(NB! Artikkel oppdatert søndag kl.10: Én av spillerne Norsk Golf pratet pratet med, hevdet spillerne ikke mottok terminlisten med oversikten over turneringer før forrige uke. Dette avkrefter Norges Golfforbund og viser til en e-post datert til midten av januar der terminlisten ble sendt ut til alle spillerne på Team Norways amatørlag. Der var ikke lag-EM for amatører med på listen.)

– – –

Nylig ble de spillerne som var aktuelle for deltagelse i sommerens lag-EM for amatører både dame- og herresiden, informert av Norges Golfforbund om at de ikke kommer til å sende et lag til årets turnering.

Begrunnelsen var at NGF ikke har tilgjengelige ressurser til å sende lag totalt bestående av tolv spillere og totalt fire coacher av gårde i ni dager. 

«Deltakelse i lag-EM for herer og damer ble diskutert nøye høsten 2017. Følgende vurderinger ble gjort: Vår vurdering var at de beste amatørene har mer nytte av å spille store individuelle internasjonale turneringer hvor de kan matche seg mot de beste. Alle aktuelle utøvere spiller, eller skal spille, mange lagturneringer på college. De aller fleste som kommer med på et EM-lag, har allerede fått den erfaringen fra juniortiden eller på college. Lag-EM spilles med seks utøvere, og dessverre er Golf-Norge i en situasjon der det er utfordrende å ta ut så mange utøvere som holder riktig nivå for å kunne hevde seg i mesterskapet.» heter det i en e-post som ble sendt ut til spillerne tidligere denne uken.

Norsk Golf kjenner til at flere av spillerne som hadde vært aktuelle til å delta, er misfornøyde med avgjørelsen, både fordi at en av begrunnelsene fra NGF er at de må spare penger, og at spillerne hadde pekt ut turneringen som høydepunktet i sommerens turneringsprogram. Nå får de et tomrom i kalenderen som må fylles. 

De spillerne Norsk Golf har vært i kontakt med, uttrykker også misnøye over at det ikke har vært informert om avgjørelsen som ble tatt for mange måneder siden, og at man «nesten måtte mase for å få et ordentlig svar.» 

Toppidrettssjefen: – NGF tvungne til å stramme inn budsjettet

Øyvind Rojahn i NGF presiserer at lag-EM aldri har stått på terminlisten for 2018-sesongen. (Foto: NGF)

Øyvind Rojahn, Toppidrettssjef i NGF, forklarer til Norsk Golf at forbundet har måttet gjøre noen vanskelige prioriteringer som følge av at toppidrettssatsingen har mindre sponsormidler å rutte med i 2018 sammenlignet med i fjor. Ved å sende to av fire lag til EM (juniorene stiller med lag) sparer NGF cirka 300 000 kroner. 

– Jeg har full forståelse for spillernes frustrasjon. Det er en fantastisk morsom og stor turnering, og vi skulle gjerne ha sendt spillerne våre til så mange mesterskap som mulig. Ettersom vi har vært tvungne til å stramme inn på budsjettet i år, har vi måttet gå gjennom hele kalenderen nøye og se hvilke turneringer som må prioriteres. Valget falt da på ikke å sende damene og herrer til lag-EM i juli fordi vi mener det er den turneringen vi føler de beste spillerne får minst læringseffekt av i forhold til kostnaden.

– Spillere som Norsk Golf har vært i kontakt med, er skuffet over at dere ikke har informert om at dere ikke sender lag til EM. Hvorfor har dere ikke det?

– Vi har informert om turneringer vi skal sende utøvere til, og der er ikke lag-EM på listen. Nå er det slik at Norge er i en litt spesiell situasjon siden vi har såpass få spillere i toppen, og de beste spillerne vet mange måneder i forveien at de kommer til å komme med på laget. I andre land med mange flere spillere og mer konkurranse om plassene er det ingen som tar for gitt at de kommer med på laget. Sånn sett kunne vi og burde vi ha spesifisert dette.

Én av spillerne Norsk Golf har pratet med, hevder spillerne ikke mottok terminlisten med oversikten over turneringer før forrige uke. Dette avkrefter Norges Golfforbund og viser til en e-post datert til midten av januar der terminlisten ble sendt ut til alle spillerne på Team Norways amatørlag.

– Hvorfor mener dere læringseffekten for spillerne er mindre i EM? Er det ikke Europas største lagturnering?

– EM er ikke som andre turneringer hvor man kan reise hjem hvis man misser cuten. Man binder seg opp til ni dager uavhengig av hvor bra eller dårlig man gjør det. Det er utfordrende å stille med seksmannslag for et land som Norge hvor det er såpass liten bredde i toppen. I år er det et veldig stort sprik mellom de høyest og lavest rankede spillerne på lagene våre. Vi er mye bedre rustet i for eksempel lag-VM i september, hvor vi bare skal sende de tre beste spillerne våre. Vi mener det er mest hensiktsmessig å prioritere midlene våre på å sende våre beste spillere til andre mesterskap hvor deres plassering ikke er avhengige av prestasjonene til lavere rankede spillere på laget, sier Rojahn.

Rojahn: – Turneringen har aldri stått på terminlisten for 2018

– Hvis dette er en turnering dere har fått lite ut av i forhold til ressursene, hvorfor har dere da sendt lag tidligere år?

– Vi har på like linje med store deler av Golf-Norge måttet stramme inn på våre budsjetter. Det koster like mye å sende juniorene som amatørene, men her er vår vurdering at læringsutbyttet er mye større for juniorene. Dette er en kjempeerfaring for dem å konkurrere utenlands, spille med flagget på brystet for første gang og tilegne seg erfaring i lagspill og matchspill, sier Rojahn.

– På herresiden blir det automatisk nedrykk til andre divisjon i 2019 nå som Norge har valgt ikke å delta. Nå risikerer man vel bare at de beste spillerne ikke vil delta hvis Norge stiller med lag neste år?

Jeg forstår at spillerne er misfornøyd med at det ikke blir EM, men turneringen har aldri stått på terminlisten for 2018, og vi står for valget vi har gjort

Øyvind Rojahn

– Slik det ser ut nå, er ikke lag-EM inne i våre planer videre. Vi har gitt beskjed til EGA (det europeiske forbundet journ. anm) om at EM spilles for ofte. For noen år siden gikk de fra å arrangere annen hvert år til hvert år. Jeg vet at de har fått tilbakemeldinger fra andre land også som mener det samme som oss fordi det er for ressurskrevende. Dersom de gjeninnfører to års syklus, kommer vi til å ta en ny vurdering.

– Spillerne som hadde planlagt for å delta i EM, får nå et tomrom på ni dager i kalenderen som de plutselig må fylle. Er ikke det problematisk?

– Jeg har forståelse for at det kan være en utfordring, og vi tår det på vår kappe at vi ikke har fått ut beskjeden tidlig nok. Men dette er sånn som skjer i profflivet hele tiden senere i karrierene deres, se for eksempel på alle spillerne våre på Ladies European Tour nå, som sitter i denne situasjonen daglig og ikke vet når neste turnering er. Jeg forstår at spillerne er misfornøyd med at det ikke blir EM, men turneringen har aldri stått på terminlisten for 2018, og vi står for valget vi har gjort. Da må spillerne gjøre det beste ut av situasjonen og forsøke å finne andre løsninger. Vi skulle gjerne ha sendt spillerne til alle turneringer, avslutter Rojahn.