteres, for å lykkes som idrettsutøver. 

I tillegg til den ordinære skolehverdagen med golftreninger under og etter skoletid har NTG-elevene rundt 50 døgn med treningssamlinger hvert år. Her er elevene med på alt fra lengre reiser til Spania, kortere turer til Sverige for å møte andre gymnaser, diverse samlinger i Norge og en lengre tur til USA for å trene, spille og besøke ulike universiteter – som er en naturlig neste stopp for elevene som fullfører skolegangen på NTG.

Gjennom samarbeidet sitt med Bærum Golfklubb og Mølladammen skole får NTG-elevene fra tid til annen også prøvd seg som trenere for ungdomsskoleelever. 

Urovekkende lav juniorandel

Golflinja på NTG i dag består av 14 elever, fordelt på første-, andre- og tredjeklasse. Bengtsson Herou sier de har en fleksibel kvote på 12-15 elever totalt, der det og er mulighet for inntak i 2. og 3. klasse. 

Det er for få juniorer, og det er enda tynnere i rekkene når du ser på hvor mange som spiller regelmessig på et visst nivå.

Selv om det er et beskjedent antall, vokser ikke unge golftalenter i Norge akkurat på trær. Med kombinasjonen av en stadig synkende juniorandel i medlemsmassen og en kraftig økning i golftilbudet for elever på videregående skoler, har konkurransen om å tiltrekke seg de beste unge spillerne i aldersgruppen spisset seg til de ti siste årene.

– Man kan trygt si at det er en utfordring. Det begynner å bli en urovekkende lav juniorandel i Norge. Det er for få juniorer, og det er enda tynnere i rekkene når du ser på hvor mange som spiller regelmessig på et visst nivå. Det er så klart en utfordring at det finnes flere tilbud enn det finnes golfspillere. Golf-Norge er avhengig av påfyll av yngre spillere, og her har alle klubber og alle som jobber med golf, en stor oppgave foran seg, sier Bengtsson Herou.

For tre år siden gikk NTG ut mot NGF etter at golfforbundet annonserte at de hadde inngått et formelt samarbeid med Wang toppidrett for å koordinere skole og treningssamlinger med Team Norway junior-satsingen. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Peter Kaensche og Christer Bengtsson Herou. (Foto: Aleksander Ottersen Mile)

NTG kritiserte NGF for å ha blitt utelukket fra all dialog og at de følte seg uønsket etter flere år med godt samarbeid med NGF. 

Bengtsson Herou sier nå at hverdagen hos NTG ikke har endret seg nevneverdig siden den gang.

– Etter møtene med NGF satte vi oss ned og så grundig på satsingen vår. Vi fikk konkrete tilbakemeldinger på at de ønsket at vi skulle se over systemet vårt og opplegget. Det har vi gjort, og vi har gjort en god del tiltak for å forbedre satsingen vår på de områdene hvor det var rom for forbedring, sier Bengtson Herou, og viser til at NTG blant annet har gjort en kraftig oppgradering av treningsfasilitetene sine det siste året. Det er også inngått et samarbeid med Miklagard Golfklubb for treningssamlinger og spill, og ikke minst ansettelsen av Kaensche i trenerstaben.

– Når vi allerede er så få som vi er i Golf-Norge, må vi omfavne alle som ønsker å utvikle golfsporten, konstaterer Herou.

Bengtsson Herou sier NTG har et godt forhold til golfforbundet i dag, og understreker at de ikke opplever noen forskjellsbehandling mellom NTG-spillerne og juniorene som er inne i NGFs system,

– Nå vet vi ikke hvilke tanker NGF har med sin nye Team Norway-satsing fremover, men det er ingen motsetning mellom arbeidet de gjør, og arbeidet vi gjør her på NTG. Vi jobber alle mot det samme målet, og da handler det om å få flere av de unge spillerne våre til å trene mest mulig og best mulig.

– – –

NB! NTG arrangerer åpent hus torsdag 24. januar for alle potensielle søkere og foresatte. Vårens søknadsfrist ved samordna opptak for videregående skoler er 1. mars.